Meny

”Branschen måste våga prova”

”Branschen måste våga prova”

Alla pratar digitalisering men vad behöver ske för att det ska lyfta under 2020?

Kristina Gabrielii, programchef på Smart Built Environment, menar att sektorn fortfarande är alltför fragmentiserad när det kommer till digitalisering. Det är långa processer och lätt hänt att börja digitalisera utan att se helheten. Branschen behöver enligt henne bli överens om standarder och ger som exempel när Sveriges största byggföretag i samverkan med ett par av sektorns branschorganisationer enades 2018. De gick då ut med att de ställer krav på GTIN (Global Trade Item Number) för identifikation av byggprodukter. Något liknande skulle behövas inom fler områden.

– Det är tydligt  att det har saknats ett sammanhållet arbete för standardisering av information både för kunskapsprocesser och produkter i Sverige. Detta är dock på gång nu, säger Kristina Gabrielii.

Positivt är att det startar en del företag inom bygg som har sin grund i en digitaliserad och standardiserad process och utvecklar byggprocessen med det som utgångspunkt.

– Jag hoppas att såväl de stora koncernerna som de lite mindre företagen inom bygg och fastighet hittar samarbetsformer med dessa start-ups. Det är också viktigt för de traditionella företagens utveckling.

Hon skulle vilja att branschens företag öppnar sig för det nya.

– Jag önskar helt enkelt att 2020 blir ett år där branschen vågar släppa en del processer som funnits länge, lyfter blicken och ser om samma sak går att uppnå med ett annat arbetssätt. Det kommer att ske stora förändringar inom digitalisering de kommande åren och jag önskar att fler gör sig beredda och börjar prova.

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.