Meny

Så lockar du fler kvinnliga arbetsledare

Så lockar du fler kvinnliga arbetsledare

Jennifer Eriksson och Hanna Johansson har skrivit sitt examensarbete om bristen på kvinnliga arbetsledare i byggbranschen, och gett förslag på hur problemet skulle kunna lösas. Branschen måste anpassa sig till kvinnorna, i stället för att kvinnorna ska anpassa sig till branschen, konstaterar de i uppsatsens slutord.

Tidiga morgnar i en lerig grop, almanackor med nakna kvinnor, ett par hundår som bara ska göras. Är du dessutom tjej kommer ingen att ta dig på allvar och busvissla efter dig i byggbaracken.

Detta är äldre förutfattade meningar kring rollen som arbetsledare, konstaterar Jennifer Eriksson och Hanna Johansson i inledningsorden i sitt examensarbete. Men är det så här idag, frågar de sig. Är förutfattade meningar anledningen till att så få kvinnor söker sig till rollen som arbetsledare?

– När vi skulle välja uppsatsämne var vi eniga om att vi ville jobba mer med sociala aspekter än med ren byggteknik. Vi har båda jobbat som arbetsledare som sommarjobb och blivit intresserade av rollen, berättar de.

Jämnt på högskolan

Jennifer Eriksson och Hanna Johansson skrev sitt examensarbete 2018 på kandidatprogrammet Affärsutveckling och entreprenörskap inom samhällsbyggnadsteknik på Chalmers. Nu har de tagit sin byggnadsingenjörsexamen och deltar i Byggopus, som är Byggindustrins tävling för landets bästa exjobb inom samhällsbyggnad.

I sitt exjobb konstaterar de att allt fler kvinnor studerar samhällsbyggnadsteknik på eftergymnasial nivå och ser en framtid i branschen. Enligt Chalmers årsredovisning från år 2017 var 49 procent av de som studerade samhällsbyggnadsteknik (kandidatexamen) kvinnor. 46 procent  var kvinnor på civilingenjörsutbildningen inom samhällsbyggnadsteknik och 45 procent var kvinnor på högskoleingenjörsutbildningen.

Väljer bort arbetsledarrollen

Men ändå arbetade endast 530 kvinnor som arbetsledare av de totalt 12 025 arbetsledare som fanns på byggföretagen i Sverige för fem år sedan, enligt en kontroll gjord av Sveriges Byggindustrier.

– Vi bestämde oss för att granska hur det kommer sig att kvinnor som vill jobba i byggbranschen ändå inte vill jobba som arbetsledare. Vi undrade även hur ett byggföretag skulle kunna göra för att förändra detta, säger de.

Genom litteraturstudier och 13 djupintervjuer med studenter inom samhällsbyggnadsteknik och kvinnliga yrkesarbetare och tjänstemän med arbetslivserfarenhet från rollen som arbetsledare kunde de dra sina slutsatser. En av dem var att den mest renodlade bilden av sexism, machokultur och hård jargong inte var något som intervjupersonerna kände igen sig i.

– Vi blev positivt överraskade när de fördomarna inte uppgavs som det största skälet till avsaknaden av kvinnliga arbetsledare.

Statusen måste höjas

Jennifer Eriksson och Hanna Johansson konstaterar att deras tydligaste resultat istället handlar om arbetsledarrollens attraktivitet i stort. Det skulle gå att beskriva rollen som arbetsledare på ett helt annat sätt än hur den presenteras idag, skriver de och ger ett förslag: “En utvecklande roll där du får jobba med att producera byggtekniska lösningar och konstruktioner, samt öva på dina förmågor inom ledarskap, problemlösning och projektledning.”

– Statusen på rollen är väldigt låg och det påverkar män lika mycket som kvinnor. Många av åtgärderna handlar om att göra rollen mer attraktiv och intressant för alla. Men det finns också resultat som visar problem som är mer förekommande för kvinnor och är anledningar till varför färre kvinnor söker sig till arbetsledare, säger de.

Utmaningar som främst kvinnor har

Kvinnors utvecklingsmöjligheter, samhällets könsstereotypa värderingar och normer samt att vara en minoritet är utmaningar som främst kvinnor har, skriver de.

– Att börja se till den enskilda individen och vad den vill göra och sluta anta att alla tjejer är likadana och till exempel ha mer administrativa uppgifter än män är steg på väg för att förändra förutsättningarna för kvinnor. Att placera flera kvinnor i samma projekt är ett annat förslag för att behålla kvinnor i rollen som arbetsledare, eftersom det annars kan vara tufft att vara ensam kvinna på bygget.

Gästföreläsare till högskolorna

Andra åtgärder som lyfts fram i deras intervjuer är att ordna gästföreläsningar på högskolorna som visar att det finns kvinnor som arbetar som arbetsledare och tycker att det är kul.

– Låt kvinnliga arbetsledare föreläsa. Skicka inte en högt uppsatt man som bara beskriver arbetsledarrollen som en språngbräda vidare i karriären.

Både Jennifer Eriksson och Hanna Johansson tyckte om jobbet som arbetsledare och skulle ha kunnat tänka sig att fortsätta med det.

– Det fanns absolut med som alternativ, men tillfälligheter gjorde att vi har andra typer av jobb idag, säger de.

