Meny

Robotar – din nya 
underentreprenör

Robotar – din nya 
underentreprenör

Det börjar dyka upp en helt ny typ av aktör i branschen. Hi-tech-företag som erbjuder sig att utföra ett visst 
moment i byggprojektet – till exempel gipsa väggarna 
– men med robotar i stället för mänsklig arbetskraft. 
När de slår igenom kommer branschen att 
stöpas om från grunden.

Byggbranschen är kroppsarbetets sista utpost. 
Andra tillverkningsindustrier har tagit hjälp av robotar för att fasa ut tunga och slitsamma arbetsuppgifter i årtionden. Att byggbranschen ligger efter andra branscher brukar förklaras med att miljön på byggarbetsplatser är svår för robotar att behärska. Man hänvisar till att byggrobotar måste kunna ta sig fram i terräng, att ingen byggarbetsplats är den andra lik och att varje enskild byggarbetsplats dessutom förändras dagligen. Men nu har tekniken hunnit i kapp.

– Det finns robotar som är utvecklade för föränderliga och till och med helt okända miljöer. De användes till exempel i efterdyningarna av Fukushima-olyckan, säger Thomas Nolte,  professor och initiativtagare till Array, en industriforskarskola vid Mälardalens högskola.

Han och flera andra forskare som Byggindustrin pratat med är överens – robotarna kommer till byggbranschen. Och de kommer snart, faktum är att tekniken redan börjat smyga sig in i branschen. Framtidsscenariot som forskarna målar upp lär oroa, till och med skrämma, många av branschens aktörer.

Forskarna tror nämligen att de etablerade byggföretagen kommer att få svårt att hänga med i förändringen. Robotar brukar nämnas som en disruptiv trend som byggbranschen behöver se upp för. Alltså en trend som, när den väl slår igenom, kommer att omforma även de mest grundläggande spelreglerna. Flera av forskarna som Byggindustrin pratat med pekar ut branschens småföretag, som ofta är underentreprenörer, som särskilt utsatta.

– I dag har vi en struktur med många underentreprenörer, ofta små företag, som kommer att få det svårt när automatiseringen slår igenom, säger Joakim Jeppsson, FoU-chef Skanska Sverige.

LÄS MER: Åtta robotar som är redo att ta över

Svårigheterna som underentreprenörerna står inför är dubbla. Dels är robotar dyra i inköp och dels kräver de en ny typ av kunskap som inte finns i branschen i dag. Sannolikt får vi se en helt ny typ av underentreprenör växa fram – high-tech-företag som utvecklat robotar som är specialiserade på en typ av arbetsuppgift. Det kan till exempel vara håltagning, golvläggning eller att montera gipsskivor.

Faktum är att det redan finns robotar som utför ovanstående uppgifter. De har bara inte slagit igenom än.

– Det finns en tröghet i systemet. Ta exemplet med plattläggning i stora köpcentrum. Det finns robotar som kan göra det. Ändå väljer man hellre, till exempel i bygget av Mall of Scandinavia, att använda människor som får arbeta med tvivelaktiga kontrakt, säger Gunnar Bolmsjö, professor 
i maskinteknik på Linnéuniversitetet.

Gunnar Bolmsjö, professor i maskinteknik på Linné­universitetet.

En stor bromskloss som han och de andra forskarna återkommer till är kunskapsnivån i branschen. Även om robotarna kan göra jobbet så måste det finnas människor med kunskap om hur de fungerar, precis som med alla andra verktyg. De som utvecklat robotarna har därför börjat fundera på alternativa affärsmodeller. Att sälja robotar till etablerade företag i branschen fungerar dåligt. Det blir för dyrt, kompetensen om hur roboten ska användas saknas, och ingen vågar ta första steget. I stället behåller tech-företagen robotarna i egen ägo, och säljer en tjänst.

Norska N-link, till exempel, erbjuder håltagning i betongbjälklag. De har en robot som gör jobbet. Ett annat exempel är svenska Build-r som utvecklat en robot som installerar gipsväggar. På sin hemsida förtydligar de: ”Build-r är ett tjänstebolag. Vi säljer inte robotar. Build-r är en specialiserad gipsentreprenör. Vi installerar gips i stora kommersiella projekt.”

