Meny
  • Cecilia Malmsten har byggt upp CRTG:s verksamhet i Sverige och är det kinesiska bolagets svenska representant. Foto: Crtg / Mostphotos
    Foto: Crtg / Mostphotos

Kinesiska CRTG svarar på kritiken

Kinesiska CRTG svarar på kritiken

Det kinesiska bolaget CRTG gör en svensk rekryteringsoffensiv inför det uppmärksammade tunnelbygget i Nacka. Bolagets representant i Sverige berättar om strategin.

Det kinesiska bolaget CRTG har vunnit en uppmärksammad upphandling om att få bygga tre arbetstunnlar i Nacka i samband med tunnelbaneutbyggnaden i Stockholm. Avtalet, värt 276 miljoner kronor, har fått hård kritik från flera håll. Byggnads ordförande Johan Lindholm har kallat anbudet ett underpris och och har i flera medier uttryckt en stark oro för lönedumpning och dålig arbetsmiljö. Anbudet ligger cirka 40 procent lägre än det näst lägsta som kom från Subterra, ett tjeckiskt bolag med en gren i Sverige.

Cecilia Malmsten, CRTG:s representant i Sverige, anser att kritiken är obefogad. Efter att ha bott och jobbat inom bygg- och anläggningsbranschen i Kina i många år är hon den som ledde den svenska etableringen av China railway tunnel group, CRTG, hösten 2018. 

Vad säger du om misstankarna om att Kina vill åt viktig information genom det här bygget?

– Jag arbetar inte med politiken. Jag har svårt att uttala mig om det. Dessutom är det värt att påpeka att det här uppdraget gäller tunneldrivning, vi ska spränga och schakta ut bergmassor. Det rör inget högteknologiskt eller något som är kopplat till hemliga saker. Platserna för våra projekt är dessutom offentliga. 

Hur kan ni lägga ett anbud som är så mycket lägre än konkurrenterna, vad är hemligheten?

– Att höja effektiviteten lite grann på många olika delar, det är vår styrka. Det är ett resultat av att vi genomfört ett stort antal tunnelarbeten tidigare i flera olika länder. Över 5000 kilometer tunnel har CRTG byggt totalt.

Cecilia Malmsten betonar att bolaget har bra avtal med underleverantörer som Epiroc och Sandvik och har jobbat med med dem i många projekt i Kina.

– Och kan man handla upp en stor volym är det klart att man får bättre villkor. 

Kommer ni att lämna in anbud på annat är tunneldrivning i Sverige?

– Nu fokuserar vi först på att leverera de här tre arbetstunnlarna. Sedan kommer vi att titta på andra anbud för tunneldrivning, det kan gälla huvudtunnlar i tunnelbanesystemet eller arbetstunnlar. 

Vad har ni fått för reaktioner efter den senaste tidens rapportering?

– Jag har fått jättemycket mejl och samtal från både byggbranschen, från kundsidan och från media och fackförbund. Den övervägande delen är positiva. De uttrycker att det är intressant att det kommit ett tekniskt avancerat företag hit som kan bidra med nya kunskaper. Vissa frågar just om arbetskraften och hur vi ska leva upp till arbetsmiljökrav. Det ligger väl i människans natur att man funderar mycket på det som man inte känner till, säger Cecilia Malmsten.

Hon säger till Byggindustrin att prioritet nummer ett nu är att “leverera ett bra projekt till kunden enligt de lagar och regler som gäller i Sverige”.

– CRTG är världens största tunnelbyggare och varumärket som CRTG har är något bolaget är rädd om. Det är självklart att vi ska genomföra projekt enligt alla regler och förordningar, säger Cecilia Malmsten. 

Ingen överprövning

Tilldelningen har vunnit laga kraft och någon ansökan om överprövning blev det inte trots kritiken. 

– Nästa steg är att skriva kontrakt med kunden, Förvaltningen för utbyggd tunnelbana, och det ska ske inom ett par veckor, säger Cecilia Malmsten.

