Meny

”Antingen gör man rätt eller så gör man fel”

”Antingen gör man rätt eller så gör man fel”

Och skatten då? Det är en fråga som alltid kommer upp om du ska köpa, sälja eller splitta ett företag. Sofie Wilhelmsson, skatteexpert på Sveriges Byggindustrier, vet vad som gäller.

Sofie Wilhelmsson skrattar till när hon får frågan om hur hon kom att bli expert på just skatter. Som nybakad jurist från Uppsala universitet 2006 fick hon jobb på skatterådgivningsbyrån Svalner. I tio års tid jobbade Sofie Wilhelmsson med att ge företag skatteråd.

– Efter tio år kände jag att det var dags att prova på något nytt.

 Med barn i dagisåldern blev det också slitsamt att jobba som konsult, med höga okrav på tillgänglighet och flexibilitet. När jobbet på Sveriges Byggindustrier dök upp sökte hon och fick tjänsten.

– Jag hade jobbat med många olika typer av företag, också en del med byggföretag, och tyckte jobbet lät intressant.

En arbetsdag som skatteexpert kan se väldigt olika ut, berättar Sofie Wilhelmsson. Det är variationen som gör jobbet roligt. 

– Jag försöker att ha ett helikopterperspektiv. På en branschorganisation får jag också inblick i andra rättsområden, som arbetsgivarfrågor, entreprenadjuridik och arbetsrätt. Det är kul!

Att det kom att bli just skatter som Sofie Wilhelmsson skulle specialisera sig på kan man tacka lärarna i skatterätt på Uppsala universitet för.

– De var väldigt bra lärare, som gjorde ämnet roligt. Jag hade också ganska lätt att förstå, och har man en naturlig fallenhet för något så blir det roligt. Jag hade hittat min grej inom juridiken.

Vad är det då som är så roligt med skattejuridik?

– Jag gillar matte, även om det är egentligen inte någon avancerad matte inom skatterätt. Den matte som används är ganska enkel: plus, minus och procent mest. 

Nej, snarare var det nog logiken – hur man ska tänka – som tilltalade Sofie Wilhelmsson.

– Skatterätt är väldigt konkret. Antingen så gör man rätt eller så gör man fel. Inom andra områden inom juridiken handlar det mycket om förhandlingar och att mötas på halva vägen, men så fungerar inte skatterätten.

Byggbranschen har sina särskilda skattfrågor och dessa kan skilja sig en del från andra branscher. Just nu ligger mycket fokus på inköp av tjänster från andra entreprenörer och hur det köpande företagen ska kunna säkerställa att den entreprenör som upphandlas är schyst och gör rätt för sig vad gäller inbetalning av skatter och avgifter.

– Nu jobbar jag mycket med frågor som rör utländska företag. Det är ganska svårt generellt, och det finns många komplicerade frågor som jag inte tycker att vi kan lägga i knäet på enskilda mindre företag.

I broschyren ”Råd och tips”, som Sveriges Byggindustrier har gett ut under våren, ges tips på vad man ska tänka på när man anlitar utländska underentreprenörer. Det är inte alltid helt lätt att säkerställa att den underentreprenör man anlitar håller sig på rätt sida lagen.

– Man kan försöka kontrollera att de underentreprenörer man köper in betalar skatt i Sverige, men det kan vara ganska svårt. Det är bra att känna till reglerna och förstå när man bör anlita en skattejurist.

Att den svarta ekonomin är stor i byggbranschen är en bild som byggbranschen dras med.

– Detta försöker vi förändra, bland annat genom att sprida kunskap och göra de seriösa företagen vaksamma på vilka varningsflaggor man bör vara uppmärksam på.

Den svarta sektorn lever alltid sida vid sida med den vita.

– Oschysta företag tjänar pengar på att göra affärer med de schysta, antingen genom att de tar pengarna och försvinner innan exempelvis skatter och avgifter är betalda eller genom mer långsiktiga samarbeten. Det kan vara svårt att upptäcka, men det finns vissa varningstecken som man kan vara uppmärksam på. Det går att kontrollera gans-ka mycket hos myndigheterna och via kreditupplysningsföretag om man vill.

Uppgifter som är relativt lätta att kontrollera är om företaget har redovisat skatt och avgifter, redovisat arbetsgivaravgifter och också om bolaget över huvud taget existerar.

Som enskild företagare är det bra att känna till terminologin, tycker Sofie Wilhelmsson, bland annat för att kunna putta tillbaka frågan  om exempelvis fast driftsställe till det utländska bolaget. I vissa fall kan det vara så att man ska innehålla skatt på fakturan om det utländska bolaget inte har svensk F-skattsedel.

Att skatteområdet är betydelsefullt inom byggbranschen avspeglas bland annat i att Sveriges Byggindustrier är den enda branschorganisation inom Svenskt Näringsliv som har en egen skatteexpert.

– Det säger något om att man tycker det är viktigt.

Och det finns en hel del kunskaps-luckor att täppa till i branschen, tycker Sofie Wilhelmsson.

– Skattereglerna i Sverige är -ganska komplicerade. Det finns många specialregler och undantag, så det finns mycket att lära ut. 

På frågan om det finns några skattemässiga kryphål som är lagliga som byggföretag borde känna till svarar hon ja, även om hon värjer sig mot uttrycket kryphål.

