Meny

Jan Henriksson: "Jag ger inte upp"

Jan Henriksson: "Jag ger inte upp"

Jan Henriksson på Q-gruppen är byggentreprenören som fick ta den hårda smällen efter att ha gett sig in i produktionen av exklusiva bostadsrätter i Stockholm. Men nu återuppstår företaget ur askan och konkursen. "Jag ger inte upp. Det som har hänt har snarare gett mig ny energi", säger han.

Välskötta bolag och en sund byggbransch har varit hjärtefrågor för Jan Henriksson. Han är ett välkänt namn i branschsammanhang efter att bland annat ha varit vice ordförande i Sveriges Byggindustriers styrelse, numera Byggföretagen. Men trots de höga idealen fick han själv lära sig den hårda vägen hur det kan gå. Den 21 maj 2019 gick Q-gruppens byggbolag i konkurs.

– För mig fanns det inte på kartan att jag skulle behöva försätta mitt bolag i konkurs efter 22 års verksamhet, säger han.

2016 skrev Byggindustrin om nysatsningarna inom Q-gruppen. En entusiastisk Jan Henriksson berättade då om målsättningen att omsätta en miljard kronor år 2020. Att på egen hand kunna konkurrera om riktigt stora projekt utan att släppa de mindre kunderna låg bakom beslutet om att skapa en ny koncernstruktur. Fram till dess hade företaget varit engagerat i flera stora projekt, men nästan alltid i samverkan med andra företag och gemensamägda projektföretag.

Gick inte som planerat

2016 kände Jan Henriksson att företaget var moget för att satsa även på stora projekt i egen regi och med egna resurser. Vid tidpunkten hade Q-gruppen Bygg ett hundratal medarbetare och en omsättning på cirka 650 miljoner kronor. Bland annat det omfattande arbetet med stationsbyggnaden för Citybanan vid Odenplan i Stockholm stärkte självförtroendet. Anläggning sågs som ett nytt tillväxtområde, liksom bostäder – där planerna var att bygga tusen nya lägenheter.

– Jag lämnade ifrån mig rollen som vd för byggverksamheten och blev koncernchef med uppgiften att utveckla tillväxtområden. Byggentreprenadverksamhet har låg lönsamhet samtidigt som riskerna är stora. Jag tänkte att om jag fick möjligheten att jobba mer med affärsutveckling så skulle vi kunna lyfta på ett annat sätt, berättar han.

Men det gick inte som planerat. Bara tre år efter nysatsningen upphörde alltså Q-gruppens byggbolag att existera efter flera ekonomiska smällar i nyproduktionsprojekt samt en tvist i ett hotellbygge. Jan Henriksson redogör för orsakerna bakom konkursen.

– Det blev alldeles för mycket bostadsproduktion. Bland annat byggde vi för en miljard åt Tobin Properties, som stod för det exklusiva segmentet. Alla objekt var unika, det blev för stor risk och för mycket osäkerhet. Intentionen oss emellan var bra, men avtal och tillämpningar var inte det. Vi gick in i andra projekt också där vi tog för stora risker och där vi inte hade kalkylen med oss, säger Jan Henriksson.

Även brister i den egna organisationen spelade roll.

– Det var en mix av fel. I företaget fanns icke-lämpliga personer och alla delade inte samma värdegrund. Vi byggde på instabil grund i en expansiv fas, konstaterar han.

Familjen är central för Jan Henriksson – både den privata och yrkesmässiga. Så till den grad att de delvis flyter ihop. Dottern Linnea har bland annat ansvar för HR på Q-gruppen. Björn Wahlström, projektcontroller och adm/ekonomi/HR.
Foto: Mattias de Frumerie

In i det sista trodde Jan Henriksson att han skulle kunna rädda företaget. Men byggbolaget hade tre ansträngda bokslut bakom sig, och till slut var han tvungen att ge upp. Det saknades 30 miljoner kronor, totalt spridda i tre olika projekt.

– Jag var väldigt nära men klarade det inte. Tiden var för knapp. Revisorerna sa att jag var skyldig mig själv och andra att tänka i nya banor.

Konkursen beskriver Jan Henriksson som en stor motgång, men att det samtidigt inte var något som fick honom att ge upp helt.

– Det kändes ledsamt och sentimentalt. Men jag måste säga att alla som hörde av sig med fina ord, både gamla kunder och branschkollegor, det gjorde mig tårögd, säger han.

Han fattade beslutet om en omstart en kort tid efter konkursen.

– Faktum är att jag känner mer lust till jobbet nu än 2016 då jag blev koncernchef. Nu känner jag äkta arbetsglädje igen och jag har hittat tillbaka till ett bolag med ordning, reda och en homogen organisation där samsyn på verksamheten gäller. Jag går vidare med 30 handplockade personer, varav 18 i blåställ. Det känns väldigt bra, och vi hade vid bokslutet efter de första sex månaderna en hyfsad vinst.

