Meny

Byggindustrins blogg.

Bloggen som speglar hela samhällsbyggnadssektorn.

Livspåverkan – i tid och rum

Klimatfrågan och utmaningen att skapa ett hållbart samhälle är några av vår tids största och mest avgörande frågor. Och vi som verkar i samhällsbyggandet berörs starkt av detta. Vår sektor står ju för en betydande andel av de klimatförändrande utsläppen och det vi sysslar med har stor påverkan på de livsmiljöer som skapas.

Många företag har påbörjat resan och utvecklingen mot minskad klimatpåverkan och bättre hållbarhet. Men ändå hör jag ganska ofta uttalanden som ”Jo vi vill ju bygga hållbart och så men våra kunder efterfrågar det inte och är inte beredda att betala för det”.

Jag har länge ställt mig skeptisk till det. Och jag är helt säker på att det där kommer att ändras. Snabbt.


"Dags att agera nu!"

 

Fredagen den 15 mars 2019 hände något som jag tror och hoppas kommer att markera en tidpunkt då något stort hände. Inspirerat av svenska Greta Thunberg demonstrerade skolelever och studenter i tusentals städer i mer än 100 länder. Budskapet var att ”Det är dags att agera nu! Vi kräver att ni som har makt och påverkan tar ert ansvar för klimatet och miljön!”

Jag följde rapporteringen av detta massiva upprop under eftermiddagen och såg bilder i såväl svenska nyhetskanaler som i New York Times, CNN, BBC, Berliner Zeitung, Le Monde och Corriere della Sera. Jag blev rörd och tagen av det jag såg. Och så slog det mig med stor kraft, att det som händer nu, just nu, är ett sånt där tillfälle som dessa hundratusentals ungdomar kommer att minnas för livet. En kollektiv upplevelse grundad i insikten om att detta är livsavgörande frågor.

Det slog mig också att de här ungdomarna ganska snart kommer att vara kunder till oss i byggindustrin. De ska köpa eller hyra bostäder och arbeta på företag. De kommer att ställa krav och jag tror att de kommer att vara tydliga i att efterfråga hållbara erbjudanden.

I detta som kan kännas som en stor utmaning, finns också en fantastisk möjlighet. Om vi i svenskt samhällsbyggande riktar vår kreativitet, vårt ingenjörskunnande och engagemang mot att skapa hållbara och klimatpositiva lösningar, då tar vi inte bara vårt ansvar här hemma utan skapar också affärsmöjligheter bortom vårt lands gränser. Särskilt om vi agerar snabbt.

Och här spelar digitalisering och industrialisering viktiga roller. För är man tidigt ute på marknaden med lösningar som efterfrågas, som kan skalas upp och är effektiva, då kan också belöningen bli stor. Marknadsmässigt och i hjärtat. Och då gör vi det vi som sektor finns till för; att skapa byggnader och miljöer som påverkar människors liv – till det bättre!

Nöden – Uppfinningarnas moder?

Jerker Lessing

Vi befinner oss mitt i en kris, orsakat av Coronaviruset som påverkar vårt samhälle på många sätt. Byggsektorn är inte skonad utan påverkas redan och kommer troligen att känna av detta under ganska lång tid framöver.

Och samtidigt som coronakrisen pågår så pågår ju också klimatkrisen och det allvarliga hot mot vårt samhälle som kräver förändring för att stoppas eller i alla fall mildras.

Byggbranschen och de globala målen – hur ligger vi till egentligen?

Jimmy Dahlström

En ambitiös agenda med 17 mål som ska bidra till en hållbar utveckling i världen. FN:s globala mål som ska nås senast 2030 har nog inte undgått någon och nu ser vi hur de börjar bli en angelägenhet för allt fler företag och branscher, även vår byggbranschen.

Att odla sunt

Jimmy Dahlström

Nytt år och nytt årtionde, jag tänker inte utsätta er för ännu en årskrönika eller för den delen en årtiondekrönika. Men jag reagerade nyligen över ett inlägg jag läste. Det handlade om att vi under 2019 i vår bransch hade ca 1200 konkurser. Hade detta rakt igenom varit väletablerade, laglydiga och sunda företag hade all anledning funnits till panik.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.