Meny

Bostäder åt ekonomiskt svaga hushåll viktigaste frågan

Bostäder åt ekonomiskt svaga hushåll viktigaste frågan

Tidningen Byggindustrin har frågat ett antal intresseorganisationer om vilka frågor de tror kommer att dominera bygg- och fastighetsbranschen det kommande året. En fråga återkommer – bostadspolitiken. Och då handlar det framförallt om hur hushåll med svaga ekonomiska förutsättningar ska få tillgång till bostäder.

Catharina Elmsäter-Svärd, vd, Sveriges Byggindustrier

Vad önskar du dig av byggåret 2019?

– Det är viktigt att hitta en lösning för de grupper som har svårt att komma in på bostadsmarknaden i dag. Vi behöver få igång rörligheten på bostadsmarknaden och hitta finansiering för hushåll med svaga ekonomiska förutsättningar.

Vad tror du kommer hända på bostadsmarknaden nästa år?

– Vi har varnat för ett minskat bostadsbyggande. Vi ser hur antalet påbörjade bostäder i flerbostads- och småhus faller från 64 000 förra året till 42 500 nästa år 2019. Det är ett tapp med 21 500 påbörjade bostäder sedan konjunkturtoppen 2017. För att råda bot på detta måste vi sänka trösklarna in till bostadsmarknaden och öka bredden av upplåtelseformer samt få fart på rörligheten i det befintliga beståndet. Den goda ekonomin skymmer behovet av strukturreformer.

Vilka frågor kommer dominera inom samhällsbyggnadssektorn?

– Det är ekonomiskt och socialt ohållbart att åtta av tio unga vuxna stängs ute från den ägda bostadsmarknaden. I stället trycks de ut på den osäkra andrahandsmarknaden, den för individen dyraste boendeformen. I Stockholm ser vi hur unga människor får betala 13 000 kronor i månaden för en etta i andrahand eftersom de inte får lån till en bostadsrätt som skulle kosta runt 8 000 kronor i månaden.

Vill du skicka med något råd till den politiker som blir ny bostadsminister?

– En kommande bostadsminister kommer inte att ha alla verktyg, mycket handlar om finanserna. Det är därför extra viktigt att vi får igång breda politiska bostadssamtal. Sverige står inför en rad utmaningar. Nu behöver vi få igång rörligheten på bostadsmarknaden och hitta finansiering för hushåll med svaga ekonomiska förutsättningar.

 

Marie Linder, förbundsordförande, Hyresgästföreningen

Hur blir 2019?

– Byggbranschen har haft inställningen att ”the sky is the limit”, men jag känner att verkligheten nu börjar komma ikapp. Vi behöver bygga fler bostäder för alla. De bostadssociala frågorna kommer vi att fortsätta driva för att den enskilde konsumenten ska ha råd med sitt boende.

Vad händer i politiken i år?

– Jag hoppas att den kommande regeringen inleder bostadspolitiska samtal där de sociala frågorna lyfts upp. Det är viktigt att det finns en balans i villkoren för alla upplåtelseformer. Mina medskick är starta en bostadssocial utredning och genomföra en skattereform som även omfattar bostadsområdet. Du och andra kommer att märka av Hyresgästföreningen i ännu högre grad.

 

Johan Lindholm, ordförande, Byggnads

Vad önskar du dig av byggåret 2019?

– Jag hoppas på en fortsatt bra byggkonjunktur. Vi måste hitta en lösning för bostadspolitiken, men inget verkar komma till skott. Vi måste bygga mer för dem med tunnare plånbok.

Vilka frågor kommer Byggnads driva 2019?

– Vi kommer att fortsätta arbeta för att utländsk arbetskraft ska ha samma villkor som svensk. Det handlar om att sprida informationsmaterial på flera språk bland annat. Men mycket är fackligt fotarbete. Vi tror på fysiska möten. Vi vill att de utländska arbetstagarna ska bli medlemmar i Byggnads. Många gånger är de inte de när vi träffas, men de kan bli det när de förstår att vi kan hjälpa till. Men många är rädda för att någon ska skvallra, så det sker ofta enskilt.

– Vi kommer att fortsätta att jobba med mångfald och jämställdhet. Vi kommer att behöva hela arbetskraften, både män och kvinnor, i framtiden.

– Vi kommer också fortsätta arbeta för att riva upp pensionsöverenskommelsen. Det är en utmaning. Detta är en så tuff bransch. Man når inte pensionsåldern i dag i branschen. Men det är en stor utmaning att få politikerna att tänka nytt.

– Vi måste hitta sätt att bygga bostäder för gamla, unga, nyanlända och andra som inte har råd med dyra bostäder till ett rimligt pris så att alla kan få en bostad. Där måste vi vara med och vara en blåslampa så att det händer något. Det är 243 kommuner som fortfarande har bostadsbrist. Vi måste få en bostadspolitik värd namnet.

Hur ser relationen arbetsgivare och fack ut nu?

– Vi kommer fortsätta att jobba för ordning och reda i branschen. Jag tycker att vi har en samsyn med Sveriges Byggindustrier om det. Ska svenska företag kunna räkna hem uppdrag så bygger det på den svenska modellen. Huvudentreprenörsansvaret blir även lag nu.

– När det gäller frågan om lön och ackordssystemets vara eller icke vara och under vilka former har vi ständiga diskussioner. Där har vi inte hittat nyckeln än. Våra medlemmar vill fortfarande ha prestationslön, medan arbetsgivarna vill ha månadslön. Vi har inte ändrat oss i den frågan än. Ackordet är vårt sätt att få inflytande.

Vilka nya lagar och regler tycker du är viktiga under 2019?

– I maj ska utstationeringsdirektivet implementeras. Det tittar vi nu på hur det ska göras i respektive medlemsländer.

