Meny

Expertsvar

Kontrollera F-skatt – varför?

Hej Sofie! Varför är det viktigt att kontrollera F-skatt? /Kajsa

Svar Hej Kajsa! En fråga som upptagit en stor del av min tid det senaste året är hur och varför anlitande företag ska kontrollera sina affärspartners. Förseningar och tajta deadlines kan göra att det inte känns som en prioriterad fråga, men den är viktig. Det finns många risker med att släppa in en okänd entreprenör på byggarbetsplatsen, det kan handla om alltifrån kvalitetsfrågor, arbetsmiljö och ekonomiska risker till att plötsligt vara inblandad i brottslighet. 

En enkel kontroll som alltid bör göras innan ett företag eller en enskild näringsidkare anlitas är att ta reda på om företaget/näringsidkaren är godkänd för F-skatt.  

Ett godkännande för F-skatt innebär att företaget/näringsidkaren redovisar och betalar sina egna skatter och avgifter. Den som anlitar ett företag som är godkänt för F-skatt behöver med andra ord inte göra skatteavdrag, betala sociala avgifter eller lämna kontrolluppgift för betalning för tjänster utförda av företaget. Innan Skatteverket godkänner en person eller ett företag för F-skatt görs vissa kontroller, bland annat att personen bakom företaget inte har skatteskulder, tidigare har missbrukat ett godkännande för F-skatt med mera.

Utländska företag och enskilda näringsidkare kan ansöka om att bli godkända för svensk F-skatt på samma sätt som svenska företag. Om den utländska företagaren är godkänd för svensk F-skatt gäller samma sak som för svenska företag som är godkända för F-skatt, det vill säga att skatteavdrag inte ska göras från den ersättning som betalas till företaget. Inte heller utgår några sociala avgifter på utbetald ersättning. 

Finns däremot inget godkännande för F-skatt behöver det anlitande företaget göra skatteavdrag samt i vissa fall även betala in arbets­givaravgifter (främst när en enskild näringsidkare anlitas). Missar det anlitande företaget att göra skatteavdrag och/eller betala in arbetsgivaravgifter kan det bli både dyrt och besvärligt (om eller när det uppdagas).

Det är lätt att kontrollera om ett företag eller en enskild näringsidkare är godkänd för F-skatt, exempelvis har Skatteverket en tjänst som heter ”Hämta företagsinformation” (denna finns på Skatteverkets hemsida). Där anger man organisationsnumret på den som ska kontrolleras, och efter en kort stund får man information om det finns godkännande för F-skatt samt information om momsregistrering och registrering som arbetsgivare. Men det finns naturligtvis fler saker som kan vara bra att kontrollera innan man anlitar någon. Sveriges Byggindustrier har tagit fram en guide, Råd & tips (finns att ladda ner på vår hemsida), med information om kontroller som kan vara lämpliga att göra innan man anlitar en entreprenör.

/Sofie Wilhelmsson, skatteexpert på Sveriges Byggindustrier

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

Sofie Wilhelmsson, skatteexpert på Sveriges Byggindustrier, svarar på läsarnas frågor om skatter.

Har du också en fråga till våra experter?
Mejla din fråga till expertsvar@byggindustrin.se.

Senaste frågorna

Skatter
Hej Sofie! Varför är det viktigt att kontrollera F-skatt? /Kajsa
Skatter
Hej Sofie! Jag är vd i ett ­mindre företag som har funderingar på att anställa några yngre förmågor för lite extrajobb då och då. Vad är det egentligen som gäller vid anställning av unga? Är det billigare om de är under 18 år?/Mona
Skatter
Hej! Vi har ett familjeföretag där jag, min man och våra båda söner jobbar. Inom ett antal år vill jag och min man dra oss tillbaka. Hur gör vi bäst för att lämna över till sönerna? / Victoria
Skatter
Hej! Vi vill gärna erbjuda våra anställda förmånliga villkor för hälso- och sjukvård som en del i vårt generella arbetsmiljöarbete. Hur gör vi det bäst? /David
Skatter
Hej! Vad innebär egentligen tjänsteställe och när har anställda rätt till skattefri ersättning för tjänsteresor?/Lagerda
Skatter
Hej! Vad innebär egentligen begreppet tjänsteställe och när har anställda rätt till skattefri ersättning för resor till och från arbetet? /Lagerda
Skatter
Hej! Jag är egenföretagare och bestämmer själv min lön. Hur mycket är det fördelaktigt att ta ut? /Johnny
Skatter
Hur balanserar jag resultatet om jag haft ett bra år men räknar med att nästa kommer att bli sämre?

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.