Meny

"Ser du branschens kardborrar?"

Elin Bennewitz

"Ser du branschens kardborrar?"

Öppna – spänna – stänga. I somras ägnade min tvååring åtskilliga timmar åt att lära sig behärska skornas kardborreknäppning.

I julihettan gladdes vi tillsammans åt den finurliga mekanismen. Vi promenerade längs skånska grusvägar och jag plockade på mig några blommor från ullkardborrarna i vägrenen. Det var en gång en ingenjör, berättade jag. Han var ute och gick med sin hund, och när han såg hur sådana här blommor fastnade i pälsen på hunden tänkte han att det där skulle passa bra på en sko, fortsatte jag.

Jag vet inte om budskapet nådde fram till tvååringen, men visst är det fascinerande? Kardborreband är antagligen det mest spridda exemplet på biomimetik. Biomimetiken – ingenjörskonst med inspiration från naturens lösningar – har långa anor.  Det var på 1940-talet som den schweiziske ingenjören Georges de Mestral studerade kardborrar i sitt mikroskop, och redan Leonardo da Vinci kämpade – förvisso förgäves – med att skapa mänskliga vingar inspirerade av fladdermöss.

Tankesättet fick ett uppsving i samband med publiceringen av Janine Benyus bok Biomimicry – Innovation Inspired by Nature 1997. I dag vänder sig många till biomimetiken på jakt efter lösningar för ett mer hållbart och resurseffektivt samhällsbygge. Hur gör växter och djur för att lagra vatten eller hantera avfall? Vilka lösningar för temperaturreglering finns i naturen? Hur skapas hållbara strukturer? Svaren kan hjälpa byggbranschen att komma till rätta med några av sina mindre charmanta sidor – energislukandet och resursslöseriet till exempel.

Ett inspirerande exempel finns i Zimbabwes huvudstad Harare. Där ligger kontorsfastigheten The Eastgate Centre. Arkitekten Mick Pearce lät sig inspireras av termitstackarnas konstruktion. Invändigt håller stacken en jämn temperatur oavsett om det är nollgradig natt eller 50-gradig middagssol utanför. Termiterna sköter temperaturregleringen genom att öppna och stänga ventiler kopplade till kanaler i termitstacken. Luftflödet genom kanalerna kyler eller värmer stacken efter behov. Samma energieffektiva princip håller en jämn temperatur i The Eastgate Centre.

Ett annat djur som gett inspiration till branschen är blåmusslan. Det var amerikanska Colombia Forest Products som ville hitta ett lim till sin plywoodtillverkning som inte riskerar att läcka cancerogena så kallade VOC:er, lättflyktiga organiska föreningar. De tittade på blåmusslornas lösning – en aminosyra som hjälper dem att fästa på stenar och klippor i havet – och lyckades skapa ett liknande lim baserat på soja.

Frågan är om någon av ovanstående uppfinningar kommer att få samma genomslag som kardborrebandet. Om jag ska gissa tror jag att Stanfordforskaren Brent Constantz, som utvecklat en slags koldioxidneutral cement, ligger bättre till. Han började med att studera koraller. De absorberar mineraler och koldioxid och utsöndrar sedan kalciumkarbonat som bildar de hårda strukturerna i korallreven. Inspirerad av korallerna grundade Brent Constantz företaget Calera Corporation, vars fabrik i Kalifornien producerar karbonat i form av ett vitt pulver som kan användas antingen som ett komplement till eller som en ersättare för traditionell cement.

Huruvida det verkligen är ett realistiskt alternativ till all den cement som byggbranschen slukar globalt låter jag vara osagt, men tanken är hisnande. Och om inte Brent Constantz har träffat rätt, så kanske inspirationen finns på en höstpromenad nära dig?

Andreas Jennische

"Livet före vattenpasset"

Andreas Jennische minns när trädäcksbygget blev svårt på riktigt.
kronika
http://byggindustrin.com/artikel/kronika/livet-fore-vattenpasset-28703

BIM är en process – inte ett statiskt verktyg

"Du ska se det som att BIM möjliggör nya arbetssätt".
debatt
http://byggindustrin.com/artikel/debatt/bim-ar-en-process-inte-ett-statiskt-verktyg-28756
Viktor Ginner

Snacka om digitalisering!

Viktigt att alla talar samma språk.
kronika
http://byggindustrin.com/artikel/kronika/snacka-om-digitalisering-28749

BIM kräver mer än digitalisering av gamla arbetssätt

Spetsteknik som BIM kräver nya metoder, skriver debattörerna.
debatt
http://byggindustrin.com/artikel/debatt/bim-kraver-mer-digitalisering-av-gamla-arbetssatt-28737

"Dags att syna BIM-bluffen"

"Det förväntade steget från CAD till bygginformationsmodellering segar betänkligt".
debatt
http://byggindustrin.com/artikel/debatt/dags-att-syna-bim-bluffen-28724

"Alla ska komma hem från våra arbetsplatser"

Mer behöver göras för att stoppa olyckor tycker Sveriges Byggindustrier.
debatt
http://byggindustrin.com/artikel/debatt/alla-ska-komma-hem-fran-vara-arbetsplatser-28718

"Ägande och hyrande i samma hus kan ge billigare bostäder"

Billigt och hållbart.
debatt
http://byggindustrin.com/artikel/debatt/agande-och-hyrande-i-samma-hus-kan-ge-billigare-bostader-28717

Nytt mobilt dörrlås ska revolutionera byggbranschen

Annons.
Säg hejdå till nycklar och koder som tappas bort eller hamnar i fel händer.
http://byggindustrin.com/sponsrat/infobric/nytt-mobilt-dorrlas-ska-revolutionera-byggbranschen-28736
Anders Carlén

Folkhemmets herrklubb

Anders Carlén om jäv och symbolvärde.
ledare
http://byggindustrin.com/artikel/ledare/folkhemmets-herrklubb-28675

"Återbruk skapar lönsamhet"

Återbruk börjar i slutet av en byggnads liv.
debatt
http://byggindustrin.com/artikel/debatt/aterbruk-skapar-lonsamhet-28684

"Så bygger vi ett hållbart samhälle i världsklass"

"Alla ska känna sig välkomna till byggbranschen".
debatt
http://byggindustrin.com/artikel/debatt/sa-bygger-vi-ett-hallbart-samhalle-i-varldsklass-28649