Meny

“Ställ krav på nya Id06-kort redan nu”

“Ställ krav på nya Id06-kort redan nu”

I dag startades ett upprop i branschen som uppmanar företag att kräva de nya Id06-korten redan nu. “De som inte har sett till att alla anställda och underentrepenörer har de nya korten den 22 januari 2020 riskerar att se sina byggen haverera ”, säger Jessica Löfström, initiativtagare till uppropet.

Den 22 januari är det skarpt läge. Då kommer de byggföretag, huvudentreprenörer såväl som underentreprenörer, som inte har bytt till de nya säkrare Id06-korten, inte kunna vistas på en byggarbetsplats utan att manuellt bli in- och utskrivna i personalligaren med riktig kontroll av identitet.

För att få byggföretag att förstå allvaret har Jessica Löfström, vd för Socialt och hållbart byggande inom bemanningsaktören Expanderamera och initiativtagare till uppropet, tagit initiativ till ett upprop som manar byggare och beställare att byta till de nya Id06 korten nu på en gång.

– Jag vill inte peka finger, men jag vill påvisa att risken för att de byggare och byggherrar som inte har bytt ut sina kort den 22 januari riskerar att hela byggprojekt havererar. Det är ett par 100 000 personer som inte kommer att komma in på bygget, så det är hög tid att se över vilka underentreprenörer man har som av någon anledning inte vill byta kort. Kanske det är en signal om att man ska byta underentreprenör, säger Jessica Löfström.

Dessa har redan gått med

De företag som redan har ställt sig bakom listan är Peab, JVAB och Frånstan Byggnads AB,  BFB företagens medlemmar, Riviära, CS Riv och håltagning, Void Rijo, Hålmetodik i Luleå, Håltagarna borrteknik i Sverige, Branschföreningen STIB (branschorganisationen för ställningsbyggarna). Bland Sveriges byggindustriers medlemmar står Expanderamera, JVAB, Från stan byggnads och Peab bakom upproret och och fler väntas ansluta. 

Även byggherrar och beställare som i sina kontrakt kommer att ställa krav på att alla som arbetar i deras projekt kan skriva på uppropet. Stockholmshem är en beställare som redan har gått med och kräver att alla som ska jobba i deras projekt från och med nu ska ha de nya Id06-korten.

En lista över vilka byggföretag och beställare som skriver under upproret och kräver nya Id06-kort i sina projekt kommer att finnas på Id06 hemsida och uppdateras dagligen. Id06 kommer också att verifiera att alla som skriver på listan verkligen har gått över till de nya korten och kräver att endast dessa ska användas.

– Alla som har gått över till de nya korten kan skriva på uppropet, säger Jessica Löfström.

Thor Jonsson, ansvarig för Id06-kort och Id06 Portalen på Id06, säger att han fått signaler från flera entreprenörer och leverantörer om att de kommer att prioritera företag som redan gått över till att använda de nya, säkrare korten.

–  Jag förstår företag som snabbt ställer krav eftersom det ökar säkerheten på arbetsplatsen och ger företaget en fördel. Att prioritera dem med nya Id06-kort, vilka dessutom kan kopplas till ID06 Kompetensdatabas, där ansvarig ute på ett projekt direkt kan se att en individ har rätt utbildning, är smart, säger han.

Peak för svartarbete i byggbranschen

Anledningen till att Jessica Löfström har tagit det här initiativet är att hon upplever att svartarbetet i branschen peakar just nu.

– Jag har jobbat i branschen i 20 år men jag har aldrig tidigare upplevt att svartarbetet har varit så här utbrett och att det styrs av så grovt kriminella. Det jag ser nu är förslavade byggnadsarbetare från tredje land som jobbar för 30 kronor i timmen. De har inte kommit hit på eget initiativ utan är hitplockade av kriminella nätverk, säger Jessica Löfström.

Den här ökningen började efter flyktingkatastrofen 2015, då Sverige snabbt var tvunget att öka takten i bostadsbyggandet och har eskalerat de sista två åren berättar hon.

– En av nycklarna till att komma åt detta är att veta vilka som faktiskt befinner sig på byggarbetsplatsen. Hittills har det varit möjligt att få ut ett Id06-kort i vilket namn som helst. Det är klart att man kan förfalska pass och Id-kort, men med de nya Id06-korten, blir det mycket bökigare, säger Jessica Löfström.

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

De nya Id06-korten:

    •    Ställer krav på att korinnehavaren kan legitimera sig med pass, id eller bankid.

    •    Id06-kortet kopplar arbetstagaren till en arbetsgivare som måste vara registrerad i Sverige och betala skatt i Sverige.

 

De ska bygga förskolor för miljarder

Här är aktörerna som vunnit SKR:s ramavtal.
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/de-ska-bygga-forskolor-miljarder-29263

Hon tar över ordförandeklubban i Forsen

Civilingenjör med lång erfarenhet från skogsindustrin tar över.
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/hon-tar-over-ordforandeklubban-i-forsen-29252

En dömd efter dödsolycka i Värtan

Dagsböter blev påföljden för dödsolycka.
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/en-domd-efter-dodsolycka-i-vartan-29250

Här är finalisterna till Håll Nollan

Vem är bäst på arbetsmiljö och säkerhet?
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/har-ar-finalisterna-till-hall-nollan-29248

Löfven och byggbransch i fem timmar långt möte

Regeringen vill ha hjälp att vända utvecklingen.
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/lofven-och-byggbransch-i-fem-timmar-langt-mote-29245

Lennart Weiss om bostadssamtalen

"Nu måste ord följas av handling".
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/lennart-weiss-om-bostadssamtalen-29244

Nya vd:n på ÅWL rekryterad från Tengbom

"Vår bransch står inför stora utmaningar".
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/nya-vdn-pa-awl-rekryterad-fran-tengbom-29240

Nu digitaliseras byggbranschen: Därför är smarta lås framtiden

Annons.
Infobrics nya smartlås röjer undan alla problem med nyckelhantering på ett bygge.
http://byggindustrin.com/sponsrat/infobric/nu-digitaliseras-byggbranschen-darfor-ar-smarta-las-framtiden-29189

Han är ny CFO på SSM

SSM har hittat sin nya CFO i koncernledamoten Ola Persson.
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/han-ar-ny-cfo-pa-ssm-29239

Sizes ska öka – tar in ny produktchef

"Sizes står inför en häftig uppskalning".
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/sizes-ska-oka-tar-ny-produktchef-29238

Dagsljustak med träprofiler

Scanlights profilsystem kan få Nordbyggs Guldmedalj 2020.
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/dagsljustak-med-traprofiler-29234

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.