Meny

Det stjäls för miljarder

Det stjäls för miljarder

Håll ordning och reda på byggarbetsplatsen, ha koll på transportfordonen, se över förrådscontainrar och skydda arbetsplatsen med kraftig inhägnad och ordentliga lås. Det är några av tipsen från de stora försäkringsbolagen till landets byggare.

Det stjäls mycket på byggen. Enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ, anmäls drygt 7 000 inbrott och stölder på byggarbetsplatser årligen. Skadeverkningarna uppskattas till minst 1,4 miljarder kronor årligen i Sverige.

Men mörkertalet är stort. Långt ifrån alla stölder anmäls.

– Många gånger underskrider stölderna självrisken, och byggföretaget får då ingen ersättning från försäkringen även om skadan kan vara kännbar för företagaren. Det vanligaste är stölder av paddor (vibroplattor reds. anm), elverk, kablar och diesel. Även om en del stölder sker under arbetsdagen så sker de största stölderna genom inbrott då arbetsplatsen är obemannad, säger Anna Liljenberg, avdelningschef för företagsförsäkringar på Folksam.

Lars Strandqvist, skadeingenjör på försäkringsbolaget If:

– De allra vanligaste stölderna på arbetsplatserna är inbrott i förrådscontainrar där det finns en massa olika typer av handmaskiner och framför allt av märket Hilti. En annan vanligt förekommande stöld på arbetsplatser är de stora vibroplattor, paddorna, som anläggarna använder och som inte är så lätta att låsa in i förrådscontainrar över natten på grund av sin vikt.

Susanne Fagerberg, skadeexpert på Länsförsäkringar, har liknande erfarenheter:

– Många av stölderna sker genom inbrott i container. Förutom att den ska vara låst med godkänt hänglås klass 4 så är det viktigt att skydda gångjärnssidan där det ska finnas bakkantssäkring. Det har visat sig att det ofta saknas.

Anders Wallstenius, chef för Trygg-Hansas skadeförebyggande verksamhet Skadestop pekar på det eskalerande problemet med stölder direkt från transportfordon.

– Det stjäls en hel del på byggena, men det allra största problemet, som vi upplever det, är stölder ur företagens transportfordon. Det är ett stort problem. Hantverkare har ofta ingen annanstans att förvara maskiner och verktyg och kör istället hem bilen till bostadsadressen. Inte sällan är det där inbrottet sker, säger Anders Wallstenius, chef för Trygg-Hansas skadeförebyggande verksamhet Skadestop.

Trygg-Hansas grundtips till byggare är att ha arbetsplatsen ordentligt inhängnad och låst. Tänk på uppställningen av fordonen. Om det inte finns tillgång till bemannade garage så ställ bilarna där folk rör sig.

Trygg-Hansa har en skadesajt, www.trygghansa.se/skadestop, där man ger råd och tips till olika segment av branschen om hur de kan skydda sig. Centrala punkter är att se till att arbetsplatserna är väl upplysta, att där råder ordning och reda och att de är larmade och helst övervakade.

– Det är hjälp till självhjälp. Det är lönsamt för alla att förebygga brott. Vi vill jobba med förebyggande åtgärder, däremot har vi ingen reducerad självrisk. Då har ju skadan redan skett, säger Anders Wallstenius.

Anna Liljenberg, Folksam:

– En av de viktigaste faktorerna för att undvika stöldskador är att man har god ordning på arbetsplatsen så att man snabbt uppmärksammar om något försvinner. De byggföretag som har god ordning på sina maskiner råkar ut för färre stölder.

Chansen för byggföretag att lyckas utverka någon slags premiereduktion är inte särskilt stor.

– Man kan väl säga att man tittar lite på tidigare skaderesultat och eventuella förbättringar som kunden gjort, exempelvis om man installerar larm i sina förrådscontainrar. Detta kan ge viss premiejustering men inga generella rabatter ges. Det är dock viktigt att kunden följer säkerhetsföreskrifterna enligt ovan eftersom de annars riskerar utebliven ersättning eller nedsatt ersättning, säger Lars Strandqvist, If.

Susanne Fagerberg, Länsförsäkringar:

– Risken för skada minskar om man ha bra stöldskydd och det finns en direkt koppling mellan satt premie och risk. Om försäkringsbolaget valt att jobba med krav på ett visst stöldskydd för en viss premie eller genom att erbjuda rabatt för den som uppfyller vissa krav är egentligen två sidor av samma sak.

Anna Liljenberg, Folksam:

– Folksam har inte någon policy att reducera premien. Vi vill istället ha en dialog med vår kund, där vi även kan bidra med kompetens kring skadeförebyggande åtgärder, för att säkerställa att kunden har rätt skydd för sin verksamhet och inte råkar ut för onödiga stöldskador. Eftersom de flesta stöldskador understiger självrisk så har åtgärder liten påverkan på premien, men däremot stor påverkan för företagarens lönsamhet.

 

Fasadgruppen bakom uppköp i Halland

"Har stor kompetens och passar perfekt in hos oss".
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/fasadgruppen-bakom-uppkop-i-halland-28630

De kan ta hem Stålbyggnadspriset

Villa, museum, bostadshus och bro tävlar.
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/de-kan-ta-hem-stalbyggnadspriset-28614

Skanska bygger bostäder i Nashville

Ordern värd cirka 690 miljoner kronor.
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/skanska-bygger-bostader-i-nashville-28612
Per Bolund pratade budget under Business Arena Stockholm.

Fyra bostadsnyheter ur budgeten

Bolund berättade på Business Arena.
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/fyra-bostadsnyheter-ur-budgeten-28610

JM får böta maxbelopp

Brister i fallskyddet.
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/jm-far-bota-maxbelopp-28598

NCC bygger hyresrätter i Sundsvall

Ordern värd 50 miljoner kronor.
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/ncc-bygger-hyresratter-i-sundsvall-28609

Projektengagemang vinstvarnar – vd säger upp sig

"Vi kommer inte att nå den planerade resultatnivån".
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/projektengagemang-vinstvarnar-vd-sager-upp-sig-28607

Nytt samarbete hjälper dig jämföra företagslån

Annons.
Nu finns det äntligen en smart tjänst som hjälper dig att jämföra företagslån - gratis.
http://byggindustrin.com/sponsrat/krea/nytt-samarbete-hjalper-dig-jamfora-foretagslan-28437

NCC först ut på Masthuggskajen

Byggstart på fredag.
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/ncc-forst-ut-pa-masthuggskajen-28606

Lämnar hotellkedjan – gör comeback på NCC

"Känns väldigt roligt att få komma tillbaka".
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/lamnar-hotellkedjan-gor-comeback-pa-ncc-28599

Solcellsvägen – ett franskt fiasko

För få soltimmar och för mycket löv sinkade projektet.
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/solcellsvagen-ett-franskt-fiasko-28592