Meny

Byggindustrins blogg.

Bloggen som speglar hela samhällsbyggnadssektorn.

Tillsammans för ett bättre resultat!

Att Produktiviteten och digitalisering i branschen ligger mig varmt om hjärtat vet ni som läser mina texter.  Jag är övertygad att det kommer hända massor i branschens utveckling de kommande åren.

Utvecklingen går snabbt framåt. Vad jag dock upplever är att många blandar ihop begreppen, digitaliseringen är inte ett mål i sig, den är ett verktyg för att nå målet produktivitet, digitalisering är kanske det viktigaste verktyget. Det finns många andra verktyg i lådan som behöver slipas och förbättras men jag tänkte nämna en favorit som inte får lika mycket strålkastarljus dessa ”digitaliseringens dagar”.

Samverkan.

En stor utmaning för branschen är att vi historiskt arbetat med avtal som stimulerar konflikt. Och som av en händelse, hör och häpna, uppstår konflikt. Märkligt. Om vi tillsammans istället kunde arbeta för att genomföra ett skifte mot avtal som stimulerar just samverkan, eller samarbete gynnar detta samtliga parter.

En av många anledningar till att det s.k. ÄTA-kriget ofta uppstår är för att beställaren satt de villkoren i upphandlingskedet. De frågar efter den som ha lägst pris, det stimulerar svarande part att pressa priserna nedåt i anbudsskedet (trots att de redan har en kalkyl på hur mycket lönsamhet de ska ”få tillbaka” i ÄTA), lägst pris vinner och sen är konfliktdansen igång. Detta är inte konstigt, det är tvärtom fullt naturligt. Jag hade också agerat så om FU var skrivet på det viset.

Utmana istället din medpart i projektet, ställ tuffa men utvecklande krav. Hjälps åt att nå dem, fokusera på att samtliga parter skall ha en SÄKRAD lönsamhet, detta skapar trygghet och möjlighet att fokusera på projektets bästa, inte på att leverera högst procentsats hem till chefen.

Tillsammans för ett bättre resultat!

Tips för att komma igång med samverkan:

  • Kompetensutveckling – Lär dig grunderna, öva, realisera vinsterna
  • Tänkt igenom vilka konsekvenser ditt FU får! Om du inte vet, ta hjälp!
  • Våga – Testa på ett projekt av enklare karaktär

 

Tack för att ni tog er tid!

Marknadsmekanismer sätter käppar i hjulet

Emile Hamon

Jag har alltid haft idéer och tankar kring hur vi ska kunna göra saker och ting lite bättre och lite smarta, därför har produktionsfilosofin Lean känts som en självklarhet. Lean handlar om att hitta och eliminera slöseri i processer. Men vem äger egentligen byggprocessen? Vem har kontroll över hela värdekedjan?

Innovation

Jimmy Dahlström

Dag två på innovationsfestivalen Gather. Vi på Ramirent vill pusha oss själva och branschen till att utvecklas, för vi måste tillsammans bli bättre för allas skull. På Gather har vi bjudit in alla som vill vara med på innovationslabbar där musiker, läkare, ingenjörer, konstnärer ja ni förstår, alla möjliga typer av yrkesroller samlas för att diskutera vad nästa steg av vårt koncept Temporära Fabriken kan vara. 

Otroligt stort tack till alla som bidragit, ni har givit mig massor med spännande nya intryck som kommer driva utveckling till det bättre!

Välkommen tillbaka från semestern

Jimmy Dahlström

Hoppas du kommit tillbaka med mycket energi i din yrkesroll efter en tids ledighet!

Jag har haft fyra veckor under sommaren.

Jag har under dessa fyra veckor, vaknat flera gånger per natt (8 månader gammal son är orsaken), spelat mindre golf än jag någonsin gjort och vädret har varit bra men inte fantastiskt.

Men jag kan berätta vad jag absolut inte har gjort.

Jag har inte kollat min mail, jag har inte stressat över någon deadline, jag har inte ringt massa telefonsamtal.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.