Meny

"Branschutveckling gör det billigare att bygga"

"Branschutveckling gör det billigare att bygga"

Mer standard och likriktning i inköpen skulle göra det billigare att bygga billigare men med bibehållen kvalitet. Det menar Kim Bergehed, vd för den tekniska konsulten Planproj.

Norrköpingsföretaget Planproj jobbar bland annat med bygg- och projektledning, installationssamordning och besiktning. Vd:n Kim Bergehed berättar att de stödjer byggherrar med upphandling av entreprenörer och konsulter samt lämnar anbud i sin tur för sina egna uppdrag. På så vis upplever de båda sidor i inköpsförfarandet.

- Hur tillskapar man en rättvis och konkurrenskraftig förfrågan? Och vad svarar egentligen anbudsgivaren på?

Att få upp tydligheten åt alla håll skulle gynna samhällsbyggnadsbranschen som helhet, säger Kim Bergehed

– Det finns många parametrar där man kan likrikta sig inom branchen, standarder är ett sätt. Vi behöver fortsätta arbeta med branschutveckling så att det blir billigare att bygga med bibehållen kvalité. Tydliga upphandlingar vad som efterfrågas är en viktig del i det arbetet., säger Kim Bergehed.

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.