Meny

”Allt handlar om perspektiv”

Johanna Åfreds

”Allt handlar om perspektiv”

Perspektiv är ett ord som innehåller mycket, ja kanske till och med allt. Den som saknar möjlighet att byta perspektiv blir inlåst och blockerad. För den som däremot lyckas byta sitt gamla perspektiv mot ett nytt väntar oanade möjligheter, utan att så särskilt mycket egentligen har förändrats i grund och botten. Man bara byter synsätt. Det är genialiskt!

Ett av de mest spännande ämnen som jag har stött på under åren som reporter på Byggindustrin handlar om just det här med perspektiv. Det var när begreppet ”cirkulär ekonomi” dök upp och jag började fördjupa mig i det. Som alla modeord kändes det snart lite uttjatat, men om man återvänder till kärnan är det fortfarande lika spännande att tänka på hur allt det vi bygger, producerar och konsumerar har möjlighet att bli till delar i en kedja som genererar nya värden i stället för att vara en belastning för vår planet. Där vi som konsumenter inte främst är ägare av en produkt, utan snarare låntagare av en råvara under en begränsad tid, för att sedan lämna tillbaka den i samma skick till det cirkulära systemet.

Sopor eller dörrar?

Ett exempel är hur avfall, som det finns mycket av inom bygg, kan tas till vara och i vissa fall återanvändas direkt. Allt beroende på vilka glasögon du tar på dig: Ser du sopor framför dig? Eller är det ett parti relativt välbehållna dörrar som kan återanvändas i ditt renoveringsprojekt? Andra exempel är att cirka hälften av Europas kontorsytor inte utnyttjas ens dagtid. Och att hälften av ytan i Europas städer upptas av vägar och parkeringsplatser. Vilka potentialer rymmer inte det? Det finns helt enkelt stora värden som redan existerar och som skulle kunna utvinnas till en relativt låg kostnad. Ett kretsloppstänk med lönsamhetsfokus. För den som klarar att byta perspektiv.

Byggbranschen rymmer många utmaningar. Att lyckas göra en förflyttning av perspektiv hänger på förmågan att kunna föreställa sig något bortom det vi först uppfattar.

Jag tänker även på en artikel som jag skrev för några år sedan om den nederländska staden Utrecht. Där gick stadens företagare samman för att lösa sina anställdas problem att ta sig till jobbet i rusningstid. Medarbetarna fick erbjudanden om elcyklar, och den som valde bort leasingbil fick ekonomisk ersättning. Fler tilläts jobba hemifrån. Bilresandet i rusningstid minskade avsevärt, så att de som ändå körde bil tog sig snabbare fram. Utsläppen minskade. Behovet av nya vägar, som egentligen bara fanns under några timmar per dygn i rusningstid, försvann. Med hjälp av väldigt enkla medel nåddes snabba resultat.

Enkel åtgärd - stor effekt

Ytterligare ett exempel som jag gillar kommer från en helt annan bransch: Skolköket bytte till mindre tallrikar och matsvinnet minskade rejält. Matgästerna kunde inte längre lägga upp mer än de orkade äta upp. En liten åtgärd som gav stor effekt.

Visst låter det lätt? Vissa lösningar känns nästan förnedrande i sin enkelhet – men först i efterhand.

Nej, visst, det är inte alltid så lätt med perspektivbyte, men lärdomen är ändå att alla lösningar inte behöver vara så avancerade, så tekniskt komplicerade eller ens kostsamma, och det ger mig hopp. Alla kan byta perspektiv, alla kan börja med något litet. Alla kan vara en del av, eller ge upphov till, en förändring både i sitt privatliv och i sitt yrkesliv. Mycket handlar om att bestämma sig för om man vill se möjligheterna. Så kanske vågar du välja en annan stol, och skaffa dig ett lite annat perspektiv, från din utsikt vid frukostbordet redan i dag?

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

Viktor Ginner

Rom byggdes inte på ett träbjälklag

Idéerna kring klimatförbättrad betong har stor klimatpotential.
kronika
http://byggindustrin.com/artikel/kronika/rom-byggdes-inte-pa-ett-trabjalklag-29446

Byggsektorn måste aktivt verka för en biologisk mångfald

Biologisk mångfald kan betraktas som en livförsäkring för vår framtid.
debatt
http://byggindustrin.com/artikel/debatt/byggsektorn-maste-aktivt-verka-en-biologisk-mangfald-29442
Elin Bennewitz

När bygger vi hus med genteknik?

Elin Bennewitz spånar i gränslandet mellan byggteknik och genteknik.
kronika
http://byggindustrin.com/artikel/kronika/nar-bygger-vi-hus-med-genteknik-29420

Så maximerar du värdet och minimerar riskerna i projekt

"Vi bör räkna med ekonomiska koncekvenser."
debatt
http://byggindustrin.com/artikel/debatt/sa-maximerar-du-vardet-och-minimerar-riskerna-i-projekt-29431

Öka klimatkraven och släpp in ungdomarna på bostadsmarknaden

Ge bättre lånevillkor till klimatsmarta bostäder.
debatt
http://byggindustrin.com/artikel/debatt/oka-klimatkraven-och-slapp-ungdomarna-pa-bostadsmarknaden-29378
Mattias de Frumerie

"Generativ design – del av evolutionen?"

Mattias de Frumerie: "Det här är en plats jag gillar."
kronika
http://byggindustrin.com/artikel/kronika/generativ-design-del-av-evolutionen-29309
Anders Carlén

"Rostfritt. Svartjobb. Under bordet."

Anders Carlén om grannens - och branschens - skattefusk.
ledare
http://byggindustrin.com/artikel/ledare/rostfritt-svartjobb-under-bordet-29266

Experternas tips i coronatider: Tappa inte tempot i din rekryteringsprocess

Annons.
Nio experter ger sina bästa tips.
http://byggindustrin.com/sponsrat/fastighetsnytt/experternas-tips-i-coronatider-tappa-inte-tempot-i-din-rekryteringsprocess

"Modiga kommuner tar täten i stadsutveckling"

debatt
http://byggindustrin.com/artikel/debatt/modiga-kommuner-tar-taten-i-stadsutveckling-29297

"Regeringen måste ta in fler aktörer i bostadssamtalen"

debatt
http://byggindustrin.com/artikel/debatt/regeringen-maste-ta-fler-aktorer-i-bostadssamtalen-29283

"Inga byggbolag kan säga att de är klimatneutrala"

debatt
http://byggindustrin.com/artikel/debatt/inga-byggbolag-kan-saga-att-de-ar-klimatneutrala-29264

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.