Meny

“Ställ krav på nya Id06-kort redan nu”

“Ställ krav på nya Id06-kort redan nu”

I dag startades ett upprop i branschen som uppmanar företag att kräva de nya Id06-korten redan nu. “De som inte har sett till att alla anställda och underentrepenörer har de nya korten den 22 januari 2020 riskerar att se sina byggen haverera ”, säger Jessica Löfström, initiativtagare till uppropet.

Den 22 januari är det skarpt läge. Då kommer de byggföretag, huvudentreprenörer såväl som underentreprenörer, som inte har bytt till de nya säkrare Id06-korten, inte kunna vistas på en byggarbetsplats utan att manuellt bli in- och utskrivna i personalligaren med riktig kontroll av identitet.

För att få byggföretag att förstå allvaret har Jessica Löfström, vd för Socialt och hållbart byggande inom bemanningsaktören Expanderamera och initiativtagare till uppropet, tagit initiativ till ett upprop som manar byggare och beställare att byta till de nya Id06 korten nu på en gång.

– Jag vill inte peka finger, men jag vill påvisa att risken för att de byggare och byggherrar som inte har bytt ut sina kort den 22 januari riskerar att hela byggprojekt havererar. Det är ett par 100 000 personer som inte kommer att komma in på bygget, så det är hög tid att se över vilka underentreprenörer man har som av någon anledning inte vill byta kort. Kanske det är en signal om att man ska byta underentreprenör, säger Jessica Löfström.

Dessa har redan gått med

De företag som redan har ställt sig bakom listan är Peab, JVAB och Frånstan Byggnads AB,  BFB företagens medlemmar, Riviära, CS Riv och håltagning, Void Rijo, Hålmetodik i Luleå, Håltagarna borrteknik i Sverige, Branschföreningen STIB (branschorganisationen för ställningsbyggarna). Bland Sveriges byggindustriers medlemmar står Expanderamera, JVAB, Från stan byggnads och Peab bakom upproret och och fler väntas ansluta. 

Även byggherrar och beställare som i sina kontrakt kommer att ställa krav på att alla som arbetar i deras projekt kan skriva på uppropet. Stockholmshem är en beställare som redan har gått med och kräver att alla som ska jobba i deras projekt från och med nu ska ha de nya Id06-korten.

En lista över vilka byggföretag och beställare som skriver under upproret och kräver nya Id06-kort i sina projekt kommer att finnas på Id06 hemsida och uppdateras dagligen. Id06 kommer också att verifiera att alla som skriver på listan verkligen har gått över till de nya korten och kräver att endast dessa ska användas.

– Alla som har gått över till de nya korten kan skriva på uppropet, säger Jessica Löfström.

Thor Jonsson, ansvarig för Id06-kort och Id06 Portalen på Id06, säger att han fått signaler från flera entreprenörer och leverantörer om att de kommer att prioritera företag som redan gått över till att använda de nya, säkrare korten.

–  Jag förstår företag som snabbt ställer krav eftersom det ökar säkerheten på arbetsplatsen och ger företaget en fördel. Att prioritera dem med nya Id06-kort, vilka dessutom kan kopplas till ID06 Kompetensdatabas, där ansvarig ute på ett projekt direkt kan se att en individ har rätt utbildning, är smart, säger han.

Peak för svartarbete i byggbranschen

Anledningen till att Jessica Löfström har tagit det här initiativet är att hon upplever att svartarbetet i branschen peakar just nu.

– Jag har jobbat i branschen i 20 år men jag har aldrig tidigare upplevt att svartarbetet har varit så här utbrett och att det styrs av så grovt kriminella. Det jag ser nu är förslavade byggnadsarbetare från tredje land som jobbar för 30 kronor i timmen. De har inte kommit hit på eget initiativ utan är hitplockade av kriminella nätverk, säger Jessica Löfström.

Den här ökningen började efter flyktingkatastrofen 2015, då Sverige snabbt var tvunget att öka takten i bostadsbyggandet och har eskalerat de sista två åren berättar hon.

– En av nycklarna till att komma åt detta är att veta vilka som faktiskt befinner sig på byggarbetsplatsen. Hittills har det varit möjligt att få ut ett Id06-kort i vilket namn som helst. Det är klart att man kan förfalska pass och Id-kort, men med de nya Id06-korten, blir det mycket bökigare, säger Jessica Löfström.

De nya Id06-korten:

    •    Ställer krav på att korinnehavaren kan legitimera sig med pass, id eller bankid.

    •    Id06-kortet kopplar arbetstagaren till en arbetsgivare som måste vara registrerad i Sverige och betala skatt i Sverige.

 

Fasadgruppen bakom uppköp i Halland

"Har stor kompetens och passar perfekt in hos oss".
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/fasadgruppen-bakom-uppkop-i-halland-28630

De kan ta hem Stålbyggnadspriset

Villa, museum, bostadshus och bro tävlar.
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/de-kan-ta-hem-stalbyggnadspriset-28614

Skanska bygger bostäder i Nashville

Ordern värd cirka 690 miljoner kronor.
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/skanska-bygger-bostader-i-nashville-28612
Per Bolund pratade budget under Business Arena Stockholm.

Fyra bostadsnyheter ur budgeten

Bolund berättade på Business Arena.
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/fyra-bostadsnyheter-ur-budgeten-28610

JM får böta maxbelopp

Brister i fallskyddet.
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/jm-far-bota-maxbelopp-28598

NCC bygger hyresrätter i Sundsvall

Ordern värd 50 miljoner kronor.
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/ncc-bygger-hyresratter-i-sundsvall-28609

Projektengagemang vinstvarnar – vd säger upp sig

"Vi kommer inte att nå den planerade resultatnivån".
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/projektengagemang-vinstvarnar-vd-sager-upp-sig-28607

Nytt samarbete hjälper dig jämföra företagslån

Annons.
Nu finns det äntligen en smart tjänst som hjälper dig att jämföra företagslån - gratis.
http://byggindustrin.com/sponsrat/krea/nytt-samarbete-hjalper-dig-jamfora-foretagslan-28437

NCC först ut på Masthuggskajen

Byggstart på fredag.
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/ncc-forst-ut-pa-masthuggskajen-28606

Lämnar hotellkedjan – gör comeback på NCC

"Känns väldigt roligt att få komma tillbaka".
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/lamnar-hotellkedjan-gor-comeback-pa-ncc-28599

Solcellsvägen – ett franskt fiasko

För få soltimmar och för mycket löv sinkade projektet.
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/solcellsvagen-ett-franskt-fiasko-28592