LÄS MER: "Det blir nya risker att ta hänsyn till"

– När robotarna slår igenom kommer kedjorna med underentreprenörer att slås sönder, konstaterar Joakim Jeppsson.

Ingen av dem som Byggindustrin pratat med tror att hantverkarna kommer att kunna hävda sig mot robotarna i det långa loppet. Gunnar Bolmsjö tror att utvecklingen kommer att gå mycket fort när de stora byggföretagen väl tagit sig över den första tröskeln.

– Den som är med på tåget kommer att få en lönsamhet som andra inte kan konkurrera med. Det handlar inte bara om minskade kostnader, utan även om flexibiliteten att kunna skala upp eller ner produktionen med kort varsel, säger han.

Joakim Jeppsson, FoU-chef Skanska Sverige
Foto: Skanska

Även om byggbranschen inte är utsatt för internationell konkurrens på samma sätt som andra delar av den svenska industrin så tror han att utvecklingen i till exempel Kina, som satsar stort på automation, kommer att sätta press på den svenska byggbranschen.

– Inom en tioårshorisont måste det här vara löst, med teknikskifte och nya affärsmodeller, 
säger han.

Thomas Nolte påpekar att det faktum att byggbranschen ligger efter andra delar av industrin när det kommer till automatisering gör att det finns många lågt hängande frukter att plocka.

– De som satsar kan snabbt få ett stort resultat, säger han.

Det är en insikt som verkar finnas hos de stora byggföretagen. Till exempel har Skanska ett samarbete med Array där de finansierar två projekt. Det ena handlar om en automatiserad armeringsstation och det andra handlar om att automatisera asfaltering.

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

Bröderna som blev byggjättar

John Mattson och Einar Mattsson symboliserar den lyckade klassresan.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/broderna-som-blev-byggjattar-29409

Riksarkitekten: ”Jag söker inte makt”

Helena Bjarnegård har nu varit riksarkitekt i ett år.
Porträtt
http://byggindustrin.com/artikel/portratt/riksarkitekten-jag-soker-inte-makt-29398

”Min favoritluft finns i Rocky Mountains”

Julia Luongo leder arbetet med nya tjänsten Ramboll Shair.
Porträtt
http://byggindustrin.com/artikel/portratt/min-favoritluft-finns-i-rocky-mountains-29279

Dårhuset som blev borätter

Historien om hur långbad och lobotomeringar ersattes av attraktiva bostadsrätter.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/darhuset-som-blev-boratter-29284

Jan Henriksson: "Jag ger inte upp"

Nystart efter konkursen av Q-gruppens byggbolag.
Porträtt
http://byggindustrin.com/artikel/portratt/jan-henriksson-jag-ger-inte-upp-29271

Pressen på svartbyggarna ska öka

Regeringen lovar regeländringar som ska göra det lättare att jaga skurkföretag.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/pressen-pa-svartbyggarna-ska-oka-29269

Markus Näslund fortsätter fokusera på målet

Ishockeyspelaren har hittat en ny passion i fastighetsutveckling.
Porträtt
http://byggindustrin.com/artikel/portratt/markus-naslund-fortsatter-fokusera-pa-malet-29149

Experternas tips i coronatider: Tappa inte tempot i din rekryteringsprocess

Annons.
Nio experter ger sina bästa tips.
http://byggindustrin.com/sponsrat/fastighetsnytt/experternas-tips-i-coronatider-tappa-inte-tempot-i-din-rekryteringsprocess

Byggaren som blev stenrik amerikan

Fattig smålänning blev en av de mest framgångsrika byggföretagarna i USA.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/byggaren-som-blev-stenrik-amerikan-29176

Stöd till innovation i branschen har tredubblats

Sammanlagt närmare 2 miljarder kronor att söka till innovationer.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/stod-till-innovation-i-branschen-har-tredubblats-29174

Lokal byggare samlar udda uppdrag

Spa mitt på Älven och hotell i trädtopparna får Vittjärvshus att gå igång.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/lokal-byggare-samlar-udda-uppdrag-29173

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.