Meny

”Att rita hus ska vara lika enkelt som att spela dataspel”

”Att rita hus ska vara lika enkelt som att spela dataspel”

Samuel Holmström och Jens Lundqvist drömde om att det skulle vara lika enkelt att bygga i verkligheten som det är i dataspel. I dag är Lundqvist Trävaru ett av de husföretag som kommit längst i digitaliseringen. "Det handlar egentligen inte om digitalisering för oss, utan om att lösa ett problem," säger Jens Lundqvist.

I fabrikslokalen i Öjebyn, några kilometer utanför Piteå, ligger mängder av brädor staplade. Det är truckar, lastpallar och färdiga väggar där bara dörrar och fönster saknas. Kort och gott ser det ut som det brukar göra på en träindustri. 

En trappa upp befinner man sig hastigt och lustigt på ett IT-företag. Programmerare och utvecklare sitter framför bildskärmar i ett öppet kontorslandskap. I ett hörn finns en spelkonsol om någon blir sugen på att spela tv-spel på fikarasten. 

Både Jens Lundqvist och Samuel Holmström tillhör dataspelsgenerationen, erfarenheter de tog med sig när de tog över Lundqvist Trävaru, ett familjeföretag som verkat i Piteåtrakten sedan 1940-talet.

– Det ska vara lika enkelt att rita upp ett hus som att förstå ett dataspel, det är grunden som följt med oss hela tiden. Det ska vara lätt att bygga, säger Jens Lundqvist. 

Minni Persson arbetar i fabriken, här tillverkar hon väggblock.
Foto: Jens Kärrman

Han är den tredje generationen Lundqvist som driver företaget. När han anslöt till familjeföretaget jobbade redan Samuel Holmström där. Killarna som då var dryga 20 år gamla upptäckte snart att de ville åt samma håll. Drömmen var att kunderna skulle kunna bygga sina egna hus på hem-sidan, trycka på en knapp och få ett pris. 

– Vi var båda intresserade av dataspel och tog kontakt med universitetet i Luleå. Då var det en dataspelsutvecklare, en dataspelsgrafiker och två systemutvecklare som kom hit under 2013 och gjorde ett examensarbete, -berättar Samuel Holmström. 

Året efter lanserade företaget den nya sajten. Utifrån Lundqvist Trävarus byggsystem med legobitar som väggar och takstolar kunde kunderna rita sin byggnad och se vad den kostade. 

– Du kunde se storleken på byggnaden. Du kunde välja om du skulle ha plåttak eller takpannor och placera ut dörrar och fönster, säger Jens Lundqvist.

Digitalisering gav nya kunder

Sedan dess har de utvecklat systemet stegvis. I dag tar sajten fram listor över det material som behövs, men även priser och kontaktuppgifter till hantverkare som kan utföra jobbet. 

– Vi har börjat jobba mer med tillbehör. Sådant som kunden ändå ska köpa, som isolering och skivmaterial, kan de lika gärna köpa av oss. Det har inneburit att vi ökat vår snittaffär, säger Samuel Holmström. 

Omsättningen har ökat från 10 miljoner kronor till ungefär 80 miljoner kronor 2018. Större delen av omsättningsökningen har skett sedan 2012. 

Ägarduon menar att de nått nya kundgrupper genom att digitalisera byggprocessen. 

– Ju bättre systemet blir, desto fler nya kunder kommer vi åt. I början hade vi bara hemmabyggarna som var beredda att lägga ner jobb. När vi började sälja material kom även akademikerna, säger Samuel Holmström. 

Under 2019 inviger Lundqvist Trävaru en ny fabrik på Haraholmen i Piteå för att produktionen ska kunna hålla jämna steg med efterfrågan. Även om den traditionella tillverkningen är viktig så tar IT-delen stor plats internt.

– Av den fasta styrkan så är ungefär tio procent, tre stycken, programmerare. Det är en intressant siffra utifrån den industri vi verkar i. Även om det blivit bättre de senaste åren är byggbranschen inte så långt framme, säger Samuel Holmström.

