Meny

Dröm om skärgårdsidyll gav liv åt vänskapshus

Dröm om skärgårdsidyll gav liv åt vänskapshus

En önskan om att kunna bo kvar i skärgårdsidyllen födde idén till Hogslätts vänboende. Starkt idéellt engagemang och gott samarbete med entreprenör och arkitekt gjorde den möjlig. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2019.

Solen skiner på trädäcket i bohuslänsk lärk när Byggindustrin anländer till Hogslätts vänboende i Gerlesborg, som ligger i den allra mest södra änden av Tanums kommun i mellersta Bohuslän. Gunilla Rahm bjuder på fika i sin ljusa lägenhet på 50 kvadrat. Högt i tak, stora fönster och loftet med plats för säng gör att 
lägenheten känns väldigt rymlig för sin storlek.
– Det har blivit jättefint. Det har blivit bättre än jag vågade tro när jag förstod att vi var tvungna att hålla så hårt i ekonomin, berättar hon.

Vänboendet ligger inom badrocksavstånd till vattnet i västkustpärlan Gerlesborg.
Foto: Anders Siljevall


Gunilla Rahm är en av tolv hyresgäster som bor på Hogslätts vänboende – ett byggprojekt som startade för sex år sedan då en grupp kvinnor i Gerlesborg började prata om framtida boende. De var i behov av mer praktiska boenden än de gamla torp som många av dem bodde i. Samtidigt skulle det kosta att flytta med den skyhöga prisnivå som råder i den bohuslänska skärgården. Snart kom Lena Jarlöv, boende i bygden och med erfarenhet av ett kollektivhusprojekt i Falun, Tersen. Idén om ett liknande byggprojekt med kooperativa hyresrätter började realiseras.
– Vi bildade en ideell förening och började titta närmare på andra kollektivhus och började även titta efter mark, berättar Lena Jarlöv.


Flera alternativ på fin mark fanns, men föreningen fastnade för en tomt som redan var detaljplanerad och där det även fanns en byggrätt. Tomten hade gångavstånd till både konstskolan Gerlesborgsskolan och badplats.
– Vi hade tidigare lämnat medborgarförslag till kommunen och även frågat det kommunala bostadsbolaget om de skulle vara intresserade av att bygga den här typen av bostäder, men det var de inte, säger Lena Jarlöv.
Föreningen erbjöds att köpa tomten. Priset förhandlades till 500 000 kronor. Redan i detta tidiga skede var byggentreprenören Ulf Pagander, Pagander Bygg, med i bilden. Snart kontaktades även arkitekten Hans Sörqvist. 2014, När projektet allt mer såg ut at bli verklighet, bildades en ekonomisk förening där man fick betala en medlemsavgift för att visa allvarligt intresse för att bo i det nya vänboendet.


LÄS MER: Dubbelspårigt projekt gick som på räls

Högt i tak. Samarbetet mellan byggherre, entreprenör och arkitekt har varit gott. Bakom: Ulf Pagander, Pagander Bygg, och Hans Sörqvist, arkitekt, Byggnadsteknik och Arkitektur. Framför: Gunilla Rahm och Lena Jarlöv, Hogslätts vänboende.
Foto: Anders Siljevall

Finansieringen skulle dock visa sig bli en hård nöt att knäcka. Eftersom målet var att skapa bostäder till en lägre prisbild ville föreningen hålla upplåtelseinsatsen, den insats som man i en kooperativ hyresrätt betalar för sin bostad och som man får tillbaka när man lämnar lägenheten, på en låg nivå blev det först svårt att få ihop pengar till egeninsatsen för att kunna ta ett lån på banken. Upplåtelseinsatsen blev trots allt något större än ursprungstanken – en hyresgäst får idag betala 160 000 kronor för att få hyra sin bostad. Föreningen gick också till Tanums kommun för att få en borgen på lånet, men nekades först med hänvisning till att man aldrig gjort så tidigare. En policyändring som därefter gjordes medförde dock att kommunen kunde bevilja borgen till bolag som inte är helägda av kommunen om verksamheten bedöms vara till stor samhällsnytta. Det ledde till att föreningen kunde få en borgen på 2,5 miljoner på 20 år.
Ytterligare finansieringshjälp kom efter den rödgröna regeringens införande av det statliga investeringsstödet, som innebar att föreningen fick in ytterligare fyra miljoner kronor.
– Det innebar att vi inte behövde höja insatsen ytterligare för hyresgästerna, säger Lena Jarlöv.

Kraven som ställdes för att få investeringsstödet var värda att uppfylla rent kostnadsmässigt.
– Man beviljades mer bidrag om energiförbrukningen var 44 procent bättre än Boverkets krav. Det är inte så svårt idag med moderna fönster och vi bedömde att det skulle lösa sig, säger Hans Sörqvist.

