Meny

Medeltida höjdare 
omsprungen av ny ikon

Medeltida höjdare 
omsprungen av ny ikon

Icon Växjö, som stod klar i höstas, är en byggnad som sätter Smålandsstaden på kartan och är en ny ikon i dubbel bemärkelse. Den har inte bara ett spektakulärt yttre och inre. Den har tagit över tätplatsen som Växjös högsta byggnad. Nu är projektet nominerat till Årets Bygge 2019.

Ända sedan medeltiden har domkyrkan i Växjö varit en viktig samlingspunkt och den dominerande byggnaden i staden. Med sina dubbla spiror sträcker den sig 63 meter från marken mot oändligheten. Nu är en ny tid här.

Redan från tågfönstret på väg in mot centralstationen uppfattar man att det finns en ny arkitektonisk herre på täppan i stiftsstaden – Icon Växjö. Det är en 67 meter hög futuristisk skapelse centralt placerad i den så kallade Arenastaden. Den blir ”kyrktornet” som kröner vår tids tongivande tempel och samlingspunkter. Vägg i vägg ligger Myresjöhus Arena med en maxkapacitet på 12 000 personer där fotbollslaget Öster år efter år kämpar för att nå en plats i solen. Där ligger också Vida Arena där hockeylaget Växjö Lakers når en plats i solen år efter år. Och där ligger inte minst Mediamarkt, Willys och Jula.


Iconbyggare. Lars Molander, arbetschef Dynacon Construction, Henrik Swahn, vd på APP Properties, Håkan Stjernqvist, vd, Dynacon Construction  och Tobias Fasth, arkitekt på Semrén och Månsson.
conbyggare. Lars Molander, arbetschef Dynacon Construction, Henrik Swahn, vd på APP Properties, Håkan Stjernqvist, vd, Dynacon Construction och Tobias Fasth, arkitekt på Semrén & Månsson.
Foto: Mattias de Frumerie

 

Förr gjordes mycket i faderns, sonens och den helige andens namn. Runt stadens nya ikon snurrar livet i högre grad kring idrottens, evenemangens och de stora köpladornas namn.

Pitesonen Anders Öman, majoritetsägare och ordförande i fastighetsutvecklaren APP Properties, har ett finger med i mycket av det som händer i Växjö i dag. Han är den som gick in med både pengar och kompetens och förvandlade hockeylaget Växjö Lakers från en krisande klubb som harvade i de lägre divisionerna till en vinstmaskin som numera har två SM-guld. Han kläckte också idén till Icon Växjö. 

–  Anders hade länge haft idén att bygga ett samlande och storslaget nav centralt i Arenastaden för att ge den nya stadsdelen ett eget centrum – ett placemakingprojekt. När vi tilldelades den här tomten 2014 inledde vi processen mot det som skulle bli Icon av i dag, säger Henrik Swahn, vd på APP Properties.

Tomtens läge, inklämt mellan vägar och arenor, satte begränsningar. För att lyckas med ambitionen att skapa ett placemaking-projekt kom man på APP Properties fram till att det inte bara räckte med en i ögonfallande byggnad utan att den även behövde bestå av en mix av flera verksamheter. På de 37 000 kvadratmetrarna ryms i dag tre bostadsrättsföreningar i premiumklass med sammanlagt 260 lägenheter med hotellstandard, spa och gym, hotellägenheter, ett gymnasium, stora kontorsytor, en skybar med restaurang samt en lobbydel som servar de boende och andra verksamma i huset samt en enklare servering.

Det väl tilltagna överhänget har krävt en konstruktion där stålskelettet och kraftiga stag är fästade i den väl tilltagna betongplattan, som fungerar som motvikt.
Foto: Mattias de Frumerie

Ambitionen från APP Properties var att så långt det gick göra projektet Icon Växjö till en lokal angelägenhet. Arkitektfirman Semrén & Månsson, med Växjöbördige Magnus Månsson i spetsen, fick i uppdrag att utforma byggnaden och det lokala byggföretaget Dynacon tilldelades huvudentreprenaden.
APP Properties vred och vände på projektet tillsammans med sina samarbetspartner under en tid innan man 2015 hade den slutgiltiga visionen för Icon Växjö ganska färdigt för sig. Projekteringen vidtog en bit in på 2015.
Man kom fram till att man ville ha en flexibel byggnad.

– Därför bestämde vi oss för ett stomsystem i stål som ger stora möjligheter till förändringar invändigt, säger Henrik Swahn.