Vill du skicka med något råd till den blivande regeringen?

– De ska inte lägga sig i lönebildningen. De förändringar som en del politiker vill skulle innebära en dolkstöt i den svenska modellen. Hela vår modell bygger på förhandling mellan parter. Om politikerna börjar lägga sig i kommer det att få oerhörda konsekvenser. Om man sänker ingångslönerna med 70 procent så drabbar det unga och nyanlända i första hand men det innebär också en allmän press nedåt på lönerna. Om det dessutom sker i kombination med förändringar av Las så kommer det att skapa en ofrihet som ingen riktigt förstår konsekvenserna av. Det är jag orolig för. Jag upplever en växande otrygghet och en antietablisemangsretorik och ett politikerförakt där ute nu. Trygga människor bidrar, det är inget man åstadkommer med lagstiftning. Vi parter måste få fortsätta ha hand om lönebildningen.

 

Reinhold Lennebo, vd, Fastighetsägarna

Vilka förändringar kommer 2019?

– Vi tror att hållbarhetsfrågorna bara kommer att fortsätta att öka i betydelse under kommande år. Då pratar vi inte bara om lokala miljöfrågor, utan det handlar lika mycket om klimatfrågor som om sociala frågor, säger han.

Börsnoterade fastighetsföretag har gått betydligt bättre än index 2018. Hur blir det 2019?

– Betydligt tuffare har det varit för de som sysslar med fastighetsutveckling, köper upp mark för att bygga bostäder och annat. Vi har sett en del konkurser under 2018 och kommer troligtvis att se fler under 2019.

Vilka utmaningar får fastighetsföretagen 2019?

– Det är stor brist på bland annat fastighetsförvaltare och fastighetsskötare.

 

Andreas Bergström, vice vd, Fores

Vad händer 2019?

– Under 2019 kommer vi att släppa ett antal rapporter inom projektet Hitta Hem som syftar till att ge förslag på lösningar som ska göra det lättare för personer med låga inkomster att få en bostad. Vi kommer också att presentera ett kompromissförslag i februari som vi bedömer kan ha stöd av de flesta aktörerna på området. Det är Hans Lindh, professor i fastighetsekonomi som kommer att författa förslaget, men med i gruppen bakom är bland andra Sveriges Byggindustrier, Fastighetsägarna, Trä- och möbelföretagarna, Slättö och Mäklarsamfundet.

Vad tror du händer med bostadspolitiken 2019?

– Det är en spännande tid politiskt. Vad blir nästa steg. Kommer man att backa bandet och ta bort amorteringskraven? Eller kommer de politiska diskussionerna att leda fram till att nya lösningar kommer fram där man börjar bygga  för mindre kapitalstarka hushåll? Ett annat spår är att införa stöd för exempelvis förstagångsköpare så att de har råd att ta sig in på bostadsmarknaden.

Vad vill du se större fokus på 2019?

– En fråga som jag tycker har tappats bort i debatten är att det byggs så lite småhus. Väldigt många vill bo i villa, men mycket som byggs i dag är flerfamiljshus på kanske inte jätteattraktiva platser. Tanken är förstås att bygga tätt, men man måste ju också bygga hus som folk vill bo i och det går att bygga täta villaområden. Den frågan hoppas jag lyfts upp under 2019.

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

”Min favoritluft finns i Rocky Mountains”

Julia Luongo leder arbetet med nya tjänsten Ramboll Shair.
Porträtt
http://byggindustrin.com/artikel/portratt/min-favoritluft-finns-i-rocky-mountains-29279

Dårhuset som blev borätter

Historien om hur långbad och lobotomeringar ersattes av attraktiva bostadsrätter.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/darhuset-som-blev-boratter-29284

Jan Henriksson: "Jag ger inte upp"

Nystart efter konkursen av Q-gruppens byggbolag.
Porträtt
http://byggindustrin.com/artikel/portratt/jan-henriksson-jag-ger-inte-upp-29271

Pressen på svartbyggarna ska öka

Regeringen lovar regeländringar som ska göra det lättare att jaga skurkföretag.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/pressen-pa-svartbyggarna-ska-oka-29269

Markus Näslund fortsätter fokusera på målet

Ishockeyspelaren har hittat en ny passion i fastighetsutveckling.
Porträtt
http://byggindustrin.com/artikel/portratt/markus-naslund-fortsatter-fokusera-pa-malet-29149

Byggaren som blev stenrik amerikan

Fattig smålänning blev en av de mest framgångsrika byggföretagarna i USA.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/byggaren-som-blev-stenrik-amerikan-29176

Stöd till innovation i branschen har tredubblats

Sammanlagt närmare 2 miljarder kronor att söka till innovationer.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/stod-till-innovation-i-branschen-har-tredubblats-29174

Bygg på schyssta villkor: Så effektiviserar digitala verktyg branschen

Annons.
Digitala tjänster kan leda till en bättre och mer transparent byggbransch.
http://byggindustrin.com/sponsrat/infobric/bygg-pa-schyssta-villkor-sa-effektiviserar-digitala-verktyg-branschen-29331

Lokal byggare samlar udda uppdrag

Spa mitt på Älven och hotell i trädtopparna får Vittjärvshus att gå igång.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/lokal-byggare-samlar-udda-uppdrag-29173

Framåt för hissrevolutionärer i Arbrå

Otippad trio bakom idé att bygga nya hissar i gamla hus med enbart trappor.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/framat-hissrevolutionarer-i-arbra-29172

LISTA: Här är de svenska uppfinningarna som bygger världen

Sverige är ett litet land, men vår uppfinnings­rikedom lämnar avtryck världen över.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/lista-har-ar-de-svenska-uppfinningarna-som-bygger-varlden-29144

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.