Meny

”It takes two to tango”

Nomi Melin Lundgren

”It takes two to tango”

Det är alltid lika spännande! Sju gånger har jag varit med om att kora ett Årets bygge och det är fortfarande nervkittlande. Det är nästan lika spännande som det är varje gång jag ska gå i väg och dansa tango.

För visst finns det likheter mellan ett lyckat byggprojekt och tangodans. Precis som i ett byggprojekt är det mycket som ska stämma när du dansar tango. Självfallet finns en uppsjö stegkombinationer – teknik – att bemästra. Liksom varje samhällsbyggare måste kunna sin BBR, den branschgemensamma AMA, lite BIM och VDC och grundläggande konstruktionslära så måste tangodansaren kunna sina steg: pivoter, ochos, barridas, saccadas, ganchos, boleos och inte minst abrazon – famntaget, som kan vara både öppet och tätt – ska sitta i ryggmärgen. Listan av stegkombinationer att känna till är nära nog lika lång som Boverkets regler för husbyggnad.

Men att verkligen dansa tango innebär så mycket mer. Som det ganska slitna uttrycket ”It takes two to tango” så riktigt beskriver är tango inget man gör på egen hand. Liksom som för alla de nominerade projekten i Årets bygge är samverkan A och O. Du dansar själv dina steg, men du måste ha en partner. Det kan förstås vara någon som du känt länge och liksom ingått ett ”partneringkontrakt” med, men det kan lika väl vara någon du just bjudit upp med blicken. Ett okänt kort. Det må bära eller brista, men kontraktet är skrivet åtminstone för en ”tanda”, ett set om fyra danser. Att dra sig ur i förtid skulle vara ett rent kontraktsbrott – som att säga att huset är klart innan listerna spikats upp eller vattnet kopplats in.


Dansgolvet är en byggmarknad

Man är inte heller ensam på ”pistan”, som dansbanan kallas i tango. Dansgolvet är som en byggmarknad. Vissa dansar bättre än andra. Vissa blir sittande utan anbud. Andra får aldrig vila. De senaste åren har det varit ett uppsving för tango. Dansgolven svämmar över och kurserna är fulltecknade – det råder nära nog överhettning – och bristen på duktiga förare är skriande, precis som i byggbranschen faktiskt.

Men likheterna med bygg stannar inte där. För att ett byggprojekt ska bli så bra som det kan krävs lyhördhet och tajming. Byggherre och entreprenör måste ”tala samma språk”. De måste förstå att vad den ene gör påverkar den andre och de måste reagera på varandras beslut. De måste också förhålla sig till andra aktörer i processen. Materialleveranser och olika underentreprenörer bör komma ”just-in-time”, räntan bör ligga still och politiken bör vara långsiktigt förutsägbar och stabil. Precis som i tango! Paren på pistan måste ha tajming, vara i takt med musiken och i symbios med de andra paren på dansbanan så att man inte av misstag gör en boleo som sätter sylklacken i någon som virvlar förbi.

 

Tar åratal att bemästra

Byggande och tangodans är konster som tar åratal att bemästra. Själv har jag för Byggindustrins räkning bevakat byggsektorn i cirka tio år. Något har jag lärt förstås. Det har blivit lättare att uttolka branschens topografi oavsett om den är ritad i 2D eller 3D. Och faktiskt – jag börjar känna mig riktigt hemma 
i terrängen. Men samtidigt – ingenjör kommer jag aldrig att bli.

I tangon räknar jag snart tre år från de allra första stapplande stegen i klackskor högre än jag någonsin stått i förut. Stundtals hittar jag balansen, finner rytmen och känner hur dansen får form och mening. Så snubblar jag till, en ocho cortado blev något helt annat, kommer ur rytm, misströstar och inser att det är en bra bit kvar till riktigt flow. Och kanske är byggandet lika känsligt för obalans och jakten på den perfekta processen lika fåfäng som i tangon. Men med små steg, ständiga förbättringar – lite lean alltså – ska väl (bygg)processen så småningom gå som en riktig dans. Det är min förhoppning 
i alla fall.

PS. Förare sökes …

 

Just nu tittar jag på: 
Den fantastiska 
israeliska serien 
Shtisel på Netflix.
 

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

Viktor Ginner

Rom byggdes inte på ett träbjälklag

Idéerna kring klimatförbättrad betong har stor klimatpotential.
kronika
http://byggindustrin.com/artikel/kronika/rom-byggdes-inte-pa-ett-trabjalklag-29446

Byggsektorn måste aktivt verka för en biologisk mångfald

Biologisk mångfald kan betraktas som en livförsäkring för vår framtid.
debatt
http://byggindustrin.com/artikel/debatt/byggsektorn-maste-aktivt-verka-en-biologisk-mangfald-29442
Elin Bennewitz

När bygger vi hus med genteknik?

Elin Bennewitz spånar i gränslandet mellan byggteknik och genteknik.
kronika
http://byggindustrin.com/artikel/kronika/nar-bygger-vi-hus-med-genteknik-29420

Så maximerar du värdet och minimerar riskerna i projekt

"Vi bör räkna med ekonomiska koncekvenser."
debatt
http://byggindustrin.com/artikel/debatt/sa-maximerar-du-vardet-och-minimerar-riskerna-i-projekt-29431

Öka klimatkraven och släpp in ungdomarna på bostadsmarknaden

Ge bättre lånevillkor till klimatsmarta bostäder.
debatt
http://byggindustrin.com/artikel/debatt/oka-klimatkraven-och-slapp-ungdomarna-pa-bostadsmarknaden-29378
Mattias de Frumerie

"Generativ design – del av evolutionen?"

Mattias de Frumerie: "Det här är en plats jag gillar."
kronika
http://byggindustrin.com/artikel/kronika/generativ-design-del-av-evolutionen-29309
Anders Carlén

"Rostfritt. Svartjobb. Under bordet."

Anders Carlén om grannens - och branschens - skattefusk.
ledare
http://byggindustrin.com/artikel/ledare/rostfritt-svartjobb-under-bordet-29266

Experternas tips i coronatider: Tappa inte tempot i din rekryteringsprocess

Annons.
Nio experter ger sina bästa tips.
http://byggindustrin.com/sponsrat/fastighetsnytt/experternas-tips-i-coronatider-tappa-inte-tempot-i-din-rekryteringsprocess

"Modiga kommuner tar täten i stadsutveckling"

debatt
http://byggindustrin.com/artikel/debatt/modiga-kommuner-tar-taten-i-stadsutveckling-29297

"Regeringen måste ta in fler aktörer i bostadssamtalen"

debatt
http://byggindustrin.com/artikel/debatt/regeringen-maste-ta-fler-aktorer-i-bostadssamtalen-29283

"Inga byggbolag kan säga att de är klimatneutrala"

debatt
http://byggindustrin.com/artikel/debatt/inga-byggbolag-kan-saga-att-de-ar-klimatneutrala-29264

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.