Meny
  • David Bergvall, arbetsledare, Erik Cederlund, arbetsledare, Robert Sandberg, arbetsledare, Johan Larsson, vd, Nyab, diskuterar nybyggnationen av vuxenpsykiatri vid Sunderby sjukhus utanför Luleå.
    Foto: Simon Eliasson

Nyab erövrar Norrland

Nyab erövrar Norrland

Det började för sex år sedan som ett litet stängsel­företag. I dag är bygg- och anläggnings­företaget Nyab en regional gigant med miljard­omsättning. Detta trots att vd:n Johan Larsson inte kan särskilt mycket om byggande. "Jag är ingen högpresterande människa", säger han.

Redan när Byggindustrin ringer upp gör Johan Larsson klart att han inte vet så mycket om byggande. 

– Jag har inte spetskompetens i bygg och anläggning. Det finns 50 stycken i bolaget som är bättre på det än jag, säger han när vi träffas på Nyab:s huvudkontor på ett industriområde i utkanten av Luleå.

På nästa utandning tillägger Johan Larsson att det rent av kan vara en fördel att inte vara en expert med detaljkunskaper om man ska leda ett stort byggföretag. 

– Lokala bolag startas ofta av en bra byggare, men det blir en begränsning när man ska växa, säger han. 

Det är snarare själva företagandet, att se bolaget och medarbetarna växa, som driver 38-åringen från Luleå. 

Att vara företagare har Johan Larsson fått med sig hemifrån. Från båda sina hem, faktiskt.

Föräldrarna var skilda, och båda drev företag på sitt håll. Mamman och hennes man var bilhandlare, medan pappan var entreprenör i transport- och maskinbranschen. 

– Jag växte upp med att man diskuterade balansräkningar och personalfrågor hemma. Det ena var ett äldre företag, då handlade mycket om hur man ska förvalta det. På andra sidan handlade det om att växa med små medel. Jag fick två bra perspektiv från ung ålder, säger Johan Larsson. 

Redan i 20-årsåldern köpte han in sig i sitt första bolag, Nordisk Maskintjänst. Parallellt med det drev han företag i vitt skilda branscher som fastigheter, stål och livsmedel. 

De enda åren som anställd tillbringade Johan Larsson på Peab, vilket ingick i uppgörelsen när byggjätten köpte Nordisk Maskintjänst 2007. 

Nyab:s vd Johan Larsson betonar att han ser det som en fördel att han inte är någon byggexpert.
Foto: Simon Eliasson

Efter några år kände Johan Larsson dock suget efter att bli entreprenör igen. Vid den tiden var han delägare i ett stängselföretag som hans yngre bror drev. 

– Jag resonerade med brorsan om vad vi skulle göra. Han är yngre än jag men hade greppat lite om hur branschen funkar, berättar Johan Larsson. 

De bestämde sig för att bredda verksamheten till bygg och anläggning, och 2013 började de ta de första uppdragen i sin nya kostym. 

– Vi såg en tröghet på marknaden, med stora marknadsandelar för stora rikstäckande företag. Vi ville erbjuda något annat. Sedan såg vi att det var goda tider för framför allt anläggning.

2012 omsatte Nyab 24 miljoner kronor. Förra året landade omsättningen på knappa 900 miljoner kronor och 2019 kommer miljardgränsen att passeras för första gången. 

Nyab är i dag en av de stora regionala aktörerna i Norr- och Västerbotten. De är inblandade i flera stora infrastrukturprojekt och har tunga kontrakt kring stadsomvandlingarna i Kiruna och Gällivare. När talldieseltillverkaren Sunpine, som ägs av bland annat Preem, i år bygger ut sin anläggning i Piteå är det Nyab som fått uppdraget. 

Att vara ett förhållandevis litet företag innebär en konkurrensfördel i matchen mot de stora drakarna om de stora uppdragen. 

