Meny

”Allt handlar om perspektiv”

Johanna Åfreds

”Allt handlar om perspektiv”

Perspektiv är ett ord som innehåller mycket, ja kanske till och med allt. Den som saknar möjlighet att byta perspektiv blir inlåst och blockerad. För den som däremot lyckas byta sitt gamla perspektiv mot ett nytt väntar oanade möjligheter, utan att så särskilt mycket egentligen har förändrats i grund och botten. Man bara byter synsätt. Det är genialiskt!

Ett av de mest spännande ämnen som jag har stött på under åren som reporter på Byggindustrin handlar om just det här med perspektiv. Det var när begreppet ”cirkulär ekonomi” dök upp och jag började fördjupa mig i det. Som alla modeord kändes det snart lite uttjatat, men om man återvänder till kärnan är det fortfarande lika spännande att tänka på hur allt det vi bygger, producerar och konsumerar har möjlighet att bli till delar i en kedja som genererar nya värden i stället för att vara en belastning för vår planet. Där vi som konsumenter inte främst är ägare av en produkt, utan snarare låntagare av en råvara under en begränsad tid, för att sedan lämna tillbaka den i samma skick till det cirkulära systemet.

Sopor eller dörrar?

Ett exempel är hur avfall, som det finns mycket av inom bygg, kan tas till vara och i vissa fall återanvändas direkt. Allt beroende på vilka glasögon du tar på dig: Ser du sopor framför dig? Eller är det ett parti relativt välbehållna dörrar som kan återanvändas i ditt renoveringsprojekt? Andra exempel är att cirka hälften av Europas kontorsytor inte utnyttjas ens dagtid. Och att hälften av ytan i Europas städer upptas av vägar och parkeringsplatser. Vilka potentialer rymmer inte det? Det finns helt enkelt stora värden som redan existerar och som skulle kunna utvinnas till en relativt låg kostnad. Ett kretsloppstänk med lönsamhetsfokus. För den som klarar att byta perspektiv.

Byggbranschen rymmer många utmaningar. Att lyckas göra en förflyttning av perspektiv hänger på förmågan att kunna föreställa sig något bortom det vi först uppfattar.

Jag tänker även på en artikel som jag skrev för några år sedan om den nederländska staden Utrecht. Där gick stadens företagare samman för att lösa sina anställdas problem att ta sig till jobbet i rusningstid. Medarbetarna fick erbjudanden om elcyklar, och den som valde bort leasingbil fick ekonomisk ersättning. Fler tilläts jobba hemifrån. Bilresandet i rusningstid minskade avsevärt, så att de som ändå körde bil tog sig snabbare fram. Utsläppen minskade. Behovet av nya vägar, som egentligen bara fanns under några timmar per dygn i rusningstid, försvann. Med hjälp av väldigt enkla medel nåddes snabba resultat.

Enkel åtgärd - stor effekt

Ytterligare ett exempel som jag gillar kommer från en helt annan bransch: Skolköket bytte till mindre tallrikar och matsvinnet minskade rejält. Matgästerna kunde inte längre lägga upp mer än de orkade äta upp. En liten åtgärd som gav stor effekt.

Visst låter det lätt? Vissa lösningar känns nästan förnedrande i sin enkelhet – men först i efterhand.

Nej, visst, det är inte alltid så lätt med perspektivbyte, men lärdomen är ändå att alla lösningar inte behöver vara så avancerade, så tekniskt komplicerade eller ens kostsamma, och det ger mig hopp. Alla kan byta perspektiv, alla kan börja med något litet. Alla kan vara en del av, eller ge upphov till, en förändring både i sitt privatliv och i sitt yrkesliv. Mycket handlar om att bestämma sig för om man vill se möjligheterna. Så kanske vågar du välja en annan stol, och skaffa dig ett lite annat perspektiv, från din utsikt vid frukostbordet redan i dag?

En hög byggtakt kräver bättre brandskydd

debatt
http://byggindustrin.com/artikel/debatt/en-hog-byggtakt-kraver-battre-brandskydd-28903
Nomi Melin Lundgren

"För möss och belägringar"

Nomi Melin Lundgren skriver om stugor, cirkulär ekonomi och möss.
kronika
http://byggindustrin.com/artikel/kronika/moss-och-belagringar-28817
Viktor Ginner

Nedräkning mot krav på klimatdeklaration

"Ett viktigt steg i rätt riktning"
kronika
http://byggindustrin.com/artikel/kronika/nedrakning-mot-krav-pa-klimatdeklaration-28888

Förbifarten: ”Upprörande att klämma åt entreprenörerna”

debatt
http://byggindustrin.com/artikel/debatt/forbifarten-upprorande-att-klamma-entreprenorerna-28887
Anders Carlén

"Historisk utmaning för betongen"

Betongindustrin står nu inför stora utmaningar, konstaterar Anders Carlén.
ledare
http://byggindustrin.com/artikel/ledare/historisk-utmaning-betongen-28812

Ökad vandalism formar morgondagens skola

debatt
http://byggindustrin.com/artikel/debatt/okad-vandalism-formar-morgondagens-skola-28825

Vi kan inte riskera att en hel yrkeskår går in i väggen

debatt
http://byggindustrin.com/artikel/debatt/vi-kan-inte-riskera-att-en-hel-yrkeskar-gar-i-vaggen-28786

Stressad inför Black Friday?

Annons.
Du är inte ensam.
http://byggindustrin.com/sponsrat/db-schenker/stressad-infor-black-friday-28830
Andreas Jennische

"Livet före vattenpasset"

Andreas Jennische minns när trädäcksbygget blev svårt på riktigt.
kronika
http://byggindustrin.com/artikel/kronika/livet-fore-vattenpasset-28703

BIM är en process – inte ett statiskt verktyg

"Du ska se det som att BIM möjliggör nya arbetssätt".
debatt
http://byggindustrin.com/artikel/debatt/bim-ar-en-process-inte-ett-statiskt-verktyg-28756
Viktor Ginner

Snacka om digitalisering!

Viktigt att alla talar samma språk.
kronika
http://byggindustrin.com/artikel/kronika/snacka-om-digitalisering-28749

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.