Meny

Byggindustrins blogg.

Bloggen som speglar hela samhällsbyggnadssektorn.

Det är i Haninge det händer

Jag har jobbat i samhällsbyggnad i hela mitt liv. Jag älskar den här branschen, även om mina inlägg ibland syftar till att utmana, och ibland, kanske provocera så ska jag vara tydlig med att jag älskar branschen. Det finns massor med utmaningar att hantera, det är vi alla eniga om.  En av de större utmaningarna är att branschen har en tradition av att arbeta under kontrakt som stimulerar konflikt istället för samarbete.

I förra veckan fick jag äran att stödja samverkansprocessen i ett (eller egentligen flera) projekt för Haninge kommun. Närmare bestämt är det Tornberget, Haninge kommuns kommunala fastighetsbolag som skall upprätta en skola och aktivitetshus samt en serie av förskolor.

Till detta har de knutit till sig Byggdialog som är en mycket duktig entreprenör.

Om jag gör en halvhalt där och reflekterar så går jag igång på alla cylindrar över det här projektet. Om man ämnar baka ett superprojekt så finns ingredienserna absolut i denna konstellation. Vi har en modig och proaktiv beställare som vill skippa de gamla traditionella rollerna, vi har en entreprenör som konsekvent och framgångsrikt jobbar med samverkan, fullt ut. I detta härliga bakverk har vi flertalet förvaltningar och avdelningar på kommunen som är mottagare av byggnadsverken som bidrar med öppenhet och stort intresse. Som glasyr har vi en upprepningseffekt vilket skapar potential till effektiviseringar i form av ständiga förbättringar.

Ni som känner mig förstår att jag som brinner för Lean, och industriellt byggande verkligen går igång på det här och kommer med stora öron och ögon följa projektets framfart noggrant.

Nedan ser ni en bild från den startworkshop som anordnades under förra veckan. En mycket stor och omfattande kraftsamling men som enligt mig genomfördes på ett ypperligt sätt och som alla gånger kommer generera positiva effekter i ett senare skede.

Det här ska bli spännande att följa, det är i Haninge det händer!

 

Byggbranschen och de globala målen – hur ligger vi till egentligen?

Jimmy Dahlström

En ambitiös agenda med 17 mål som ska bidra till en hållbar utveckling i världen. FN:s globala mål som ska nås senast 2030 har nog inte undgått någon och nu ser vi hur de börjar bli en angelägenhet för allt fler företag och branscher, även vår byggbranschen.

Att odla sunt

Jimmy Dahlström

Nytt år och nytt årtionde, jag tänker inte utsätta er för ännu en årskrönika eller för den delen en årtiondekrönika. Men jag reagerade nyligen över ett inlägg jag läste. Det handlade om att vi under 2019 i vår bransch hade ca 1200 konkurser. Hade detta rakt igenom varit väletablerade, laglydiga och sunda företag hade all anledning funnits till panik.

Klimatmötet hade inga vinnare – bara förlorare

Johnny Kellner

Den 2-13 december träffades nära 200 av världens länder i Madrid för klimatmötet COP 25. Målet var att besluta om uppföljningen av klimatavtalet från Paris. En av flera viktiga punkter som skulle avhandlas under COP 25 var Artikel 6, med dess underparagrafer som reglerar hur stater ska kunna handla utsläppsminskningar med varandra för att på så vis lättare, snabbare och till lägre kostnad minska sin klimatpåverkan. En annan viktig punkt var att arbeta vidare med den så kallade regelboken.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.