– Vi är tajtare och har lägre overheadkostnader än de rikstäckande bolagen. De ska betala för ett regionkontor och ett huvudkontor. Det blir en större kostnad och risk än vad det blir för oss.

Så vad var det som hände, hur är det möjligt att öka omsättningen från drygt 20 miljoner till en miljard på sju år?

– Vår styrka är att vi förutom att vi är bra anläggare lägger fokus på de andra delarna. Det finansiella, kulturen, varumärkesbyggande och mjuka värden, menar Johan Larsson.

Smyger inte med planerna

För att skapa surr kring företaget bestämde sig grundarna tidigt för att synas mycket, att berätta öppet om sina planer och ambitioner. 

– Många bolag som vill växa smyger med det och vill överraska konkurrenterna. Vi gjorde tvärtom. Vi säger vilka vi är, vi är frikostiga med planer och strategier. Vi berättar och så tror vi att det attraherar duktiga människor. 

Inspirationen hämtade Nyab delvis från Nya Moderaternas framgångar de första åren efter att Fredrik Reinfeldt tagit över 2003. Då tog partiets dåvarande spindoktor Per Schlingmann för vana att släppa dokument som tidigare hade varit interna. På så vis blev partiet omskrivet och intressant i omvärldens ögon. 

– Psykologin är ungefär densamma för oss. För oss var det jätteviktigt att marknaden kände till oss, både som arbetsgivare och som ett företag som gör något bra för länet i stort, menar Johan Larsson. 

Ett annat område som fascinerar honom är företagskulturen och vad den kan betyda för enskilda medarbetares utveckling och i förlängningen ett företags framgångar. Nyab har medvetet rekryterat duktigt folk lokalt och försöker vara ett familjärt, om än snabbväxande, företag. 

– Vi har människor som gått från att hålla i spaden till att tre år senare vara platschef genom intern utbildning och skolning. I mångt och mycket är det en sådan kultur som gör att ett bolag växer, säger Johan Larsson.

Johan Larsson, vd, Nyab, och David Bergvall, arbetsledare, diskuterar nybyggnationen av vuxenpsykiatri vid Sunderby sjukhus utanför Luleå.
Foto: Simon Eliasson

Att driva ett företag som vuxit från 20 miljoner kronor till en miljard på några få år tar mycket tid och engagemang. Johan Larsson säger att det tar en osunt stor del av hans energi. Den tid som blir över ägnas åt familjen. 

Johan Larsson är inte direktören som ägnar fritiden åt att springa ultramaror eller träna landsvägscykel. 

– När jag inte jobbar försöker jag göra ingenting. Jag behöver det, att vila från sociala intryck. 

Den inställningen är inte bara en följd av det höga tempot i Nyab:s framgångar. Johan Larsson säger att han varit bra på att ta det lugnt under hela sitt liv. Han gick, som han själv uttrycker det, nästan ut gymnasiet. 

– Jag är inte högpresterande som person. Däremot är jag intresserad av att utveckla bolag och där är jag högpresterande, men som människa har jag aldrig varit det. Jag har som sagt tagit det rätt lugnt. 

Nyab:s kommunikationsstrategi må ha hämtat inspiration hos Moderaternas pr-avdelning. När det gäller själva politiken tittar Johan Larsson åt andra hållet. Han är företagsledaren som sticker ut genom att stå till vänster.

– Om man går in på sakfrågor kan jag vara över hela fältet, men i grundläggande värderingar – där landar jag till vänster. Solidaritet och att hjälpa dem som ligger ner måste vara centralt för att ett samhälle ska fungera. Det måste staten i hög utsträckning ombesörja, det kan man inte släppa till marknadskrafterna, säger Johan Larsson. 

Hur avspeglar det sig i ditt sätt att driva företag?

– Jag är klar med att i de samhällen vi verkar ska vi ta ett samhällsansvar. Vi ska alltid handla lokalt om det finns alternativ för att gynna småföretagare i Arvidsjaur eller Haparanda. I mångt och mycket lever vi och växer av allmänna medels satsningar på infrastruktur och kommersiella byggnader. Det gör det ännu viktigare att förvalta kundernas förtroende. 

