Meny

Byggindustrins blogg.

Bloggen som speglar hela samhällsbyggnadssektorn.

Från produkt till process

Ofta känner jag att tiden att sitta och reflektera inte finns med ett jobb som går i 110 och ett familjeliv där man kastas mellan handbollsträning, matcher och mycket mer kul med mina döttrar. Då är en arbetsresa det perfekta tillfället att reflektera och filosofera lite. Något jag ibland kommit tillbaka till när jag reflekterar är branschens fokus på slutprodukten vad gäller ritningar, men inte resan dit.

Ritningar i 2D, eller 3D för den delen, presenteras allt som oftast som en färdig produkt. Jag har alltid tyckt att detta är lite märkligt. Är ingen intresserad av processen det vill säga hur vi steg för steg går från grunden till en färdig produkt? Men hallå!? Alla vet ju hur man bygger ett hus, eller? Får man som svar kanske eller så tittar de på mig som ett frågetecken. Så det blir aldrig fel när vi bygger? Så ni tycker inte vi kan bli effektivare? Borde inte nycklarna ligga i vår process?

Ska vi få till riktig produktivitet måste vi börja fokusera mer på processen, det är jag övertygad om. Möjligheterna till detta har ju aldrig varit bättre än vad de är just nu! Vi pratar mer om samverkan, industriellt byggande och digitalisering – alla viktiga komponenter för att få till detta och för att öka vår produktivitet. Håller du med? Eller är jag helt fel på det?

Oj nu är det dags att landa... fortsätter denna tanke lite senare – stay tuned!

Marknadsmekanismer sätter käppar i hjulet

Emile Hamon

Jag har alltid haft idéer och tankar kring hur vi ska kunna göra saker och ting lite bättre och lite smarta, därför har produktionsfilosofin Lean känts som en självklarhet. Lean handlar om att hitta och eliminera slöseri i processer. Men vem äger egentligen byggprocessen? Vem har kontroll över hela värdekedjan?

Innovation

Jimmy Dahlström

Dag två på innovationsfestivalen Gather. Vi på Ramirent vill pusha oss själva och branschen till att utvecklas, för vi måste tillsammans bli bättre för allas skull. På Gather har vi bjudit in alla som vill vara med på innovationslabbar där musiker, läkare, ingenjörer, konstnärer ja ni förstår, alla möjliga typer av yrkesroller samlas för att diskutera vad nästa steg av vårt koncept Temporära Fabriken kan vara. 

Otroligt stort tack till alla som bidragit, ni har givit mig massor med spännande nya intryck som kommer driva utveckling till det bättre!

Välkommen tillbaka från semestern

Jimmy Dahlström

Hoppas du kommit tillbaka med mycket energi i din yrkesroll efter en tids ledighet!

Jag har haft fyra veckor under sommaren.

Jag har under dessa fyra veckor, vaknat flera gånger per natt (8 månader gammal son är orsaken), spelat mindre golf än jag någonsin gjort och vädret har varit bra men inte fantastiskt.

Men jag kan berätta vad jag absolut inte har gjort.

Jag har inte kollat min mail, jag har inte stressat över någon deadline, jag har inte ringt massa telefonsamtal.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.