Meny

"Ledarskap är lätt för den som lyssnar"

"Ledarskap är lätt för den som lyssnar"

Klara Jonsson på Urbanista Stad är årets vinnare av Guldhuset, tävlingen för unga ledarskapstalanger. "Jag försöker förstå vad som är viktigt och motiverar den person som jag har framför mig just nu," berättar hon.

MB, Centre for management of the built environment, kopplat till Chalmers i Göteborg, delar varje år ut priset Guldhuset till unga ledare inom samhällsbyggnad. Årets vinnare heter Klara Jonsson, och Byggindustrin passade på att ta ett samtal med henne om ledarskap. Lite lustigt är att hon, priset till trots, aldrig haft någon chefsroll.

– I de flesta sammanhang får jag snabbt rollen som en stark informell ledare. Jag brukar ofta vara den som får en diskussion att komma framåt och har lätt att hitta nya infallsvinklar, säger hon.

När upptäckte du att ledarskap var något som du var bra på?

– Det var på högstadiet då jag var ordförande i elevrådet och fick med mig både lärare och elever i en demonstration. Jag tänkte att vad coolt att jag kunde ha en idé och få folk med mig och driva igenom den. Och att det dessutom var roligt samtidigt. Så det var nog då jag fick höra från flera att jag var en naturlig ledare för första gången.

Samtidigt tillägger hon att det viktigaste i hennes ledarskap inte är att hon måste stå längst fram i ledet. 

– Jag gör det gärna om det behövs, men det är inget självändamål, säger hon.

Hon beskriver sitt ledarskap främst som lyssnande.

– Det jag gör är ingen raketforskning, utan handlar mycket om att jag försöker vara närvarande till hundra procent när jag pratar med någon. Jag försöker förstå vad som är viktigt och motiverar den person som jag har framför mig just nu, berättar hon.

Klara Jonssons väg in i samhällsbyggnadsbranschen har dock inte varit lika självklar som hennes fallenhet för ledarskap. Först läste hon internationell ekonomi i England och hade inte en tanke på att jobba med det hon gör i dag – stadsutveckling.

– Det var när jag läste en master i hållbar utveckling som jag fick upp ögonen för hur kul det skulle vara att få göra skillnad inom något så konkret som samhällsbyggnad, något som påverkar människors vardagsliv generationer framöver, säger hon.

Under sin traineeperiod inom Londons kollektivtrafik fick hon in en fot i organisationen som byggde inför OS 2012. Där blev hon kvar som konsult i fem år och biträdde projektchefen för järnvägssatsningen. Klara Jonsson beskriver hur det ledde till en ny, viktig insikt som påverkat hennes sätt att våga leda.

– Projektchefen var en otroligt erfaren man, men efter en tid insåg jag att han inte heller visste allt. Det var otroligt befriande för mig att inse det och jag vågade komma upp med egna idéer på ett helt annat sätt. Jag insåg att mycket handlar om att hitta vägen framåt, och att ställa frågan om hur ska vi göra det i stället för att bara slå fast vad vi ska göra.

Flyttade hem till Sverige och WSP

För sju år sedan flyttade Klara Jonsson tillbaka till Sverige igen och fick jobb på WSP i Göteborg. Där träffade hon Catharina Migell, som hon startade Urbanista Stad tillsammans med 2016. Företaget erbjuder konsulttjänster inom främst mobilitet och stadsutvecklingsprocesser. På frågan om hon har några förebilder i sitt ledarskap svarar Klara Jonsson att hon har inspirerats av många. 

– Många är duktiga på något, och jag har plockat med mig guldkornen. Jag känner mig väldigt inspirerad av alla som driver företag på ett framgångsrikt sätt, det kräver bredd och kompetens och att man kan blicka framåt, attrahera och behålla medarbetare och samtidigt vara lönsam.

Hennes nuvarande samarbetspartner i Urbanista, Catharina Migell, har också betytt mycket.

– Hon var min chef på WSP och är väldigt duktig på att låta andra komma fram med lösningar, som hon stöttar utan att själv ta över.