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

Tolv tips för att locka kvinnliga arbetsledare
 • Var tydlig redan i rekryteringen med vilka arbetsuppgifter som ingår i rollen. Visa rollens variation och inte bara de karakteristiska, “gammalmodiga” uppgifterna. Tryck på ledarskap, problemlösning, engagemang och teamkänsla.
 • Mer resurser i introduktionen. Ge en bra och tydlig introduktion som omfattar en handledare att lära sig av och fråga.
 • Placera kvinnor två och två.
 • Skapa fler kvinnliga förebilder. Lyft kvinnliga arbetsledare och ge dem chansen att bli förebilder för unga kvinnor och män.
 • Placera inte kvinnor i fack och ge inte kvinnor de typiska “kvinnliga uppgifterna”. Bli bättre på att se till individen och inte behandla kvinnor utefter fördomar. Visa uppskattning och respekt för olikheter.
 • Inför en kompetenstrappa som visar på utvecklingsmöjligheterna som finns i rollen.
 • Synliggör kvinnliga arbetsledare externt. Gör gästföreläsningar på högskolor, var tillgängliga på gymnasiemässor och visa upp en miljö där kvinnor finns.
 • Öka flexibiliteten. Flexibiliteten måste förbättras för arbetsvillkor och arbetstider.
 • Sluta prata om rollen som en språngbräda. Se arbetsledarrollen som en roll att stanna och utvecklas i.
 • Höj statusen på rollen.
 • Tänk på vad man som närmsta chef berömmer och hur man gör det.
 • Erbjud liknande förmåner som på andra tjänster. Jobbar de på kontoret halvdag innan röd dag? Ge dem i produktion samma eller liknande förmån
Kort om Jennifer Eriksson

Ålder: 24.

Utbildning: Affärsutveckling och entreprenörskap inom samhällsbyggnadsteknik, examen från Chalmers sommaren 2018.

Karriär: Kommersiell uthyrare på Colliers International sedan juni 2018.

Uppväxt i: Partille.

Bor: Göteborg.

Intressen: Laga massa god mat tillsammans med bästa vänner!

Detta vill jag jobba med i framtiden: Hoppas på att alltid få vara en del av stadsutveckling.

Drivkrafter på jobbet: Nyfikenhet, aldrig feg för utmaningar och glädjen i att man känner att man gör skillnad.

Kort om Hanna Johansson

Ålder: 24 år.

Utbildning: Affärsutveckling och entreprenörskap inom samhällsbyggnadsteknik, examen från Chalmers sommaren 2018.

Karriär: Analytiker på Panreal.

Uppväxt i: Borås.

Bor: Göteborg.

Intressen: Njuta av livet!

Detta vill jag jobba med i framtiden: Svårt att svara på, men vill fortsätta ha ett lika givande och kul jobb som jag har idag.

Drivkrafter på jobbet: Personlig utveckling, kollegor samt nöjda kunder!

Så gör du för att våga anställa

Vi listar vad du ska tänka på när du ska ta in en person till i ditt företag.
Karriär
http://byggindustrin.com/artikel/karriar/sa-gor-du-att-vaga-anstalla-28842

Twitters hetaste byggare

Han är den mest flitiga bostadsdebattören i Sverige via hashtaggen #bopol.
Karriär
http://byggindustrin.com/artikel/karriar/twitters-hetaste-byggare-28957

Nya vd:n ska expandera LE34

Tar över Per Nord.
På nytt jobb
http://byggindustrin.com/artikel/pa-nytt-jobb/nya-vdn-ska-expandera-le34-29009

Forsens nya HR-chef tar kampen för ny kompetens

“Ett fint företag med stark positiv kultur”.
På nytt jobb
http://byggindustrin.com/artikel/pa-nytt-jobb/forsens-nya-hr-chef-tar-kampen-ny-kompetens-28993

Hon leder Sernekes sydliga satsning

Blir ny arbetschef.
På nytt jobb
http://byggindustrin.com/artikel/pa-nytt-jobb/hon-leder-sernekes-sydliga-satsning-28990

Strukton Rail plockar vd från MTR

Lämnar tunnelbaneoperatören.
På nytt jobb
http://byggindustrin.com/artikel/pa-nytt-jobb/strukton-rail-plockar-vd-fran-mtr-28987

Han är ny koncern-vd på Ramirent

Internrekryterad till toppjobbet. Tar plats i ägargruppens verkställande utskott.
På nytt jobb
http://byggindustrin.com/artikel/pa-nytt-jobb/han-ar-ny-koncern-vd-pa-ramirent-28968

Nu digitaliseras byggbranschen: Därför är smarta lås framtiden

Annons.
Infobrics nya smartlås röjer undan alla problem med nyckelhantering på ett bygge.
http://byggindustrin.com/sponsrat/infobric/nu-digitaliseras-byggbranschen-darfor-ar-smarta-las-framtiden-29189

Bostadspolitisk expert hos Veidekke går till M

Ska utveckla Moderaternas bostadspolitik inför nästa val.
På nytt jobb
http://byggindustrin.com/artikel/pa-nytt-jobb/bostadspolitisk-expert-hos-veidekke-gar-till-m-28964

Juha blir en del av Peab

Byter jobb från Folksam
På nytt jobb
http://byggindustrin.com/artikel/pa-nytt-jobb/juha-blir-en-del-av-peab-28945

Ramboll anställer sjukvårdsexpert

Carlstedts tidigare vd ska utveckla vårdmiljöer.
På nytt jobb
http://byggindustrin.com/artikel/pa-nytt-jobb/ramboll-anstaller-sjukvardsexpert-28943

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.