Meny

Utvecklingen går vidare – och skapar en ny rollfördelning

Utvecklingen går vidare – och skapar en ny rollfördelning

Ramirent har gjort Den temporära fabriken till ett eget affärsområde som ska expandera internationellt.

Just nu pågår ytterligare ett jätteprojektet med konceptet, Sergel i Central Stockholm, och ytterligare projekt är på gång i bland annat Norge och Finland. Operatörer som på detta vis sköter alla försörjningstjänster på byggen spås bli en allt starkare trend – och lär skapa en ny rollfördelning i den allt mer industrialiserade byggprocessen.

Ramirents reception på byggarbetsplatsen Sergehuset i Stockholm liknar allt annat en gammaldags klassisk byggbod för arbetsledning. Här är ombonat, prydligt och varmt där ansvarige för inskrivning/receptionen Linnea Nyström tar emot. Bakom receptionen sitter Ramirents ledningsteam som styr hela konceptet Den Temporära Fabriken och alla försörjningstjänsterna för bygget.

Byggplatsen är omgärdad av smart inpusslade byggbodar, skyddsstaket, trafiksäkerhetsmoduler och en behaglig belysning som ger gångtrafikanterna en känsla av trygghet.

In- och uttransporter dirigeras in efter ett schema från det externa logistikcentret och allt material och alla maskiner finns på rätt plats vid rätt tid åt alla medverkande producerande entreprenörer. 

Som en ”materialare”

– Vi blev upphandlade av byggherren Vasakronan i tidigt skede efter att ha presenterat våra lösningar i 3D och med filmer. Efter att vi upphandlats gällande alla försörjningstjänster fanns förutsättningarna klara för byggplatsen och blev en utgångspunkt för de producerande entreprenörenas anbud, säger Mikael Jonsson, ansvarig för Den temporära fabriken hos Ramirent.

Ungefär 800 yrkesarbetare från en lång rad olika producerande entreprenörer arbetar i Sergel-projektet som omfattar flera olika huskroppar med kontor, affärer och lägenheter. Alla har de Ramirents koncept som sin gemensamma grund för att kunna producera så effektivt och säkert som möjligt.

– Vi är lite som en erfaren ”materialare” i en hockeyklubb – ser till att allt som behövs finns på plats, att allt flyter på och att det är god stämning, så att laget kan prestera på topp, säger Mikael Jonsson.

Internationell expansion

Nu ska företaget använda konceptet i flera projekt i Sverige, Norge och Finland. Centraleuropa står näst på tur.

– Ja, vi har en tydlig strategi att utveckla, sprida och expandera Den temporära fabriken internationellt, säger Mikael Jonsson.

Han tror att operatörer för alla sorters försörjningstjänster på byggplatser blir en allt starkare trend.

– Det finns en så tydlig potential att spara pengar, öka säkerhet och minska miljöbelastningen, genom att ha en enda samordnad struktur för försörjningstjänsterna, säger Mikael Jonsson.

Industrialisering – på riktigt

Konceptet ligger i linje med utvecklingen mot en mer industrialiserad byggprocess. Och kan effektivt fungera ihop med både klassisk platsbyggande och med modulariserat och prefabricerat byggande.

– Tänker man visionärt så kan konceptet bli hur spännande som helst ihop med självstyrande transportenheter och robotiserat byggande eller ihopmontering av färdiga enheter från fabrik. Lägger man till möjligheter med AI, där system och enskilda maskiner kan lära och förbättra själva, blir det ännu mer spännande, säger Mikael Jonsson.

Han tror att i takt med att BIM, nya digitala gemensamma byggspråk som Coclass och andra innovationer, så kan nya lösningar för försörjningssystem och produktion byggas ihop till ett flöde som i princip är det samma som i de ledande fasta industrierna.

Hur utvecklingen än går vidare på olika plan så är det många som ser operatören av försörjningstjänster som en ny roll, som upphandlas i tidiga skeden direkt av byggherren och ger grunden för producerande entreprenörer på byggplatsen.

– Vi ska ge produktionen de bästa förutsättningarna att bygga och installera. Oavsett hur dessa entreprenörer utvecklar sina metoder och arbetssätt med nya lösningar, säger Mikael Jonsson.

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

JM:s högsta kajbygge snart redo för skybar

Restaurangen längst upp får 360 graders utsikt.
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/jms-hogsta-kajbygge-snart-redo-skybar-29080

Finskt storuppdrag för Peab

Bygger för 38 miljoner euro.
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/finskt-storuppdrag-peab-29127

Ny organisation på Tyréns

Geografiska regioner ersatta av nationella divisioner.
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/ny-organisation-pa-tyrens-29123

Bonava: ”Vi är inte nöjda”

Bostadsutvecklaren sänkte aktieutdelningen.
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/bonava-vi-ar-inte-nojda-29124

NCC slår ihop dotterbolag

"Nu ska vi ta det bästa ur varje bolag"
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/ncc-slar-ihop-dotterbolag-29121

Bildspecial: Här är megaborren som ska gå under Stockholm

"Elektra" ska borra i fyra år.
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/bildspecial-har-ar-megaborren-som-ska-ga-under-stockholm-29112

Sista chansen att nominera till årets jämställdhetssatsning

Några dagar kvar att skicka in anmälan till Jämställdhetsbygget.
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/sista-chansen-att-nominera-till-arets-jamstalldhetssatsning-29118

Omställningen börjar med bränslet

Annons.
Så kan bygg- och anläggningssektorn minska utsläppen av fossila bränslen redan nu.
http://byggindustrin.com/sponsrat/neste/omstallningen-borjar-med-branslet-28933

Klottertålig fasademalj

Finemal VE-paneler kan få Nordbyggs Guldmedalj 2020.
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/klottertalig-fasademalj-29108

Ger frihet vid belysningsplanering

Unico kan få Nordbyggs Guldmedalj 2020.
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/ger-frihet-vid-belysningsplanering-29109

Trapp och hiss i ett

Globus Hera kan få Nordbyggs Guldmedalj 2020.
Nyhet
http://byggindustrin.com/artikel/nyhet/trapp-och-hiss-i-ett-29110

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.