Några dåliga erfarenheter av ledarskap har hon också fått med sig längs vägen, men inser att hon lärt sig av dem också.

– Något jag sett är hur viktigt det är för människor att veta vilket mandat de har, vilka ramar som finns, vilken tid och budget det är som gäller och vem som bestämmer i olika frågor. Folk har en otrolig kraft att försöka lösa sådana otydligheter på ett pragmatiskt sätt, men det är samtidigt väldigt frustrerande och sådant som faktiskt leder till att man mår dåligt eller till och med blir utbränd.

Kort om Klara Jonsson

Ålder: 39 år.

Utbildning: Master of Science från London School of Economics i Sustainable policy, planning and regulation. Bachelor i International Business från Westminster University. Processledar­utbildning, KTH. 

Karriär: Tvåårigt traineeprogram i transport planning på Transport for London, kollektivtrafikmyndigheten i London. Bland annat inom Olympic delivery authority. Jobbade sedan som egen konsult i fem år med främst kapacitetshöjande järnvägsprojekt. Från 2012 jobb på WSP i Göteborg. Startade Urbanista Stad 2016.

Familj: Man och två söner, 2 och 4 år gamla.

Uppväxt: Vid en sjö i Varnum på landet mellan Borås och Ulricehamn.

Bor: På Hisingen i Göteborg.

Intressen: ”Att vara ute i naturen på alla möjliga vis, vandra, åka skidor, plocka svamp, trädgården, laga mat och bara vara tillsammans med familjen. Min första hjälp mot stress är att bygga lego och hoppa studsmatta!”

Tre tips för att locka personal

HR-direktören: “Vi är inte mossigare än andra branscher.”
Karriär
http://byggindustrin.com/artikel/karriar/tre-tips-att-locka-personal-28611

Han går från Sweco till Hifab

Fokus på stabilitet.
På nytt jobb
http://byggindustrin.com/artikel/pa-nytt-jobb/han-gar-fran-sweco-till-hifab-28608

Så är nästa generation chefer

Läs om millenniegenerationens drömmar och förväntningar.
Karriär
http://byggindustrin.com/artikel/karriar/sa-ar-nasta-generation-chefer-28597

Hon går från Skanska till Arcona

"Gedigen ledarbakgrund."
På nytt jobb
http://byggindustrin.com/artikel/pa-nytt-jobb/hon-gar-fran-skanska-till-arcona-28568

Hon får ny roll i Besqab

Chefveteran tar över Uppsala-regionen.
På nytt jobb
http://byggindustrin.com/artikel/pa-nytt-jobb/hon-far-ny-roll-i-besqab-28531
Rikard Larsson blir ny vd i Beast vid årsskiftet.

Han blir ny vd i Beast

Vill förenkla för medlemmarna.
På nytt jobb
http://byggindustrin.com/artikel/pa-nytt-jobb/han-blir-ny-vd-i-beast-28460

Han ska lyfta mjukvaruföretag i branschen

Han ska öka försäljningen på Congrid.
På nytt jobb
http://byggindustrin.com/artikel/pa-nytt-jobb/han-ska-lyfta-mjukvaruforetag-i-branschen-28478

Nytt samarbete hjälper dig jämföra företagslån

Annons.
Nu finns det äntligen en smart tjänst som hjälper dig att jämföra företagslån - gratis.
http://byggindustrin.com/sponsrat/krea/nytt-samarbete-hjalper-dig-jamfora-foretagslan-28437

Åtta jobbtips från vinnaren av Guldhuset

Klara Jonsson ger sina bästa tips för dig som vill vidare i karriären.
Karriär
http://byggindustrin.com/artikel/karriar/atta-jobbtips-fran-vinnaren-av-guldhuset-28333

Skanska får ny regionchef

Började sin karriär i bolaget 2005.
På nytt jobb
http://byggindustrin.com/artikel/pa-nytt-jobb/skanska-far-ny-regionchef-28452

Han är Skanskas nya IT-chef

Erfarenhet från installation och tillverkning.
På nytt jobb
http://byggindustrin.com/artikel/pa-nytt-jobb/han-ar-skanskas-nya-it-chef-28451