Efter det ska CRTG ta fram en projektplan och övriga dokument kring bygget som kunden ska godkänna. Först därefter kan bolaget göra i ordning arbetsområdena i Nacka. Enligt Cecilia Malmsten ska bolaget anlita “välkända svenska underleverantörer” för de grundläggande markarbetena vid arbetsplatsen.

Söker personal via Arbetsförmedlingen

Hur CRTG ska genomföra själva tunneldrivningen är inte klart. Bolaget annonserar just nu efter en rad personer via Arbetsförmedlingen. Bland annat söker CRTG “blasting workers”, "tunnel engineers” och “operator of drill jambo”. 

Men enligt Cecilia Malmsten är det inte säkert att man kommer att hitta all den kompetens som krävs genom rekrytering.

– Vi är just nu tre svenskar som är anställda och vi håller på att rekrytera några till som ska ingå i management-teamet. Sedan har vi ett antal kinesiska kolleger som söker arbetstillstånd för att arbeta i Sverige. De är alla erfarna och kvalificerade personer på området, säger Cecilia Malmsten.

Byggstart vid årsskiftet

Hur projektet för själva tunneldrivningen ska utformas i detalj blir klart först när Förvaltningen för utbyggd tunnelbana godkänt projektplanen i sin helhet. 

– Vi söker personal via annonser samtidigt som vi är inställda på att använda underleverantörer även för tunneldrivningen. Med tanke på det kompetensunderskott som råder på marknaden så kan vi inte förlita oss på att vi kommer att få så många som ansöker, säger Cecilia Malmsten.

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

Fakta om CRTG:s vunna upphandling

Bolaget ska bygga tre arbetstunnlar i Nacka i samband med att Region Stockholm förlänger tunnelbanan från Kungsträdgården via Södermalm till Nacka. Tunnlarna heter Järla Östra, Värmdövägen och Skönviksvägen.

Avtalet är värt 276 miljoner kronor.

Byggstart för tunneldrivning beräknas ske vid årsskiftet.

FUT har svarat på de vanligaste frågorna om upphandlingen här.

De ska bygga förskolor för miljarder

Här är aktörerna som vunnit SKR:s ramavtal.
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/de-ska-bygga-forskolor-miljarder-29263

Hon tar över ordförandeklubban i Forsen

Civilingenjör med lång erfarenhet från skogsindustrin tar över.
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/hon-tar-over-ordforandeklubban-i-forsen-29252

En dömd efter dödsolycka i Värtan

Dagsböter blev påföljden för dödsolycka.
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/en-domd-efter-dodsolycka-i-vartan-29250

Här är finalisterna till Håll Nollan

Vem är bäst på arbetsmiljö och säkerhet?
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/har-ar-finalisterna-till-hall-nollan-29248

Löfven och byggbransch i fem timmar långt möte

Regeringen vill ha hjälp att vända utvecklingen.
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/lofven-och-byggbransch-i-fem-timmar-langt-mote-29245

Lennart Weiss om bostadssamtalen

"Nu måste ord följas av handling".
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/lennart-weiss-om-bostadssamtalen-29244

Nya vd:n på ÅWL rekryterad från Tengbom

"Vår bransch står inför stora utmaningar".
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/nya-vdn-pa-awl-rekryterad-fran-tengbom-29240

Nu digitaliseras byggbranschen: Därför är smarta lås framtiden

Annons.
Infobrics nya smartlås röjer undan alla problem med nyckelhantering på ett bygge.
http://byggindustrin.com/sponsrat/infobric/nu-digitaliseras-byggbranschen-darfor-ar-smarta-las-framtiden-29189

Han är ny CFO på SSM

SSM har hittat sin nya CFO i koncernledamoten Ola Persson.
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/han-ar-ny-cfo-pa-ssm-29239

Sizes ska öka – tar in ny produktchef

"Sizes står inför en häftig uppskalning".
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/sizes-ska-oka-tar-ny-produktchef-29238

Dagsljustak med träprofiler

Scanlights profilsystem kan få Nordbyggs Guldmedalj 2020.
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/dagsljustak-med-traprofiler-29234

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.