Meny

Byggindustrins blogg.

Bloggen som speglar hela samhällsbyggnadssektorn.

Tillsammans för ett bättre resultat!

Att Produktiviteten och digitalisering i branschen ligger mig varmt om hjärtat vet ni som läser mina texter.  Jag är övertygad att det kommer hända massor i branschens utveckling de kommande åren.

Utvecklingen går snabbt framåt. Vad jag dock upplever är att många blandar ihop begreppen, digitaliseringen är inte ett mål i sig, den är ett verktyg för att nå målet produktivitet, digitalisering är kanske det viktigaste verktyget. Det finns många andra verktyg i lådan som behöver slipas och förbättras men jag tänkte nämna en favorit som inte får lika mycket strålkastarljus dessa ”digitaliseringens dagar”.

Samverkan.

En stor utmaning för branschen är att vi historiskt arbetat med avtal som stimulerar konflikt. Och som av en händelse, hör och häpna, uppstår konflikt. Märkligt. Om vi tillsammans istället kunde arbeta för att genomföra ett skifte mot avtal som stimulerar just samverkan, eller samarbete gynnar detta samtliga parter.

En av många anledningar till att det s.k. ÄTA-kriget ofta uppstår är för att beställaren satt de villkoren i upphandlingskedet. De frågar efter den som ha lägst pris, det stimulerar svarande part att pressa priserna nedåt i anbudsskedet (trots att de redan har en kalkyl på hur mycket lönsamhet de ska ”få tillbaka” i ÄTA), lägst pris vinner och sen är konfliktdansen igång. Detta är inte konstigt, det är tvärtom fullt naturligt. Jag hade också agerat så om FU var skrivet på det viset.

Utmana istället din medpart i projektet, ställ tuffa men utvecklande krav. Hjälps åt att nå dem, fokusera på att samtliga parter skall ha en SÄKRAD lönsamhet, detta skapar trygghet och möjlighet att fokusera på projektets bästa, inte på att leverera högst procentsats hem till chefen.

Tillsammans för ett bättre resultat!

Tips för att komma igång med samverkan:

  • Kompetensutveckling – Lär dig grunderna, öva, realisera vinsterna
  • Tänkt igenom vilka konsekvenser ditt FU får! Om du inte vet, ta hjälp!
  • Våga – Testa på ett projekt av enklare karaktär

 

Tack för att ni tog er tid!

Nöden – Uppfinningarnas moder?

Jerker Lessing

Vi befinner oss mitt i en kris, orsakat av Coronaviruset som påverkar vårt samhälle på många sätt. Byggsektorn är inte skonad utan påverkas redan och kommer troligen att känna av detta under ganska lång tid framöver.

Och samtidigt som coronakrisen pågår så pågår ju också klimatkrisen och det allvarliga hot mot vårt samhälle som kräver förändring för att stoppas eller i alla fall mildras.

Byggbranschen och de globala målen – hur ligger vi till egentligen?

Jimmy Dahlström

En ambitiös agenda med 17 mål som ska bidra till en hållbar utveckling i världen. FN:s globala mål som ska nås senast 2030 har nog inte undgått någon och nu ser vi hur de börjar bli en angelägenhet för allt fler företag och branscher, även vår byggbranschen.

Att odla sunt

Jimmy Dahlström

Nytt år och nytt årtionde, jag tänker inte utsätta er för ännu en årskrönika eller för den delen en årtiondekrönika. Men jag reagerade nyligen över ett inlägg jag läste. Det handlade om att vi under 2019 i vår bransch hade ca 1200 konkurser. Hade detta rakt igenom varit väletablerade, laglydiga och sunda företag hade all anledning funnits till panik.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.