Nyab siktar på att växa även i fortsättningen. Om tre år, 2022, ska omsättningen ligga på två miljarder kronor. Samtidigt har bolaget, som Johan Larsson nyligen skrev till personalen, lämnat start-up-fasen. Det innebär nya utmaningar och risker. 

De har tittat på möjligheten att expandera geografiskt. Att ta fler uppdrag i södra Sverige är ett alternativ. Norra Finland och Norge är ett annat, men inga beslut är tagna. 

– Man måste nyktert titta på det, så att man har med sig både kultur, organisation och kassa. Är man någorlunda klok och vis i företagsledningen går det i regel ganska bra, så då får vi försöka se till att vara det, säger han. 

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

Kort om Nyab
  • Bolaget ägs av Johan Larsson, hans bror Mikael Ritola, Robert Säthergren, Stefan Säthergren och Fredrik Karkiainen. 
  • Under 2018 omsatte NYAB 900 miljoner kronor och hade en vinstmarginal på 10 procent. 
  • Anläggning, bygg och infrastruktur är bolagets största verksamheter. Men stängsel och specialuppdrag, som husflyttar, står också för en viktig del av omsättningen. 
  • NYAB verkar framför allt i Norr- och Västerbotten. 

Markus Näslund fortsätter fokusera på målet

Ishockeyspelaren har hittat en ny passion i fastighetsutveckling.
Porträtt
http://byggindustrin.com/artikel/portratt/markus-naslund-fortsatter-fokusera-pa-malet-29149

Byggaren som blev stenrik amerikan

Fattig smålänning blev en av de mest framgångsrika byggföretagarna i USA.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/byggaren-som-blev-stenrik-amerikan-29176

Stöd till innovation i branschen har tredubblats

Sammanlagt närmare 2 miljarder kronor att söka till innovationer.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/stod-till-innovation-i-branschen-har-tredubblats-29174

Lokal byggare samlar udda uppdrag

Spa mitt på Älven och hotell i trädtopparna får Vittjärvshus att gå igång.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/lokal-byggare-samlar-udda-uppdrag-29173

Framåt för hissrevolutionärer i Arbrå

Otippad trio bakom idé att bygga nya hissar i gamla hus med enbart trappor.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/framat-hissrevolutionarer-i-arbra-29172

LISTA: Här är de svenska uppfinningarna som bygger världen

Sverige är ett litet land, men vår uppfinnings­rikedom lämnar avtryck världen över.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/lista-har-ar-de-svenska-uppfinningarna-som-bygger-varlden-29144

"Jag känner mig bekväm med att bygga hus i dag"

Pether Fredholm ledde JSB från haltande byggservice­företag till nationell byggkoncern.
Porträtt
http://byggindustrin.com/artikel/portratt/jag-kanner-mig-bekvam-med-att-bygga-hus-i-dag-29143

Nu digitaliseras byggbranschen: Därför är smarta lås framtiden

Annons.
Infobrics nya smartlås röjer undan alla problem med nyckelhantering på ett bygge.
http://byggindustrin.com/sponsrat/infobric/nu-digitaliseras-byggbranschen-darfor-ar-smarta-las-framtiden-29189

Språket utmanar utländska byggare

Bygg i topp bland utländsk arbetskraft.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/spraket-utmanar-utlandska-byggare-29041

Med mobilen som verktyg

Entreprenörsduo vill hjälpa byggare att hålla reda på maskiner och verktyg
Porträtt
http://byggindustrin.com/artikel/portratt/med-mobilen-som-verktyg-29045

När stadsbiblioteket var måltavla

Stockholmsbyggnaden utsatt av bitter tonåring med fickorna fulla av svartkrut.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/nar-stadsbiblioteket-var-maltavla-29046

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.