Meny

Byggindustrins blogg.

Bloggen som speglar hela samhällsbyggnadssektorn.

Från produkt till process

Ofta känner jag att tiden att sitta och reflektera inte finns med ett jobb som går i 110 och ett familjeliv där man kastas mellan handbollsträning, matcher och mycket mer kul med mina döttrar. Då är en arbetsresa det perfekta tillfället att reflektera och filosofera lite. Något jag ibland kommit tillbaka till när jag reflekterar är branschens fokus på slutprodukten vad gäller ritningar, men inte resan dit.

Ritningar i 2D, eller 3D för den delen, presenteras allt som oftast som en färdig produkt. Jag har alltid tyckt att detta är lite märkligt. Är ingen intresserad av processen det vill säga hur vi steg för steg går från grunden till en färdig produkt? Men hallå!? Alla vet ju hur man bygger ett hus, eller? Får man som svar kanske eller så tittar de på mig som ett frågetecken. Så det blir aldrig fel när vi bygger? Så ni tycker inte vi kan bli effektivare? Borde inte nycklarna ligga i vår process?

Ska vi få till riktig produktivitet måste vi börja fokusera mer på processen, det är jag övertygad om. Möjligheterna till detta har ju aldrig varit bättre än vad de är just nu! Vi pratar mer om samverkan, industriellt byggande och digitalisering – alla viktiga komponenter för att få till detta och för att öka vår produktivitet. Håller du med? Eller är jag helt fel på det?

Oj nu är det dags att landa... fortsätter denna tanke lite senare – stay tuned!

Byggbranschen och de globala målen – hur ligger vi till egentligen?

Jimmy Dahlström

En ambitiös agenda med 17 mål som ska bidra till en hållbar utveckling i världen. FN:s globala mål som ska nås senast 2030 har nog inte undgått någon och nu ser vi hur de börjar bli en angelägenhet för allt fler företag och branscher, även vår byggbranschen.

Att odla sunt

Jimmy Dahlström

Nytt år och nytt årtionde, jag tänker inte utsätta er för ännu en årskrönika eller för den delen en årtiondekrönika. Men jag reagerade nyligen över ett inlägg jag läste. Det handlade om att vi under 2019 i vår bransch hade ca 1200 konkurser. Hade detta rakt igenom varit väletablerade, laglydiga och sunda företag hade all anledning funnits till panik.

Klimatmötet hade inga vinnare – bara förlorare

Johnny Kellner

Den 2-13 december träffades nära 200 av världens länder i Madrid för klimatmötet COP 25. Målet var att besluta om uppföljningen av klimatavtalet från Paris. En av flera viktiga punkter som skulle avhandlas under COP 25 var Artikel 6, med dess underparagrafer som reglerar hur stater ska kunna handla utsläppsminskningar med varandra för att på så vis lättare, snabbare och till lägre kostnad minska sin klimatpåverkan. En annan viktig punkt var att arbeta vidare med den så kallade regelboken.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.