Meny

Proffsens tio tips för att få drömjobbet

Proffsens tio tips för att få drömjobbet

Tänk som en agent – och få drömjobbet. Här är proffsrekryterarnas bästa tips för hur du maxar dina möjligheter att bli handplockad till ett jobb inom fastighets- eller byggbranschen.

Jeanette Kanka, head of research på Fasticon, ger sina fem bästa tips för att landa drömjobbet:

Piffa upp ditt cv

Det enda rekryteraren vet om dina kompetenser är det du skriver i ditt cv. Starta med ditt senaste arbete och fyll på med utbildningar, språkkunskaper och kurser – allt som kan vara relevant. Ange ansvarsområden för alla positioner du haft och specificera vilka arbetsuppgifter du haft. Peka gärna ut ”highlights” under karriären hittills. Be gärna en god vän läsa igenom, ett andra par ögon är guld värt.

Uppdatera på Linkedin

Har du inget Linkedin-konto – skaffa ett! En väl ifylld profil, professionell bild och korrekta kontaktuppgifter på Linkedin ökar sannolikheten att bli kontaktad av en rekryterare eller en potentiell arbetsgivare. Försök också att få ett par rekommendationer på din profil som styrker dina arbetsinsatser. När Linkedin-profilen väl är uppdaterad ska du se till att vara aktiv på plattformen.

Sök upp en rekryterare

Det här är ett bra sätt att visa att du vill gå vidare. Undersök vilka rekryteringsbolag som har rätt inriktning för dig och din bakgrund och fråga rekryteraren hur du ska göra för att vara synbar hos just dem.

Fråga en vän

Var inte för stolt för att be om hjälp. Andra har oftast ingen aning om att du är på jakt efter något nytt eller vad du i så fall söker. Berätta för vänner och kollegor att du är öppen för nya saker. De mest oväntade personer kan sitta på värdefulla kontakter. Din kompis på byggbolaget kanske har en värdefull bekant på ett annat företag. Våga berätta vad du vill och visa vad du brinner för, då blir du också mer intressant för andra. 

Gör research

Om du får komma på intervju, se till att förbereda dig. Läs på om företaget som du söker till. Kolla affärspress, tidningar och alla andra uppgifter om bolaget du kan hitta för att se vad företaget har på gång. Försök att räkna ut hur deras strategi ser ut och vilka mål som ligger bakom. Ta gärna med ett par, tre frågor till rekryteraren vilket upplevs som att du intresserad av tjänsten och företaget. Men viktigast av allt: Kom i tid!

 

Ira Isaksson, grundare och senior rekryteringskonsult på Isaksson Rekrytering & Bemanning, ger sina bästa tips för att landa drömjobbet:

Festrensa!

Rekryteringsfirmor går ofta in och googlar dig. De besöker alla tänkbara profiler på sociala medier och kikar runt för att skapa sig en bild av vem du är som person. Tänk som en agent. Kommer det fram saker som du helst vill dölja för en potentiell arbetsgivare? Radera festbilderna från Linkedin, Facebook och andra sociala medier.

Nätverka

Det må vara ett modeord, men det är inte utan innehåll. Gå på mässor och events som är kopplade till det du jobbar med. Var aktiv och visa att du rör dig i rätt sammanhang. Ta vara på alla kontakter du har i vardagen och gå med i intresseföreningar, Facebook-grupper eller affärsnätverk som har kopplingar till ditt yrke. Prata runt med folk. Uppdatera din Linkedin-profil och ditt cv.

Svara direkt

Om du är en av flera potentiella kandidater till ett nytt jobb kan du snabbt sorteras bort på grund av att du inte svarade i telefon eller dröjde för länge med att skicka ett svarsmejl. Var noga med att ange kontaktuppgifterna tydligt och högt upp i ditt cv. Det lönar sig alltid att vara på!

Var ärlig

Går du vidare i en rekryteringsprocess blir det allt vanligare med utdrag ur belastningsregistret. Det behöver inte vara kört om du har en gammal dom på dig, även om det aldrig är en merit. Är du en tidigare straffad person, var beredd att på ett ärligt sätt berätta vad du gjort för att bli en ny människa.

Ställ klockan

Det enklaste och bästa av alla råd är värt att upprepa. Att komma sent till ett inbokat möte är ett kardinalfel. Här spelar det ingen roll om du är headhuntad eller söker tjänsten själv. Betongarbetare, vvs:are, fastighetsskötare eller vd – vilken tjänst det än gäller ska du komma i tid.

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

Trio ska förstärka JSB

Tar in tre nya medarbetare.
På nytt jobb
http://byggindustrin.com/artikel/pa-nytt-jobb/trio-ska-forstarka-jsb-29471

Geotekniker går från Tyréns till Structor

Ser fram emot att komma till ett mindre bolag.
På nytt jobb
http://byggindustrin.com/artikel/pa-nytt-jobb/geotekniker-gar-fran-tyrens-till-structor-29467

Lämnar Bravida för NCC Building

Han är ny affärsområdeschef.
På nytt jobb
http://byggindustrin.com/artikel/pa-nytt-jobb/lamnar-bravida-ncc-building-29466

Fem klädtips för jobbintervjun

Experten Per Nilsson förklarar hur du ska tänka.
Karriär
http://byggindustrin.com/artikel/karriar/fem-kladtips-jobbintervjun-29311

Ny chef till Skanskas projektutveckling

Transaktionschefen får ny roll.
På nytt jobb
http://byggindustrin.com/artikel/pa-nytt-jobb/ny-chef-till-skanskas-projektutveckling-29384

Återvänder till Norconsult efter åtta år

Blir marknadsansvarig i norr.
På nytt jobb
http://byggindustrin.com/artikel/pa-nytt-jobb/atervander-till-norconsult-efter-atta-ar-29379

Aarsleff rekryterar från Serneke

Återvänder till bolaget och intar vice vd-post.
På nytt jobb
http://byggindustrin.com/artikel/pa-nytt-jobb/aarsleff-rekryterar-fran-serneke-29356

Experternas tips i coronatider: Tappa inte tempot i din rekryteringsprocess

Annons.
Nio experter ger sina bästa tips.
http://byggindustrin.com/sponsrat/fastighetsnytt/experternas-tips-i-coronatider-tappa-inte-tempot-i-din-rekryteringsprocess

Skanska rekryterar ny chef

Erfaren IT-chef går till byggsektorn.
På nytt jobb
http://byggindustrin.com/artikel/pa-nytt-jobb/skanska-rekryterar-ny-chef-29355

Lista: Kläderna som gör jobbet

Från praktisk nödvändighet i jobbet till att säga vem du är.
Karriär
http://byggindustrin.com/artikel/karriar/lista-kladerna-som-gor-jobbet-29273

Så gör du för att våga anställa

Vi listar vad du ska tänka på när du ska ta in en person till i ditt företag.
Karriär
http://byggindustrin.com/artikel/karriar/sa-gor-du-att-vaga-anstalla-28842

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.