Meny
  • På F O Peterson i Göteborg säger vd Jonas Steen att de börjar få signaler om att brist kan uppstå främst inom elmaterial. Foto: Rosie Alm

Så påverkar corona byggprojekten

Så påverkar corona byggprojekten

Riksbanken är redo att låna ut 500 miljarder till coronadrabbade företag. Hur ser läget ut för företagen i byggbranschen för tillfället?

"För att undvika att livskraftiga företag slås ut till följd av coronavirusets spridning har Riksbankens direktion fattat beslut om att låna ut upp till 500 miljarder kronor till företagen via bankerna", skriver Riksbanken under fredagsförmiddagen.

Hur påverkad är egentligen byggbranschen? Byggindustrin gjorde en rundringning för att se hur läget är just nu.

– Vi är inte påverkade så mycket än men det kommer nog gå fort är vår bedömning. I dag upplever vi att det är något svårare att få tag i vissa personer som är i karantän på kund/leverantörssidan, säger Henrik Ljungdahl, vd för MVB Astor Bygg.

Han konstaterar att om skolor skulle stängas kommer verksamheten påverkas väldigt mycket, många unga medarbetare är föräldrar som måste ta hand om sina barn. 

– Och om leverantörer eller beställare skickar hem sin personal kommer det påverka oss. Vissa av våra leverantörer har börjat varsla om att de kan få materialflödesproblem, men inget konkret än, säger Henrik Ljungdahl, vd för MVB Astor Bygg.

F O Peterson i Göteborg svarar vd Jonas Steen att de börjar få signaler om att brist kan uppstå främst inom elmaterial.

– Sammansatta komponenter, exempelvis armaturer, blir försenade och det kan komma attuppstå brist på visst förbrukningsmaterial. Allt härlett till leveranser från Kina.

Tove Stål, presschef, NCC, uppger att verksamheten fungerar normalt just nu men att de följer utvecklingen noga. Kristina Andreasson, pressansvarig på Veidekke uppger att inte heller de har börjat påverkas ute i projekten ännu.

– Vi uppmanar verksamheten att undvika tjänsteresor och möten och istället använda Teams med mera. Eventuellt genomförande av affärskritiska möten beslutas av närmsta chef, säger hon.

Skanska har vidtagit ett antal försiktighetsåtgärder sedan en tid tillbaka, bland annat ett internationellt affärsreseförbud som gäller alla 35 000 anställda. 

– Vi uppmanar också alla som har datorn som främsta arbetsverktyg att varje dag ta hem laddare och dator för att kunna arbeta hemifrån om så behövs, säger Skanskas presschef Jacob Birkeland.

I dagsläget har Skanska enligt honom inte märkt av några förseningar vad gäller leveranser. 

– Vi följer dock situationen noga och planerar utifrån olika scenarios där förseningen av leveranser är ett sådant, säger Jacob Birkeland.

Patric Broddheimer, COO inom byggkoncernen hos Erlandsson Bygg, talar om  att företaget gått igenom frågor om vad som händer om skolorna stänger, leverantörerna får leveransproblem, hur ombyggnation med kvarboende skall hanteras, om det upptäcks någon som är sjuk på arbetsplatsen eller om nyckelpersoner sätts i karantän. 

–  Vi har börjat flagga för eventuella konsekvenser i respektive projekt samt att jag personligen har suttit i möten med bland annat beställare som undrar om deras projekt påverkas, vilket är omöjligt att säga, säger han.

Monica Björk, vd för Byggmaterialhandlarna, bekräftar att produkter som kommer från Kina och Italien kommer att ha stora leveransproblem den närmaste tiden.

– Ett annat scenario är att konsumenter kommer undvika fysiska butiker den närmsta tiden. Detta kommer gynna de byggmaterialhandlare som är rustade för e-handel och som har en stark logistikkedja, säger hon.

Hon bedömer att om en större osäkerhet sprider sig bland befolkningen så är det också troligt att inköp av tjänster och varor minskar, även om karantäntider och att fler personer jobbar hemma kan leda till att det startas upp fler byggprojekt än normalt den kommande tiden. 

– Men på längre sikt och om situationen förvärras snabbt finns risken att effekterna av coronaviruset leder till en konjunkturnedgång vilket kommer att påverka byggsektorn negativt, med både uppskjutna byggprojekt och färre renoveringar, avslutar Monica Björk.

Läs mer: Nordbygg coronaflyttas

Läs mer: Yrkes-SM ställs in

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

"Branschen kommer göra riskanalyser på helt annat sätt”

Tror på nya insikter efter corona.
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/branschen-kommer-gora-riskanalyser-pa-helt-annat-satt-29463

Projekten tuffar på– men störningar lurar i bakgrunden

Ögonblicksbild av hur det är på byggena just nu.
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/projekten-tuffar-pa-men-storningar-lurar-i-bakgrunden-29462

NCC fortsätter på järnvägsprojekt

Nya affären värd 800 miljoner.
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/ncc-fortsatter-pa-jarnvagsprojekt-29460

Utländsk arbetskraft drabbas hårt av krisen

Så är läget på byggena just nu enligt facket.
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/utlandsk-arbetskraft-drabbas-hart-av-krisen-29459

Döms i bygglovshärvan i Lysekil

Konsult och lokalpolitiker lurade familjer.
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/doms-i-bygglovsharvan-i-lysekil-29458

Utstationerade kan få kräva högre lön

Lagändringar för utstationerades villkor.
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/utstationerade-kan-fa-krava-hogre-lon-29455

Fältsjukhus riskerar bli svartbyggen - nu ändras lagen

"Ingen ska behöva ägna tid och kraft åt detta".
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/faltsjukhus-riskerar-bli-svartbyggen-nu-andras-lagen-29454

Experternas tips i coronatider: Tappa inte tempot i din rekryteringsprocess

Annons.
Nio experter ger sina bästa tips.
http://byggindustrin.com/sponsrat/fastighetsnytt/experternas-tips-i-coronatider-tappa-inte-tempot-i-din-rekryteringsprocess

"Projektering på distans funkar förvånansvärt bra"

Nya lärdomar av att jobba hemma.
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/projektering-pa-distans-funkar-forvanansvart-bra-29451

Skanska tecknar miljardavtal

Bygger dubbelspår på Västkustbanan.
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/skanska-tecknar-miljardavtal-29449

Regeringsbeslut: Byggstart för 14 nya infraprojekt

Investeringar på 16 miljarder kronor.
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/regeringsbeslut-byggstart-14-nya-infraprojekt-29448

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.