Meny

Markus Näslund fortsätter fokusera på målet

Markus Näslund fortsätter fokusera på målet

Efter ett liv inom idrotten har ishockeyspelaren Markus Näslund hittat en ny passion – fastighetsutveckling. Med sig från idrottskarriären tar han drivkraft och viljan att aldrig ge upp, passande i en bransch där allt tar lite längre tid än planerat.

Från fönstret på Markus Näslunds kontor på Magasingatan i Örnsköldsvik kan man se byggnationen av Strandkajen, det projekt som sysselsätter honom nu. 

Fastigheter är något som hamnat i portföljen hos flera idrottare efter avslutad karriär. För Markus Näslund var det dock mer slumpen som spelade in. 

Under ett antal år var Markus Näslund inofficiell styrelsemedlem i Ö-viksföretaget Fjällräven på förfrågan av Martin Nordin, son till grundaren Åke Nordin. Jobbet gick ut på att vara lite av en dörröppnare när företaget expanderade i Nordamerika. Pendlandet över Atlanten lockade dock inte i längden, enligt Markus, som i den vevan också noterat de två magasinen i Örnsköldsviks hamn som var ganska nedgångna, varav ett av dem ägdes av Fjällrävenfamiljen.

– Jag ställde en fråga till Martin om man inte skulle göra något, och han sa att jag gärna kunde dra i gång och kolla vad förutsättningarna var, så jag tog fram lite förslag och kalkyler. Men de kände att de inte hade tid eller energi och frågade om jag ville köpa ut dem och köra på egen hand. Så på den vägen är det med det här projektet, ganska mycket en tillfällighet.

"Måste finnas ett personligt intresse"

För en professionell idrottare finns ju alltid frågan vad som ska ske efter avslutat karriär. Markus Näslund menar dock att även om han tittat på lite investeringar under de aktiva åren så var det fokus på hockey och familjen som gällde. Framför allt menar han att man behöver något som man har passion för, något han hittade inom fastighetsutveckling.

– Man måste ha en drivkraft. Jag fungerar så att det måste finnas ett personligt intresse, och det är svårare än vad man tror att hitta. Det är inspirerande att få bygga och skapa och se till att något händer. Så på så sätt känns det jättebra även om jag måste erkänna att jag är helt orutinerad, men jag försöker anlita erfaret folk som rådgivare och hjälp, säger Markus Näslund.

Fastighetsintresset är något han delar med en annan av bygdens ikoner. Och det är svårt att inte göra jämförelsen med Peter Forsberg, 10 dagar skiljer i ålder, uppväxta i Örnsköldsvik där man följts åt i hockey-karriären, ända till NHL. Just frågan om rivaliteten vännerna emellan är förmodligen den Markus Näslund fått besvara flest gånger, men framför allt handlar det kanske om hur de drivit på varandra.

– Vi har sporrat varandra mycket. Jag spelade i en liten förening som heter Järveds IF och Peter i Modo. Även i fotbollen möttes vi mycket, där han spelade i Domsjö och jag i ett lag som hette Arnäs, och det var alltid lite matchen i matchen. Sedan gick vi tillsammans ekonomisk linje på hockeygymnasiet och tränade tillsammans, även på fritiden. Så klart kul och sporrande att få mäta sig med någon som är så duktig.

Handlar mycket om prestige

Hockeykarriären är inte det enda område där de följts åt, fastigheter är också en gemensam nämnare även om det på affärsplanet endast är delägande i en restaurang i Ö-vik som de har gemensamt. Annars skiljer sig det något i hur de närmat sig fastigheter. Peter Forsberg har mer tagit investerarrollen med delägande i företaget Lerstenen och är för närvarande bosatt i Schweiz. För Markus Näslund handlar mycket av jobbet om närvaro, varför han också har kontoret i anslutning till sitt projekt.

– Jag får erkänna att jag har svårt att släppa något, utan jag vill vara med och följa upp så att det blir som jag vill – på gott och ont. Det blir mer jobb, men förhoppningsvis kan vissa problem undvikas om man är med på golvet, vet vad som händer och kan påverka slutresultatet. Jag har aldrig gillat det här med att bara vara finansiär och inte ha koll på vad som händer. 