I det nystartade företaget Q-gruppen i Stockholm ligger fokus på kommersiella lokaler, samhällsfastigheter, kulturfastigheter och infrastruktur. Lärdomarna från de senaste åren är flera.

– Jag kommer att vara extra noga med att de överenskommelser vi har gjort verkligen är bekräftade, att det råder en ömsesidig respekt. Dessutom måste det råda transparens mellan oss och kunden och att vi har samma målbild. Det är grunden för både ett lyckat företagande och en lyckad relation. Saknas de här ingredienserna, då blir det inte bra.

Hemligt bröllop

Att det skulle bli byggbranschen var inte självklart för Jan Henriksson. När han stod inför gymnasievalet hemma i Norrköping på 1970-talet var han inställd på att gå samhällsvetenskaplig linje.

– Jag har alltid varit väldigt intresserad av samhällsvetenskap och historia. Men sedan helt plötsligt, när jag skulle fylla i blanketten, så fick jag ett infall och vände tvärt. Det blev teknisk linje i stället. Farsan hade kompisar som var byggare. De var fina människor, det tror jag kan ha spelat in, säger han.

När vi under intervjun kommer in på privatlivet säger Jan Henriksson plötsligt:

– Ni får lova att inte berätta om det här på några dagar, för det är hemligt. På lördag ska jag gifta mig – och det är ingen annan än ni och min blivande fru som känner till det!

Det är inte vem som helst som han gifter sig med i Stockholms stadshus:

– Det är min före detta fru Elisabeth som jag gifter om mig med! Våra barn vet ingenting, men vi ska lura dit dem på något sätt!

Snart får vi höra följande historia: Jan och Elisabeth träffades 18 år gamla och fick med åren tre barn. 2005 separerade de och ett varannan vecka-boende för barnen inleddes i villan i Älvsjö, där Jan bodde kvar.

– Under tio år hade jag och Elisabeth inte så mycket kontakt, men när vi fick barnbarn blev det att vi sågs oftare. Vi började så sakteliga känna att vi kanske skulle försöka igen, och nu har vi varit sambor i tre år.

"Nu tänker jag annorlunda"

Målsättningen nuförtiden är att ta det lite lugnare. Under många år hade Jan Henriksson ett enormt arbetstempo, satt kvar på jobbet sent var och varannan kväll, kom hem, sov 3–4 timmar, åkte tillbaka till jobbet igen. Däremellan hann han med att vara fotbollstränare, satt med i olika styrelser och var involverad i olika branschengagemang. Första året som egenföretagare tog han en dags semester, berättar han. Och för att kunna ta den dagen jobbade han i 48 timmar.

– Jag körde på i alla ändar, kan man säga. Det är inte alltid man ser sig själv. Jag tänkte hela tiden att snart blir det ändring, snart blir det bättre.

Han fortsätter:

– Jag prioriterade inte alltid min parrelation. Nu tänker jag annorlunda. Jag fyller snart sextio. Jag har blivit bättre på att ställa mig frågan om vad som är värt något i livet.

Och lite har han ändå trappat ner. Arbetstiderna är mer normala. Engagemanget i Hammarby Bandys styrelse avslutade han förra året, och i Byggföretagens, tidigare Sveriges Byggindustriers, styrelse ingår han inte heller sedan några år tillbaka.

Idrott och träning har alltid varit en central del i Jan Henrikssons liv. Han har sedan länge ett djupgående engagemang i Hammarby Bandy.
Foto: Mattias de Frumerie

Branschfrågorna ligger honom ännu varmt om hjärtat. Han tar upp några områden som han tycker är oroväckande. Ett är att han anser att många inom bygg har hamnat väldigt långt från produktionen.

– Många sitter vid sina skrivbord och har mejlkommunikation med verkligheten. Det leder till förutfattade meningar, ett frånvarande ledarskap och avstånd till allt det som görs. Fler i branschen måste ut i verkligheten för att förstå och skapa trovärdighet.

Att så många bara ser till affären inom branschen går hand i hand med detta, enligt honom.

– Det är alltför många som bara ser byggprojekt som en transaktion. Att det är så många som missar rollen som samhällsbyggare gör mig mörkrädd.

En stark bransch behövs för att den ska kunna göra samhällsnytta.

– Byggbranschen är en motor, men vi håller tyvärr på att tappa vissa delar. Vi lyckas inte skapa en tillräckligt attraktiv bransch som lockar nya.

Ett exempel på vad som bidrar till det tycker Jan Henriksson är det ohälsosamma affärsklimatet och alla tvister. Många i branschen hyllar samverkan, men det är få projekt som lyckas få till en äkta sådan. Att många projekt slutar med oenighet och viten är snarare verkligheten, enligt honom.