Solpanelen på framsidan gör stor nytta i förmiddagssolen.
Foto: Anders Siljevall


Solpaneler på taken och bergvärme gör också sitt för att skapa ett så energieffektivt hus som möjligt.
Föreningen diskuterade finansieringen med flera olika banker. Tanums Sparbank blev den bank som  tog sig an projektet, men hade synpunkter på hur det skulle genomföras. De ville se en upphandling av entreprenaden och ett fast pris, även om Pagander Bygg hade varit med från start utan någon garanti. För Paganders egen del hade det gått att lämna anbud, men han trodde inte att de underentreprenörer som han arbetar med skulle vara intresserade av att delta i en sådan process – de hade tillräckligt att göra ändå. En artikel som visade på hur kostnadseffektivt det är med förtroendeentreprenad, eller partnering, där byggherre och entreprenör på tidigt stadium utformar projektet, övertygade dock banken. Men villkoret var att det skulle finnas ett tak för kostnaden.
Föreningen fick till slut, i december 2016, ett lån beviljat.
– Jag har själv varit med på banken och garanterat att kostnadstaket skulle hållas, säger Ulf Pagander.
En upphandling hade troligtvis både fördyrat och försenat arbetet.
– Marknaden har varit överhettad här i Bohuslän. Ett upphandlingsförfarande skulle sätta många företag i arbete med att ta fram anbud. Det är ett stort och dyrt jobb, säger Hans Sörqvist.

Takhöjden skapar mycket rymd 
i de relativt små lägenheterna.
Foto: Anders Siljevall


När spaden väl sattes i marken gick det fort och den 14 juni i år bjöds det på invigning med tillhörande vernissage. Det stora engagemanget har varit en framgångsfaktor. Kvinnorna i föreningen skötte till exempel rödmålningen av brädorna till fasaden på egen hand, vilket också har hållit kostnaderna nere. Även traktens leverantörer har engagerat sig och Ulf Pagander har varit runt hos dem alla för att hitta de bästa och mest prisvärda lösningarna.
– För den färdigkapade stommen som vi använde besökte jag fyra olika ställen innan vi slog till, säger Ulf Pagander.
Eftersom byggrätten hade en speciell form har arkitekten Hans Sörqvist jobbat för att få plats med så många lägenheter som möjligt. Totalt finns tre lägenheter på 35 kvadratmeter, åtta på 50 och en på 63. Därtill finns ett gemenskapsrum med braskamin. Här hålls bland annat yogakurser för hyresgästerna.
– Byggrätten är utnyttjad maximalt och det har varit en del pussel att få ihop allt med de tillgänglighetskrav som finns. Då berget bakom kommer ganska tätt inpå har den stora takhöjden och den asymmetriska takformen varit viktig för att det inte ska kännas instängt, säger Hans Sörqvist.  

Den röda fasaden har medlemmarna i föreningen målat själva.
Foto: Anders Siljevall

Lena Jarlöv menar att takhöjden är en av de få extravaganserna som har fått vara kvar från ursprungstankarna.
– Många kommer från större boenden och det gör mycket att lägenheterna har mycket rymd, säger hon.
Lägenheternas loft har skapat extra boyta utan att tillgänglighetskrav av trappor med räcke har behövt tillkomma. Trots att majoriteten av hyresgästerna är seniorer har många valt att ha sin säng på loftet.
– Det hade jag inte trott först, men när man ser dem inser man att de är väldigt pigga, säger Ulf Pagander.
Trots att Hogslätts vänboende har fått framtoningen av ett boende för äldre, rör det sig inte om ett äldreboende på något sätt. Den yngsta hyresgästen är 39 år.
– Det finns många verksamheter här i trakten som stärker varandra. Många unga kommer till Gerlesborgsskolan och vill bo kvar här, hyr olika sommarhus på lågsäsongen och försöker hitta annat på sommaren. Det behövs alternativa boenden, säger Lena Jarlöv.

I gemenskapsrummet kan hyresgästerna samlas kring kaminen – eller vara med på ett yogapass.
Foto: Anders Siljevall


Och intresset för Hogslätts vänboende är stort. 40 personer står på kö för att hyra och Tanums kommun ska nu undersöka intresset för ett nytt, liknande projekt med kooperativa hyresrätt.
– Men då måste det till engagemang, att man har en grupp som är drivande på samma sätt som det har varit här, säger Ulf Pagander.
Hans Sörqvist tillägger:
– Det har varit väldigt högt till tak genom hela projektet. Även om vissa idéer har fått stryka på foten på grund av att det blivit för dyrt, så har det varit ett bra samarbete och en god gemenskap hela vägen, säger han.