Trots att strandkajen är ett relativt litet projekt har Markus Näslund lärt sig att det är många frågor som ska bollas och det ska pareras budgetar, tidsplaner och myndigheter. Men det beror som sagt på hur involverad man bestämmer sig för att vara. I projektet – där även Markus fru, med en bakgrund inom inredning, är involverad – handlar det också mycket om prestige. 

– Vi har varit måna om att bygga detta mer som om det är vårt eget hem än att bara försöka spara pengar på allt. Det ska vara något man kan vara stolt över när det står färdigt, säger Markus Näslund.

Engagerar sig i sin hemstad

Det är extra roligt att få engagera sig i sin egen hemstad, tycker Markus Näslund och påpekar att det händer mycket i flera av de norrländska städerna. 

Att det blev Örnsköldsvik efter avslutad karriär ser Markus Näslund som självklart i dag, även om det kunde ha blivit annorlunda om han avslutat karriären i Vancouver. Staden där barnen är födda. Men av olika anledningar blev sista året och sista anhalten New York Rangers.

– I och med att barnen fick byta skola så avdramatiserade man den grejen lite. Vi funderade en hel del, absolut, men hade på något sätt tänkt att vi skulle testa att bo i Sverige och Ö-vik, då min fru också är härifrån. Det är tio år sedan, tiden går fort, och jag ångrar inte beslutet. 

När Strandkajen står färdig behöver Markus Näslund inte stå sysslolös för det. Sedan fem år tillbaka är han engagerad i Rödkullen Panorama, ett projekt i Åre som drogs i gång redan 2009 av skidlegendaren Björn Dählie. En femte by i Åre planeras med 7 000 bäddar, hus, lägenheter och hotell.

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

Bröderna som blev byggjättar

John Mattson och Einar Mattsson symboliserar den lyckade klassresan.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/broderna-som-blev-byggjattar-29409

Riksarkitekten: ”Jag söker inte makt”

Helena Bjarnegård har nu varit riksarkitekt i ett år.
Porträtt
http://byggindustrin.com/artikel/portratt/riksarkitekten-jag-soker-inte-makt-29398

”Min favoritluft finns i Rocky Mountains”

Julia Luongo leder arbetet med nya tjänsten Ramboll Shair.
Porträtt
http://byggindustrin.com/artikel/portratt/min-favoritluft-finns-i-rocky-mountains-29279

Dårhuset som blev borätter

Historien om hur långbad och lobotomeringar ersattes av attraktiva bostadsrätter.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/darhuset-som-blev-boratter-29284

Jan Henriksson: "Jag ger inte upp"

Nystart efter konkursen av Q-gruppens byggbolag.
Porträtt
http://byggindustrin.com/artikel/portratt/jan-henriksson-jag-ger-inte-upp-29271

Pressen på svartbyggarna ska öka

Regeringen lovar regeländringar som ska göra det lättare att jaga skurkföretag.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/pressen-pa-svartbyggarna-ska-oka-29269

Byggaren som blev stenrik amerikan

Fattig smålänning blev en av de mest framgångsrika byggföretagarna i USA.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/byggaren-som-blev-stenrik-amerikan-29176

Experternas tips i coronatider: Tappa inte tempot i din rekryteringsprocess

Annons.
Nio experter ger sina bästa tips.
http://byggindustrin.com/sponsrat/fastighetsnytt/experternas-tips-i-coronatider-tappa-inte-tempot-i-din-rekryteringsprocess

Stöd till innovation i branschen har tredubblats

Sammanlagt närmare 2 miljarder kronor att söka till innovationer.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/stod-till-innovation-i-branschen-har-tredubblats-29174

Lokal byggare samlar udda uppdrag

Spa mitt på Älven och hotell i trädtopparna får Vittjärvshus att gå igång.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/lokal-byggare-samlar-udda-uppdrag-29173

Framåt för hissrevolutionärer i Arbrå

Otippad trio bakom idé att bygga nya hissar i gamla hus med enbart trappor.
Fördjupning
http://byggindustrin.com/artikel/fordjupning/framat-hissrevolutionarer-i-arbra-29172

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.