– När jag började i byggbranschen var det en skandal att få underkänt på en slutbesiktning. Numera befarar jag att närmare 80 procent av alla besiktningar får underkänt. Det är inte besiktningsmännens fel. Det hänger snarare på att byggherren och entreprenören inte lyckas lösa frågan.

Jan Henriksson har vid denna tidnings utgivning gift sig. En händelse omgärdad av hemlighetsmakeri.
Foto: Mattias de Frumerie

Beställarsidan måste tänka om, menar Jan Henriksson. Deras krav kan vara extremt svåra att uppfylla.

– Ett exempel kan vara icke-kalkylerbara beställningar med diffusa skrivningar i stil med att ”målning ingår i erforderlig omfattning”. Vad betyder det? Ett problem är dessutom att lagen om offentlig upphandling inte tillåter dialog, så om jag som entreprenör påtalar detta räknas det som en reservation. Många entreprenörer med mig ser detta som ett stort problem.

Vi kommer in på tiden som vice ordförande i Sveriges Byggindustriers (BI) styrelse, numera Byggföretagen, och vad han tycker att de uppnått och inte uppnått:

– Det lades väldigt mycket tid på att få till ett modernt medarbetaravtal, det var en stor förändring men som sedan inte har utnyttjats. Det är tyvärr en stor majoritet i branschen som inte bryr sig om att ha kollektivavtal. Att så få företag är medlemmar i sin egen branschorganisation är ett problem. Det handlar bland annat om att de inte känner att de har tillräcklig medlemsnytta, säger han.

Jan Henriksson anser också att BI och Byggnads har lagt alldeles för mycket kraft på, och kanske även tvingat -andra, att hålla fast kring frågor om byggavtalet. 

– Tänk om de i stället hade kunnat lägga hälften av den kraften på avgörande frågor som har med konkurrenskraft och kompetensutveckling att göra, alltså allt det som skulle locka nya människor till vår bransch, -säger han.

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

Vill du läsa mer?
I Byggindustrin nr 2 2020 finns mer matnyttigt om Jan Henriksson:
  • Sex branschkolleger om Jan Henriksson.
  • Jan Henrikssons oväntade egenskap.
  • Det drömmer Jan Henriksson om.

Du som är prenumerant hittar Byggindustrins nummer 2 2020 här

Vill du bli prenumerant? Tecka en prenumeration här.

 

Bröderna som blev byggjättar

John Mattson och Einar Mattsson symboliserar den lyckade klassresan.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/broderna-som-blev-byggjattar-29409

Riksarkitekten: ”Jag söker inte makt”

Helena Bjarnegård har nu varit riksarkitekt i ett år.
Porträtt
http://byggindustrin.com/artikel/portratt/riksarkitekten-jag-soker-inte-makt-29398

”Min favoritluft finns i Rocky Mountains”

Julia Luongo leder arbetet med nya tjänsten Ramboll Shair.
Porträtt
http://byggindustrin.com/artikel/portratt/min-favoritluft-finns-i-rocky-mountains-29279

Dårhuset som blev borätter

Historien om hur långbad och lobotomeringar ersattes av attraktiva bostadsrätter.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/darhuset-som-blev-boratter-29284

Pressen på svartbyggarna ska öka

Regeringen lovar regeländringar som ska göra det lättare att jaga skurkföretag.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/pressen-pa-svartbyggarna-ska-oka-29269

Markus Näslund fortsätter fokusera på målet

Ishockeyspelaren har hittat en ny passion i fastighetsutveckling.
Porträtt
http://byggindustrin.com/artikel/portratt/markus-naslund-fortsatter-fokusera-pa-malet-29149

Byggaren som blev stenrik amerikan

Fattig smålänning blev en av de mest framgångsrika byggföretagarna i USA.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/byggaren-som-blev-stenrik-amerikan-29176

Experternas tips i coronatider: Tappa inte tempot i din rekryteringsprocess

Annons.
Nio experter ger sina bästa tips.
http://byggindustrin.com/sponsrat/fastighetsnytt/experternas-tips-i-coronatider-tappa-inte-tempot-i-din-rekryteringsprocess

Stöd till innovation i branschen har tredubblats

Sammanlagt närmare 2 miljarder kronor att söka till innovationer.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/stod-till-innovation-i-branschen-har-tredubblats-29174

Lokal byggare samlar udda uppdrag

Spa mitt på Älven och hotell i trädtopparna får Vittjärvshus att gå igång.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/lokal-byggare-samlar-udda-uppdrag-29173

Framåt för hissrevolutionärer i Arbrå

Otippad trio bakom idé att bygga nya hissar i gamla hus med enbart trappor.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/framat-hissrevolutionarer-i-arbra-29172

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.