Den arkitektoniska framtoningen skulle sticka ut. På Semrén & Månsson hittade man mycket av inspirationen från den idrottsliga omgivningen. Stora delar av fasaden går i samma röda nyans som löparbanorna på närliggande friidrottsarenan Värendsvallen. De avdelas av fönsterpartierna som löper som svarta kolstybbsbanor vertikalt och horisontellt. Den högresta delen där huvudingången är belägen skimrar i guld. Idrottsreferensen är således ganska tydlig. Överst på den höga delen av byggnaden sträcker sig ett halsbrytande överhäng, eller kepsen som Tobias Fasth, arkitekt på Semrén & Månsson kallar den.


På uteserveringen till skybaren på Icon Växjö får man en svindlade känsla av de 67 meter som byggnaden tornar upp sig. Den var lite väl kärv för en utelunch vid Byggindustrins besök i december.
Foto: Mattias de Frumerie

– Den hängde med från första början. Det röda signalerar energi och guldet seger, säger han.

Byggstarten skedde i januari 2016 och en av de svåra tekniska utmaningarna för byggarna var just det imposanta överhänget.

– Vi löste det med en rejäl betongsula och dragstag som fungerar som motvikt för överhänget, säger Lars Molander, arbetschef Dynacon Construction.

Prefab i form av HDF-bjälklag, som klarar stora spännvidder, användes till större delen av byggnaden. En del platsgjutning fick dock göras på “kepsen”. Ungefär 5 000 kubikmeter betong och 
500 ton armering användes vid bygget. Stommen är av stål. Invändigt har bland annat 170 000 kvadratmeter gips, 166 kilometer stålreglar och 9 kilometer lister gått åt.

Tomten där Icon Växjö står har en BYA på 6 000 kvadratmeter och har formen av ett L och den är utnyttjad till max.

Icon Växjös stålstomme är synlig överallt i byggnaden.
Foto: Mattias de Frumerie


Markförhållandena utgjorde inte något större hinder men spontningsarbetet var omfattande. Det knixigaste under bygget var kanske platsen. Med idrottsevenemang runt knuten och massor av folkliv fick byggteamet ha en tät samverkan med flera aktörer under hela byggtiden och tajma in transporter. Det fanns heller nästan inga möjligheter att förvara material runt arbetsplatsen. Allt måste upp i bygghissarna och kranarna omedelbart vid leverans. En annan samordningsnöt som byggteamet löste utgjordes av transporten av arbetare och material i höjdled. Bygghissarna hade en begränsad kapacitet och alla och allt som skulle upp och ned var tvunget att schemaläggas. Detta gjordes genom minutplanering av byggledningen. Man hade en person avdelad bara för att hålla ordningen på alla slottider.

– Icon är ett stort projekt för oss på Dynacon och vi hade ingen större vana av att bygga så här höga hus. Därför anställde vi en speciell logistikansvarig och han höll reda på allt. Det var så tajt att om någon missade sin transport så fick de snällt vänta på att tilldelas en annan slot, säger Lars Molander.

De boende på Icon Växjö har tillgång till pool både inne ...
Foto: Mattias de Frumerie

För att hålla ordning på samordning, planering och logistik på ett vidare plan hölls möten varje vecka med alla inblandade, även externa, och det satte press på dem som inte uppfyllde sina arbetsmål på bygget.

– Om man inte klarade sitt moment i tid och på så sätt ruckade hela schemat fick man stå till svars och förklara sig på veckomötet. Det flesta försökte undvika det. Man vill ju inte sätta någon annan i skiten, säger Henrik Swahn.

Han förklarar att dessa möten också skapade en förståelse hos alla inblandade för alla delar av projektet.

– Det stärkte verkligen samverkan. En annan stark faktor vid bygget av Icon är att vi har haft väldigt liten personalomsättning och en sammanhållen arbetsstyrka som har varit med hela vägen. Det är mycket bättre än att ha en massa småentreprenörer som kommer in en kort period och gör en liten del och inte får ett grepp om helheten, säger Henrik Swahn.

Som mest var omkring 200 personer verksamma med projektet. Lars Molander hävdar att det hänger samman med en småländsk anda och att en så stor del av entreprenörerna hämtades lokalt.

– Det har funnits en anda av strävsamhet, samarbete och lojalitet i arbetslaget, säger han.

... och ute.
Foto: Mattias de Frumerie

Henrik Swahn är inne på samma spår.

– Det här är stort för Växjö och det tror jag har gett en yrkesmässig stolthet för alla inblandade. Det känner jag själv också och jag tror många i Växjö. En sån här grej får man vara med om en gång i livet, säger han.

Bygget har varit förskonat från allvarliga olyckor och samtliga inblandade Byggindustrin intervjuar betonar att säkerheten hela tiden har varit i fokus.

Entreprenadformen har varit delad totalentreprenad, med totalentreprenad på vissa delar och utförandeentreprenad på andra. Enligt Henrik Swahn har budgeten hållits.

