Meny

Byggindustrins blogg.

Bloggen som speglar hela samhällsbyggnadssektorn.

Det är i Haninge det händer

Jag har jobbat i samhällsbyggnad i hela mitt liv. Jag älskar den här branschen, även om mina inlägg ibland syftar till att utmana, och ibland, kanske provocera så ska jag vara tydlig med att jag älskar branschen. Det finns massor med utmaningar att hantera, det är vi alla eniga om.  En av de större utmaningarna är att branschen har en tradition av att arbeta under kontrakt som stimulerar konflikt istället för samarbete.

I förra veckan fick jag äran att stödja samverkansprocessen i ett (eller egentligen flera) projekt för Haninge kommun. Närmare bestämt är det Tornberget, Haninge kommuns kommunala fastighetsbolag som skall upprätta en skola och aktivitetshus samt en serie av förskolor.

Till detta har de knutit till sig Byggdialog som är en mycket duktig entreprenör.

Om jag gör en halvhalt där och reflekterar så går jag igång på alla cylindrar över det här projektet. Om man ämnar baka ett superprojekt så finns ingredienserna absolut i denna konstellation. Vi har en modig och proaktiv beställare som vill skippa de gamla traditionella rollerna, vi har en entreprenör som konsekvent och framgångsrikt jobbar med samverkan, fullt ut. I detta härliga bakverk har vi flertalet förvaltningar och avdelningar på kommunen som är mottagare av byggnadsverken som bidrar med öppenhet och stort intresse. Som glasyr har vi en upprepningseffekt vilket skapar potential till effektiviseringar i form av ständiga förbättringar.

Ni som känner mig förstår att jag som brinner för Lean, och industriellt byggande verkligen går igång på det här och kommer med stora öron och ögon följa projektets framfart noggrant.

Nedan ser ni en bild från den startworkshop som anordnades under förra veckan. En mycket stor och omfattande kraftsamling men som enligt mig genomfördes på ett ypperligt sätt och som alla gånger kommer generera positiva effekter i ett senare skede.

Det här ska bli spännande att följa, det är i Haninge det händer!

 

Marknadsmekanismer sätter käppar i hjulet

Emile Hamon

Jag har alltid haft idéer och tankar kring hur vi ska kunna göra saker och ting lite bättre och lite smarta, därför har produktionsfilosofin Lean känts som en självklarhet. Lean handlar om att hitta och eliminera slöseri i processer. Men vem äger egentligen byggprocessen? Vem har kontroll över hela värdekedjan?

Innovation

Jimmy Dahlström

Dag två på innovationsfestivalen Gather. Vi på Ramirent vill pusha oss själva och branschen till att utvecklas, för vi måste tillsammans bli bättre för allas skull. På Gather har vi bjudit in alla som vill vara med på innovationslabbar där musiker, läkare, ingenjörer, konstnärer ja ni förstår, alla möjliga typer av yrkesroller samlas för att diskutera vad nästa steg av vårt koncept Temporära Fabriken kan vara. 

Otroligt stort tack till alla som bidragit, ni har givit mig massor med spännande nya intryck som kommer driva utveckling till det bättre!

Välkommen tillbaka från semestern

Jimmy Dahlström

Hoppas du kommit tillbaka med mycket energi i din yrkesroll efter en tids ledighet!

Jag har haft fyra veckor under sommaren.

Jag har under dessa fyra veckor, vaknat flera gånger per natt (8 månader gammal son är orsaken), spelat mindre golf än jag någonsin gjort och vädret har varit bra men inte fantastiskt.

Men jag kan berätta vad jag absolut inte har gjort.

Jag har inte kollat min mail, jag har inte stressat över någon deadline, jag har inte ringt massa telefonsamtal.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.