Meny

Byggindustrins blogg.

Bloggen som speglar hela samhällsbyggnadssektorn.

Livspåverkan – i tid och rum

Klimatfrågan och utmaningen att skapa ett hållbart samhälle är några av vår tids största och mest avgörande frågor. Och vi som verkar i samhällsbyggandet berörs starkt av detta. Vår sektor står ju för en betydande andel av de klimatförändrande utsläppen och det vi sysslar med har stor påverkan på de livsmiljöer som skapas.

Många företag har påbörjat resan och utvecklingen mot minskad klimatpåverkan och bättre hållbarhet. Men ändå hör jag ganska ofta uttalanden som ”Jo vi vill ju bygga hållbart och så men våra kunder efterfrågar det inte och är inte beredda att betala för det”.

Jag har länge ställt mig skeptisk till det. Och jag är helt säker på att det där kommer att ändras. Snabbt.


"Dags att agera nu!"

 

Fredagen den 15 mars 2019 hände något som jag tror och hoppas kommer att markera en tidpunkt då något stort hände. Inspirerat av svenska Greta Thunberg demonstrerade skolelever och studenter i tusentals städer i mer än 100 länder. Budskapet var att ”Det är dags att agera nu! Vi kräver att ni som har makt och påverkan tar ert ansvar för klimatet och miljön!”

Jag följde rapporteringen av detta massiva upprop under eftermiddagen och såg bilder i såväl svenska nyhetskanaler som i New York Times, CNN, BBC, Berliner Zeitung, Le Monde och Corriere della Sera. Jag blev rörd och tagen av det jag såg. Och så slog det mig med stor kraft, att det som händer nu, just nu, är ett sånt där tillfälle som dessa hundratusentals ungdomar kommer att minnas för livet. En kollektiv upplevelse grundad i insikten om att detta är livsavgörande frågor.

Det slog mig också att de här ungdomarna ganska snart kommer att vara kunder till oss i byggindustrin. De ska köpa eller hyra bostäder och arbeta på företag. De kommer att ställa krav och jag tror att de kommer att vara tydliga i att efterfråga hållbara erbjudanden.

I detta som kan kännas som en stor utmaning, finns också en fantastisk möjlighet. Om vi i svenskt samhällsbyggande riktar vår kreativitet, vårt ingenjörskunnande och engagemang mot att skapa hållbara och klimatpositiva lösningar, då tar vi inte bara vårt ansvar här hemma utan skapar också affärsmöjligheter bortom vårt lands gränser. Särskilt om vi agerar snabbt.

Och här spelar digitalisering och industrialisering viktiga roller. För är man tidigt ute på marknaden med lösningar som efterfrågas, som kan skalas upp och är effektiva, då kan också belöningen bli stor. Marknadsmässigt och i hjärtat. Och då gör vi det vi som sektor finns till för; att skapa byggnader och miljöer som påverkar människors liv – till det bättre!

Marknadsmekanismer sätter käppar i hjulet

Emile Hamon

Jag har alltid haft idéer och tankar kring hur vi ska kunna göra saker och ting lite bättre och lite smarta, därför har produktionsfilosofin Lean känts som en självklarhet. Lean handlar om att hitta och eliminera slöseri i processer. Men vem äger egentligen byggprocessen? Vem har kontroll över hela värdekedjan?

Innovation

Jimmy Dahlström

Dag två på innovationsfestivalen Gather. Vi på Ramirent vill pusha oss själva och branschen till att utvecklas, för vi måste tillsammans bli bättre för allas skull. På Gather har vi bjudit in alla som vill vara med på innovationslabbar där musiker, läkare, ingenjörer, konstnärer ja ni förstår, alla möjliga typer av yrkesroller samlas för att diskutera vad nästa steg av vårt koncept Temporära Fabriken kan vara. 

Otroligt stort tack till alla som bidragit, ni har givit mig massor med spännande nya intryck som kommer driva utveckling till det bättre!

Välkommen tillbaka från semestern

Jimmy Dahlström

Hoppas du kommit tillbaka med mycket energi i din yrkesroll efter en tids ledighet!

Jag har haft fyra veckor under sommaren.

Jag har under dessa fyra veckor, vaknat flera gånger per natt (8 månader gammal son är orsaken), spelat mindre golf än jag någonsin gjort och vädret har varit bra men inte fantastiskt.

Men jag kan berätta vad jag absolut inte har gjort.

Jag har inte kollat min mail, jag har inte stressat över någon deadline, jag har inte ringt massa telefonsamtal.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.