IT är en relativt stor del av verksamheten. Företaget har tre anställda programmerare.Här syns Anton Dahlbäck tillsammans med ägarduon Samuel Holmström och Jens Lundqvist.
Foto: Jens Kärrman

Under hela Lundqvists Trävarus digitaliseringsresa har samarbeten med studenter, på främst Luleå tekniska universitet, varit något ovärderligt. Deras slutsatser har använts i företagets utvecklingsarbete och flera studenter har anställts. 

– Det är klart att det tar tid att handleda studenter, men det är en fantastisk avkastning på tid. Om jag lägger 40 timmar på att handleda studenter får jag 800 timmar i kvalificerad tankekraft tillbaka, säger Samuel Holmström. 

Nästa stora digitaliseringssteg för bolaget väntar runt hörnet. Med det nya verktyget ska det gå att göra två-våningshus, vinkelbyggnader och väggar invändigt. Samtidigt värjer sig Jens Lundqvist och Samuel Holmström mot ordet digitalisering. 

– För oss har det aldrig varit ett självändamål att vi måste arbeta med digitalisering. Det har bara varit det enklaste redskapet för att förenkla. Det handlar inte om digitalisering för oss, utan om att lösa ett problem, säger Jens Lundqvist.

Förändringarna har inte bara gjort det lättare för kunderna att bygga. Det har även förenklat jobbet för de egna säljarna.

– Säljarna ska inte behöva sitta och räkna, de ska resonera med kunden om den bästa lösningen, säger Samuel Holmström.

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

Lundqvist trävaru i korthet
  • Bolaget finns i Öjebyn, några kilometer väster om Piteå.
  • Företaget har specialiserat sig på byggsatsbyggnader.
  • Garage är företagets populäraste produkt, men de säljer även många fritidshus, stall och maskinhallar.

Markus Näslund fortsätter fokusera på målet

Ishockeyspelaren har hittat en ny passion i fastighetsutveckling.
Porträtt
http://byggindustrin.com/artikel/portratt/markus-naslund-fortsatter-fokusera-pa-malet-29149

Byggaren som blev stenrik amerikan

Fattig smålänning blev en av de mest framgångsrika byggföretagarna i USA.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/byggaren-som-blev-stenrik-amerikan-29176

Stöd till innovation i branschen har tredubblats

Sammanlagt närmare 2 miljarder kronor att söka till innovationer.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/stod-till-innovation-i-branschen-har-tredubblats-29174

Lokal byggare samlar udda uppdrag

Spa mitt på Älven och hotell i trädtopparna får Vittjärvshus att gå igång.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/lokal-byggare-samlar-udda-uppdrag-29173

Framåt för hissrevolutionärer i Arbrå

Otippad trio bakom idé att bygga nya hissar i gamla hus med enbart trappor.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/framat-hissrevolutionarer-i-arbra-29172

LISTA: Här är de svenska uppfinningarna som bygger världen

Sverige är ett litet land, men vår uppfinnings­rikedom lämnar avtryck världen över.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/lista-har-ar-de-svenska-uppfinningarna-som-bygger-varlden-29144

"Jag känner mig bekväm med att bygga hus i dag"

Pether Fredholm ledde JSB från haltande byggservice­företag till nationell byggkoncern.
Porträtt
http://byggindustrin.com/artikel/portratt/jag-kanner-mig-bekvam-med-att-bygga-hus-i-dag-29143

Nu digitaliseras byggbranschen: Därför är smarta lås framtiden

Annons.
Infobrics nya smartlås röjer undan alla problem med nyckelhantering på ett bygge.
http://byggindustrin.com/sponsrat/infobric/nu-digitaliseras-byggbranschen-darfor-ar-smarta-las-framtiden-29189

Språket utmanar utländska byggare

Bygg i topp bland utländsk arbetskraft.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/spraket-utmanar-utlandska-byggare-29041

Med mobilen som verktyg

Entreprenörsduo vill hjälpa byggare att hålla reda på maskiner och verktyg
Porträtt
http://byggindustrin.com/artikel/portratt/med-mobilen-som-verktyg-29045

När stadsbiblioteket var måltavla

Stockholmsbyggnaden utsatt av bitter tonåring med fickorna fulla av svartkrut.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/nar-stadsbiblioteket-var-maltavla-29046

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.