Meny
  • Bygget av Arctic Bath har varit fyllt av ovanliga utmaningar. En svårighet har paradoxalt nog varit att få byggnaderna att ligga vågrätt.
    Foto: Jens Kärrman

Lokal byggare samlar udda uppdrag

Lokal byggare samlar udda uppdrag

Världskändisar som Kate Moss och Justin Bieber har bott på spektakulära Tree Hotel i Harads i Norrbotten. Nu står nästa prestigebygge i byn klart – Arctic Bath – ett runt spahotell mitt på Lule älv. Bakom båda de udda projekten finns det lokala företaget Vittjärvshus.

Lule älvs vatten har frusit till is och det ligger snö på marken. Just den kalla, mörka vintern med norrsken och metertjock snö är ett av de främsta argumenten för att locka utländska besökare att betala 10 000 kronor per natt för att bo på Arctic Bath. 

Många av dem har kanske aldrig upplevt snö, än mindre gått på is. 

Ett tiotal meter från stranden, ute på vattnet, ligger en byggnad som är minst sagt iögonfallande. Den är helt rund och byggd i furu. Fasaden är klädd med timmerstockar, en hyllning till flottnings-epoken som pågick i älven till och med 1977. 

Rickard Eriksson är delägare och vd för Vittjärvshus, som byggt spektakulära Arctic Bath.
Foto: Jens Kärrman

I den runda byggnaden kommer det att finnas restaurang och spa. Gästerna kommer att ha möjlighet att gå direkt från bastun och bada i älven, som vintertid mäter några enstaka plusgrader. 

På båda sidor av den runda huvudbyggnaden ligger hotellrum utplacerade på vattnet. 

– Allt här är special. Det finns näst intill ingenting som är normalstandard, varken i hotellet eller i rummen. Det är naturligtvis en utmaning för oss, säger Rickard Eriksson, delägare och vd för Vittjärvshus.

Företaget, som håller till i Vittjärv några mil österut, har varit inblandat i projektet i flera år. Rickard Eriksson radar upp en rad svårigheter som han och kollegorna på Vittjärvshus mött de senaste åren.

Islossningen, som kan vara dramatisk i Lule älv, har ställt stora krav på placeringen av hotellet i älvfåran.
Foto: Anders Blomkvist

Vi kan börja med placeringen av hotellet. Det ligger på älven, men en bra bit från strömfåran.

– Det hade inte gått att bygga någon annanstans än här. Älven är obarmhärtig, det är enorma krafter som släpps loss under islossningen. Men här inne kommer isen bara att tina bort, säger Rickard Eriksson. 

Det här med att bygga på vatten är inte enkelt, byggnaderna måste väga jämnt så att de inte börjar luta. På det kan vi lägga att formen, både på huvudbyggnaden och hotellrummen, är annorlunda. Pontonerna är gjorda av flytbetong och all teknik, även avlopp, går via bryggorna.

– Att montera husen och baden som lutar åt alla håll är en jätteutmaning, att lösa konstruktionen så att det går att montera någorlunda vettigt har varit jättesvårt. Hjälpmedel som laser hjälper inte mycket här, säger Rickard Eriksson. 

För honom är det inte första gången han tar sig an ett hajpat projekt. I Harads, en by mellan Boden och Jokkmokk, finns sedan tidigare ett av Sveriges mest uppmärksammade hotell. När internationella resetidningar rankar svenska hotell finns Tree Hotel i Harads ofta med. Där ligger hotellrummen inte ute på vattnet, utan högt uppe i tallarna. 

Vittjärvshus har blivit något av specialister på udda byggprojekt efter färdigställandet av Arctic Bath och Tree Hotel.
Foto: Anders Blomkvist

Genom åren har superkändisar som modellen Kate Moss, artisten Justin Bieber och skådespelaren Elijah Wood sökt sig till den lilla byn.

Tre av Tree Hotels rum samt bastu och relax har Vittjärvshus byggt. Det mest spektakulära bygget, ”Det sjunde rummet”, hissades tio meter upp i luften till sin plats. 

– Vi var det närmaste lokala företaget som var stora nog att driva den här typen av projekt, berättar Rickard Eriksson.

Med både Tree Hotel och Arctic Bath på meritlistan kan Rickard Eriksson med viss auktoritet uttala sig om vad man ska tänka på vid byggen som är väldigt annorlunda. Det handlar, menar han, om att vara flexibel men samtidigt extremt noggrann. 