Hogslätts vänboende i korthet

Projektnamn: Hogslätts Vänboende.
Byggherre: Hogslätts Vänboende Kooperativ Hyresrättsförening, byggherrerepresentanter: Lena Jarlöv och Gunilla Rahm.
Byggentreprenör: Pagander Bygg.
Hyresgäst: Hogslätts Vänboende Kooperativ Hyresrättsförening.
Byggledare/Byggplatsuppföljare: Ulf Pagander, Pagander Bygg.
Projektledning: Lena Jarlöv, Hogslätts Vänboende Kooperativ Hyresrättsförening.
Installationsbyggledare: Ulf Pagander.
Projekteringsledare: Ulf Pagander och Hans Sörqvist, Byggnadsteknik och Arkitektur.
Arkitekt: Hans Sörqvist.
Landskapsarkitekt: Kerstin Holmer, Hans Sörqvist.
Konstruktör: Hans Sörqvist. Grunden: Lars Hellman, Karigo Byggprojektering.
VVS-konsult: Jonas Rör i samarbete med Hans Sörqvist.
El-konsult: Niklas El i samarbete med Hans Sörqvist.
VVS-entreprenör: Jonas Rör.
Elentreprenör: Niklas El.
Stomentreprenör: Ulf Pagander.
Markentreprenör: Gräv i Väst.
Målningsarbeten (utanför entreprenaden): Medlemmar i Hogslätts Vänboende Kooperativ Hyresrättsförening och Vägen Ut! Kooperativ, Branneby.
Entreprenadform: Förtroendeentreprenad/Partnering.
Ersättningsform: Faktura, löpande.
Entreprenadkostnad exklusive moms: 
10 365 000.
Totalkostnad: 
15 963 000 inklusive moms (föreningen kan inte dra av moms), 12 888 000 exklusive moms.
 

Årets Bygge i korthet

Samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda tävling! Årets Bygge arrangeras av tidningen Byggindustrin och Business Arena med Svensk Byggtjänst som samarbetspartner.

Tävlingen lyfter fram exempel på det bästa sektorn presterar i kvalitet, samarbete, ekonomi och form. Varje år nomineras totalt 20 projekt. Nomineringarna utgörs av Byggindustrins projektreportage. Vinnaren utses av en expertjury och presenteras på Årets Bygge-galan den 26 mars 2019.

Här kan du läsa mer om Årets Bygge 2019.

Nyab erövrar Norrland

Från litet stängselföretag till byggare med miljardomsättning.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/nyab-erovrar-norrland-28833

Skredet i Tuve: "Vi vadade i gyttja"

Helgläsning: Byggindustrin har träffat överlevare från jordskredet som tog nio liv i Tuve.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/skredet-i-tuve-vi-vadade-i-gyttja-28242

Vi listar Sveriges brutalaste byggnader

Sju projekt från 1960- och 1970-talet med raka linjer och råa fasader.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/vi-listar-sveriges-brutalaste-byggnader-28838

"Rektorn bad mig sänka ribban"

Pia Berg vill att yrkesprogrammen ska ta eleverna på allvar.
Porträtt
http://byggindustrin.com/artikel/portratt/rektorn-bad-mig-sanka-ribban-28902

Miljöprofilen Amanda Borneke känner klimatglädje

Hon började som hårmodell men är i dag en av byggbranschens ledande krafter.
Porträtt
http://byggindustrin.com/artikel/portratt/miljoprofilen-amanda-borneke-kanner-klimatgladje-28827

Mikael Anjou kräver förbättring

Före detta Einar Mattsson-chefen vill förändra byggbranschen i grunden.
Porträtt
http://byggindustrin.com/artikel/portratt/mikael-anjou-kraver-forbattring-28820

Så blev Berlinmuren till grus

Murens väktare berättar om konstruktionen och rivningen.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/sa-blev-berlinmuren-till-grus-28845

Omställningen börjar med bränslet

Annons.
Så kan bygg- och anläggningssektorn minska utsläppen av fossila bränslen redan nu.
http://byggindustrin.com/sponsrat/neste/omstallningen-borjar-med-branslet-28933

”Jag gör exakt det man säger åt mig att göra”

HR-roboten HRobin är en av de första av sitt slag i Sverige.
Porträtt
http://byggindustrin.com/artikel/portratt/jag-gor-exakt-det-man-sager-mig-att-gora-28706

Vi listar folkhemmets byggherrar

Möt sju gubbar som lade grunden för det moderna bostadsbyggandet.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/vi-listar-folkhemmets-byggherrar-28694

Klistermärket som räddar bygget

Lövtunna sensorer kan upptäcka fukt innan byggnaden tagit skada.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/klistermarket-som-raddar-bygget-28691

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.