– Ja, det är verkligten ett småländskt bygge detta. Vi har fått till ett lyxigt hus till en rimlig penning, säger Håkan Stjernqvist, vd, Dynacon Construction.

Som så ofta i dag finns ett ekotänk i Icon Växjö. Bland annat finns solceller, laddstolpar för elbilar och hela kåken drivs på lokalproducerad vattenkraftsel.
När Byggindustrin tar sig en snabb titt i den nya Växjöikonen är lyx eller hög standard det som är slående. Ute på innegården sitter några boende och tar igen sig i den gemensamma bubbelpolen, i den ombonade lobbyn fikas det för fullt och de lägenheter vi kikar in i för tankarna till just hotellboende.
 

Icon Växjö i korthet

Projektnamn: ICON Växjö.
Byggherre: APP Properties.
Huvudentreprenör: Dynacon Construction.
Grund/mark: Dynacon Construction och Skanska mark.
Projektledning/projekteringsledning/Bas-P: Kollindconsulting AB/Eva i Mo.
Arkitekt: Semrèn & Månsson Göteborg.
Konstruktör: Tyrèns.
Installatör/Brand: EPV /SG Krantz/JST FSD Göteborg.
Stomme: Prefabsystem Syd, Peikko, Starka, Göteborgs Elementmontage.
Fasad: Fasadglas Bäcklin.
Installationer: Ömangruppen Svenska, Sandbäckensrör, Ömangruppen Projekt, Elias Sweden, ALT Hiss, Syd Sprinkler.
Stomkomplettering och inredning: Dynacon Construction, Växjö Färg och Tapet, JKS Golv, T-akustik, HTH kök.
Tak: Techtak.
Skyltar: Ecosign.
Lås och beslagning: Elme Låsakuten.
Total investering: cirka 1 miljard kronor.
 

Årets Bygge i korthet

Samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda tävling! Årets Bygge arrangeras av tidningen Byggindustrin och Business Arena med Svensk Byggtjänst som samarbetspartner.

Tävlingen lyfter fram exempel på det bästa sektorn presterar i kvalitet, samarbete, ekonomi och form. Varje år nomineras totalt 20 projekt. Nomineringarna utgörs av Byggindustrins projektreportage. Vinnaren utses av en expertjury och presenteras på Årets Bygge-galan den 26 mars 2019.

Här kan du läsa mer om Årets Bygge 2019.

Fördjupning

Läs Svensk Byggtjänsts artikel om Icon Växjö. Klicka här

Nyab erövrar Norrland

Från litet stängselföretag till byggare med miljardomsättning.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/nyab-erovrar-norrland-28833

Skredet i Tuve: "Vi vadade i gyttja"

Helgläsning: Byggindustrin har träffat överlevare från jordskredet som tog nio liv i Tuve.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/skredet-i-tuve-vi-vadade-i-gyttja-28242

Vi listar Sveriges brutalaste byggnader

Sju projekt från 1960- och 1970-talet med raka linjer och råa fasader.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/vi-listar-sveriges-brutalaste-byggnader-28838

"Rektorn bad mig sänka ribban"

Pia Berg vill att yrkesprogrammen ska ta eleverna på allvar.
Porträtt
http://byggindustrin.com/artikel/portratt/rektorn-bad-mig-sanka-ribban-28902

Miljöprofilen Amanda Borneke känner klimatglädje

Hon började som hårmodell men är i dag en av byggbranschens ledande krafter.
Porträtt
http://byggindustrin.com/artikel/portratt/miljoprofilen-amanda-borneke-kanner-klimatgladje-28827

Mikael Anjou kräver förbättring

Före detta Einar Mattsson-chefen vill förändra byggbranschen i grunden.
Porträtt
http://byggindustrin.com/artikel/portratt/mikael-anjou-kraver-forbattring-28820

Så blev Berlinmuren till grus

Murens väktare berättar om konstruktionen och rivningen.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/sa-blev-berlinmuren-till-grus-28845

Omställningen börjar med bränslet

Annons.
Så kan bygg- och anläggningssektorn minska utsläppen av fossila bränslen redan nu.
http://byggindustrin.com/sponsrat/neste/omstallningen-borjar-med-branslet-28933

”Jag gör exakt det man säger åt mig att göra”

HR-roboten HRobin är en av de första av sitt slag i Sverige.
Porträtt
http://byggindustrin.com/artikel/portratt/jag-gor-exakt-det-man-sager-mig-att-gora-28706

Vi listar folkhemmets byggherrar

Möt sju gubbar som lade grunden för det moderna bostadsbyggandet.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/vi-listar-folkhemmets-byggherrar-28694

Klistermärket som räddar bygget

Lövtunna sensorer kan upptäcka fukt innan byggnaden tagit skada.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/klistermarket-som-raddar-bygget-28691

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.