Meny

Byggindustrins blogg.

Bloggen som speglar hela samhällsbyggnadssektorn.

Livspåverkan – i tid och rum

Klimatfrågan och utmaningen att skapa ett hållbart samhälle är några av vår tids största och mest avgörande frågor. Och vi som verkar i samhällsbyggandet berörs starkt av detta. Vår sektor står ju för en betydande andel av de klimatförändrande utsläppen och det vi sysslar med har stor påverkan på de livsmiljöer som skapas.

Många företag har påbörjat resan och utvecklingen mot minskad klimatpåverkan och bättre hållbarhet. Men ändå hör jag ganska ofta uttalanden som ”Jo vi vill ju bygga hållbart och så men våra kunder efterfrågar det inte och är inte beredda att betala för det”.

Jag har länge ställt mig skeptisk till det. Och jag är helt säker på att det där kommer att ändras. Snabbt.


"Dags att agera nu!"

 

Fredagen den 15 mars 2019 hände något som jag tror och hoppas kommer att markera en tidpunkt då något stort hände. Inspirerat av svenska Greta Thunberg demonstrerade skolelever och studenter i tusentals städer i mer än 100 länder. Budskapet var att ”Det är dags att agera nu! Vi kräver att ni som har makt och påverkan tar ert ansvar för klimatet och miljön!”

Jag följde rapporteringen av detta massiva upprop under eftermiddagen och såg bilder i såväl svenska nyhetskanaler som i New York Times, CNN, BBC, Berliner Zeitung, Le Monde och Corriere della Sera. Jag blev rörd och tagen av det jag såg. Och så slog det mig med stor kraft, att det som händer nu, just nu, är ett sånt där tillfälle som dessa hundratusentals ungdomar kommer att minnas för livet. En kollektiv upplevelse grundad i insikten om att detta är livsavgörande frågor.

Det slog mig också att de här ungdomarna ganska snart kommer att vara kunder till oss i byggindustrin. De ska köpa eller hyra bostäder och arbeta på företag. De kommer att ställa krav och jag tror att de kommer att vara tydliga i att efterfråga hållbara erbjudanden.

I detta som kan kännas som en stor utmaning, finns också en fantastisk möjlighet. Om vi i svenskt samhällsbyggande riktar vår kreativitet, vårt ingenjörskunnande och engagemang mot att skapa hållbara och klimatpositiva lösningar, då tar vi inte bara vårt ansvar här hemma utan skapar också affärsmöjligheter bortom vårt lands gränser. Särskilt om vi agerar snabbt.

Och här spelar digitalisering och industrialisering viktiga roller. För är man tidigt ute på marknaden med lösningar som efterfrågas, som kan skalas upp och är effektiva, då kan också belöningen bli stor. Marknadsmässigt och i hjärtat. Och då gör vi det vi som sektor finns till för; att skapa byggnader och miljöer som påverkar människors liv – till det bättre!

Delat ansvar ger snabbare utveckling av ny byggteknik

KTH Live-In Lab

Ny teknik måste testas. Annars kommer den inte ut på marknaden. Men det är inte många som vågar testa och ta ansvar för de omfattande systemeffekter som kan bli resultatet dagens innovativa byggnadstekniker – som ibland innebär att hela byggnader är ihopkopplade.

Från produkt till process

Emile Hamon

Ofta känner jag att tiden att sitta och reflektera inte finns med ett jobb som går i 110 och ett familjeliv där man kastas mellan handbollsträning, matcher och mycket mer kul med mina döttrar. Då är en arbetsresa det perfekta tillfället att reflektera och filosofera lite. Något jag ibland kommit tillbaka till när jag reflekterar är branschens fokus på slutprodukten vad gäller ritningar, men inte resan dit.

Det är i Haninge det händer

Jimmy Dahlström

Jag har jobbat i samhällsbyggnad i hela mitt liv. Jag älskar den här branschen, även om mina inlägg ibland syftar till att utmana, och ibland, kanske provocera så ska jag vara tydlig med att jag älskar branschen. Det finns massor med utmaningar att hantera, det är vi alla eniga om.  En av de större utmaningarna är att branschen har en tradition av att arbeta under kontrakt som stimulerar konflikt istället för samarbete.