– Man kan göra på olika sätt inom lagens ramar och då blir skatteutfallet olika.

I sin första fråga i tidningen Bygg-industrins expertpanel skrev Sofie Wilhelmsson om att man kan ta ut lön på olika sätt enligt reglerna.

– Det är sådant jag inte tror att alla känner till.

Ska man skatteplanera?

– Ja, det tycker jag, givet att man håller sig inom lagens ramar. Jag tycker inte att man har skyldighet att välja det dyraste alternativet bara för att man ska betala skatt. Men man får inte fuska. Skatteplanering har fått en negativ klang, men det är inte samma som skatteflykt och skatteundandragande. Det är en helt annan sak. 

Som exempel på skatteplanering nämner Sofie Wilhelmsson att det till exempel, givet vissa förutsättningar, är okej att täcka upp för förluster i en bolagskoncern genom att överföra överskott i en del av bolaget till en annan i koncernen som går mindre bra.

Skatteplanerar du själv?

– Som vanlig löntagare har jag inte så mycket skatteplanering att göra. 

Finns det vanföreställningar om vad en skatteexpert gör?

– Som just skatteexpert vet jag inte riktigt, men om vi talar om personer som jobbar med skatterådgivning så upplever jag att det finns en föreställning att skatte­rådgivare i princip bara jobbar med just ”skatte­upplägg”, som innebär att de hjälper skattskyldiga att inte betala skatt.

Vad håller dig vaken om natten?

– Klimatförändringarna, och att en stor del av världens ledare (och jordens befolkning) inte verkar vilja ta sitt ansvar i denna fråga.

Vad vet du i dag som du önskar att du visste när du var 15?

– Att andra inte är så intresserade av mig (utseende, betyg etc) som jag trodde.

Vad gör du när du får kritik?

– Tar till mig det som känns relevant och blir inte sur.

Vems råd följer du alltid?

– Min brors.

Berätta om en framgång!

– Att vid ett flertal tillfällen, genom dialog med Skatteverket, ha fått verket att ändra sin tillämpning i vissa frågor. På ett mer personligt plan – att jag klarade en tenta i marknadsekonomins processer i maj.

Erkänn en motgång!

– Att vid ett flertal tillfällen, trots dialog med Skatteverket, inte fått verket att ändra sin tillämpning i vissa frågor. På ett mer personligt plan – att jag kuggade min första uppkörning. 

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

Kort om Sofie Wilhelmsson

Ålder: 39 år.

Gör: Är skatteexpert på Sveriges Byggindustrier.

Utbildning: Jur. kand på Uppsala universitet.

Karriär: Efter examen 2006 började jag på Svalner, som skatte­rådgivare. Där jobbade jag till augusti 2016. I september 2016 började jag på Sveriges Byggindustrier.

Uppväxt i: Uppsala.

Drivkrafter på jobbet: Att känna att jag kan hjälpa företag och personer.

Fritid: Tid med familjen, träning (gärna yoga) och god mat.

Kuriosa: Tvillingmamma.

Vi listar bygguttrycken du inte kände till

Byggindustrin granskar tio udda utländska talesätt på byggtema.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/vi-listar-bygguttrycken-du-inte-kande-till-29408

Bröderna som blev byggjättar

John Mattson och Einar Mattsson symboliserar den lyckade klassresan.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/broderna-som-blev-byggjattar-29409

Riksarkitekten: ”Jag söker inte makt”

Helena Bjarnegård har nu varit riksarkitekt i ett år.
Porträtt
http://byggindustrin.com/artikel/portratt/riksarkitekten-jag-soker-inte-makt-29398

”Min favoritluft finns i Rocky Mountains”

Julia Luongo leder arbetet med nya tjänsten Ramboll Shair.
Porträtt
http://byggindustrin.com/artikel/portratt/min-favoritluft-finns-i-rocky-mountains-29279

Dårhuset som blev borätter

Historien om hur långbad och lobotomeringar ersattes av attraktiva bostadsrätter.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/darhuset-som-blev-boratter-29284

Jan Henriksson: "Jag ger inte upp"

Nystart efter konkursen av Q-gruppens byggbolag.
Porträtt
http://byggindustrin.com/artikel/portratt/jan-henriksson-jag-ger-inte-upp-29271

Pressen på svartbyggarna ska öka

Regeringen lovar regeländringar som ska göra det lättare att jaga skurkföretag.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/pressen-pa-svartbyggarna-ska-oka-29269

Experternas tips i coronatider: Tappa inte tempot i din rekryteringsprocess

Annons.
Nio experter ger sina bästa tips.
http://byggindustrin.com/sponsrat/fastighetsnytt/experternas-tips-i-coronatider-tappa-inte-tempot-i-din-rekryteringsprocess

Markus Näslund fortsätter fokusera på målet

Ishockeyspelaren har hittat en ny passion i fastighetsutveckling.
Porträtt
http://byggindustrin.com/artikel/portratt/markus-naslund-fortsatter-fokusera-pa-malet-29149

Byggaren som blev stenrik amerikan

Fattig smålänning blev en av de mest framgångsrika byggföretagarna i USA.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/byggaren-som-blev-stenrik-amerikan-29176

Stöd till innovation i branschen har tredubblats

Sammanlagt närmare 2 miljarder kronor att söka till innovationer.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/stod-till-innovation-i-branschen-har-tredubblats-29174

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.