Meny

Expertsvar

7 tips: Så blir du en bättre ledare

Hej Linnea! Jag är chef i ett medelstort företag. Ibland saknar jag någon att bolla yrkesmässiga frågor med. Har du något tips för hur man kan komma vidare i sin ledarroll och sitt företagande? /Per-Albin

Svar: Hej Per-Albin! Ett super­effektivt sätt att ge bolaget nytändning är att skaffa en erfaren mentor. Oavsett fas i företagandet kommer du att få ut mycket av ett externt bollplank som kan bidra med nya perspektiv. 

Jag frågade Carina Gustafsson, som ansvarar för mentorskapsprogrammet på rekryteringsbyrån Michaël Berglund, om hur man går till väga för att hitta en vass rådgivare. Här är hennes bästa tips: 

1. Ringa in dina utmaningar

Innan du närmar dig en möjlig mentor gäller det att ha koll på var du befinner dig utvecklingsmässigt. Handlar det om affärsmässiga utmaningar, ledarskap eller om ett nytt projekt som till exempel ska mynna ut i internationell tillväxt? Ju klarare du ser utmaningarna, desto större är chansen att du hittar rätt bollplank som kan hjälpa dig vidare.

2. Räkna med detektivarbete

Många föredrar en mentor utanför det egna företaget för att kunna ha öppna och transparenta samtal. För att inte begränsa urvalet kan det vara bra att blicka utanför de egna nätverken. En magisk matchning uppstår ofta med någon som inte är den mest väntade mentorn.

En ände att börja i är att fundera över förebilder och personer du ser upp till. Om förebilden är någon som inte är möjlig att få kontakt med så kan det finnas andra med liknande bakgrund och erfarenheter som inte är lika onåbara. Be om tips på namn från personer som du tror kan vara till hjälp.

3. Ta rak kontakt

Håll dig tydlig och koncis när du kontaktar en potentiell rådgivare. Berätta om var du befinner dig i företagandet eller karriären, om vad du vill ha hjälp med och varför du skulle vilja ha den du frågar som mentor. Fråga om möjlighet och intresse för att vara mentor – och boka in ett förutsättningslöst möte. Ett första möte utan förpliktelser är viktigt för att känna efter om kemin stämmer och om ni skulle ha ett ömsesidigt utbyte av varandra. 

4. Satsa långsiktigt

En mentorrelation bygger på långsiktighet – tänkt minst ett halvår, gärna längre. Var öppen med vilka förväntningar du har på din mentor, hur ofta och länge du tänker dig att ni ska träffas. Kontinuitet är en viktig ingrediens i relationen. En träff i månaden brukar vara ett bra riktmärke. Stäm gärna av ifall mentorn är tillgänglig att bolla mer spontana frågor över telefonen mellan träffarna om det skulle behövas. 

Ifall du tror att ni kommer att diskutera känsliga frågor är det bra att upprätta ett konfidentialitetskontrakt innan träffarna drar i gång. 

5. Förbered träffarna

Det vanliga är att adepten äger processen och planerar mötena. Tänk på att mentorn också behöver tid att förbereda sig. Inför mötet, berätta om vilket tema du vill att ni ska fokusera på och om du vill att mentorn utmanar dig. Att ta feedback rätt, och inte som kritik, kan ge raketskjuts åt både den personliga och professionella utvecklingen. 

6. Skriv mötesdagbok

En mötesdagbok ger ofta en bättre utvecklingsresa. Skriv ner tankar och reflektioner inför varje träff. Efteråt är det bra att punkta ner vad ni pratade om och kom fram till. Skrivandet ger perspektiv och riktning åt era möten. Genom att fånga upp och sammanfatta blir det också tydligt vad du kan arbeta med till nästa gång ni ses.

7. Var öppen med en ny resa

Sätt upp mål för vad du vill att mentorskapet ska resultera i, men bli inte alltför låst vid milstolparna. En stor del av att ha en mentor är att få nya infallsvinklar och att hitta mod till att ta nya steg. Mycket handlar också om att få bättre självinsikt – och att därigenom förstå andra bättre, vilket förbättrar ditt ledarskap om du är chef.

/Linnea Bolter, expert på företagande på Dagens industri

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

Linnea Bolter, journalist och expert på företagande, på Dagens industri, svarar på läsarnas frågor om företagande.

Har du också en fråga till våra experter?
Mejla din fråga till expertsvar@byggindustrin.se.

Senaste frågorna

Företagande
Hej! Hur kommer brexit att påverka oss som driver företag? /Oddvar
Företagande
Linnea! Har du något tips för hur man bygger välfungerande team i ett företag? /Karolina
Företagande
Hej Linnea! Jag är chef i ett medelstort företag. Ibland saknar jag någon att bolla yrkesmässiga frågor med. Har du något tips för hur man kan komma vidare i sin ledarroll och sitt företagande? /Per-Albin
Företagande
Hej Linnea! Jag vet att man kan söka bidrag till sin verksamhet exempelvis från EU. Gäller det även byggföretag? Vilka andra bidrag finns? / Vigdis
Företagande
Hej! Finns det något vi kan göra för att lotsa vårt företag genom en eventuell lågkonjunktur? /Cyndi
Företagande
Hej! Jag skulle vilja få bättre koll på vårt företags kostnader? Hur skapar man bättre överblick? /Alma
Företagande
Hej! Jag funderar på att starta mitt eget bolag. Vilken bolagsform är egentligen bäst? Hur skiljer de olika formerna sig åt? /Balder
Företagande
Hej! Är det lagligt att driva upp ett nytt eget företag genom ett annat upparbetat företags namn och otillåtet köra sin fakturering genom någon annans företagsnamn för att få kund att tro att det ingår i samma företag? Är det okej att sakta men säkert flytta över kund- och leverantörsregister, allt eftersom jobben kommer in? Man är alltså inte anställd i företaget men har fått förtroende att färdigställa de projekt som man påbörjat innan man sagt upp sig. Vad gäller och hur går man vidare? /Mia
Företagande
Jag har nyligen startat en egen firma inom byggverksamhet. Borde jag teckna en tjänste­pensionsförsäkring? Hur pensionssparar jag smartast som egen­företagare?

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.