– Det här har varit ett levande projekt från första dagen till nu. Det har levt sitt eget liv, och det har hela tiden tagits fram nya lösningar. Det finns inte färdiga handlingar som i ett normalt projekt, säger han. 

Arctic Bath flyter på Lule älv. Fasaden ska påminna om flottareran som pågick fram till 1977.
Foto: Jens Kärrman

I de avgörande stunderna, som när ett hus ska hissas upp i träden eller läggas på älven, får inget gå fel. 

– Det måste fungera, det går inte att göra om. Planering och förberedelser är allt. Man måste tänka igenom alla detaljer och möjliga scenarier, säger Rickard Eriksson. 

Närheten till drivna turistentreprenörer i Harads har bidragit till att Vittjärvshus har skaffat sig en udda nisch. Rickard Eriksson har fått mersmak, han vill bygga spektakulärt igen. 

– Eftersom vi jobbat med både Tree Hotel och Arctic Bath så har vi ögonen på oss bland intressenter som vill göra något annorlunda. Så nog har jag haft kontakt med folk som kanske vill göra liknande projekt, säger han och tillägger:

– Det är sådant som får en att gå i gång. 

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

Kort om Vittjärvshus och Harads
  • Vittjärvshus är en villatillverkare från Vittjärv som ligger några kilometer från Bodens tätort. Utöver villor och exklusiva hotell har Vittjärvshus även byggt serverhallar. Företaget omsätter ungefär 100 miljoner kronor per år.
  • I byn Harads i Bodens kommun finns två av Sveriges mest udda hotellprojekt. Tree Hotel är sedan ett decennium tillbaka en framgångssaga. Välbeställda turister från hela världen lockas av att bo i hotellrum som är placerade bland trädtopparna. 
  • Lokala entreprenörer ligger även bakom Arctic Bath. Från början var idén att bygga en bastuflotte för dem som besökte Tree Hotel, men den planen växte efter hand till det som blev Arctic Bath. Ett belgiskt reseföretag har investerat pengar i projektet.

Bröderna som blev byggjättar

John Mattson och Einar Mattsson symboliserar den lyckade klassresan.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/broderna-som-blev-byggjattar-29409

Riksarkitekten: ”Jag söker inte makt”

Helena Bjarnegård har nu varit riksarkitekt i ett år.
Porträtt
http://byggindustrin.com/artikel/portratt/riksarkitekten-jag-soker-inte-makt-29398

”Min favoritluft finns i Rocky Mountains”

Julia Luongo leder arbetet med nya tjänsten Ramboll Shair.
Porträtt
http://byggindustrin.com/artikel/portratt/min-favoritluft-finns-i-rocky-mountains-29279

Dårhuset som blev borätter

Historien om hur långbad och lobotomeringar ersattes av attraktiva bostadsrätter.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/darhuset-som-blev-boratter-29284

Jan Henriksson: "Jag ger inte upp"

Nystart efter konkursen av Q-gruppens byggbolag.
Porträtt
http://byggindustrin.com/artikel/portratt/jan-henriksson-jag-ger-inte-upp-29271

Pressen på svartbyggarna ska öka

Regeringen lovar regeländringar som ska göra det lättare att jaga skurkföretag.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/pressen-pa-svartbyggarna-ska-oka-29269

Markus Näslund fortsätter fokusera på målet

Ishockeyspelaren har hittat en ny passion i fastighetsutveckling.
Porträtt
http://byggindustrin.com/artikel/portratt/markus-naslund-fortsatter-fokusera-pa-malet-29149

Experternas tips i coronatider: Tappa inte tempot i din rekryteringsprocess

Annons.
Nio experter ger sina bästa tips.
http://byggindustrin.com/sponsrat/fastighetsnytt/experternas-tips-i-coronatider-tappa-inte-tempot-i-din-rekryteringsprocess

Byggaren som blev stenrik amerikan

Fattig smålänning blev en av de mest framgångsrika byggföretagarna i USA.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/byggaren-som-blev-stenrik-amerikan-29176

Stöd till innovation i branschen har tredubblats

Sammanlagt närmare 2 miljarder kronor att söka till innovationer.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/stod-till-innovation-i-branschen-har-tredubblats-29174

Framåt för hissrevolutionärer i Arbrå

Otippad trio bakom idé att bygga nya hissar i gamla hus med enbart trappor.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/framat-hissrevolutionarer-i-arbra-29172

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.