Meny

Expertsvar

Tio tips för att få kostnadskoll

Hej! Jag skulle vilja få bättre koll på vårt företags kostnader? Hur skapar man bättre överblick? /Alma

Svar: Hej Alma! Tack för din fråga. Jag frågade Oscar Gustafson, som driver sajten Mitt företag, och Stefan Ekberg, författare av en rad företagarböcker, om smarta spartips. Här deras tio bästa knep för att kapa kostnadsmassan – utan att verksamheten drabbas. 

1. Nagelfar fasta utgifter 

Vik några timmar varje år åt företagets fasta kostnader. Gå igenom allt som rullar. Telefon- och internet­abonnemang, webbhotell, larmkostnader och försäkringar. Ofta kan man både hitta billigare alternativ och upptäcka att man betalar för sådant som inte används.

2. Tjäna tusenlappar på bättre reseplanering

De flesta bokar biljetter sent och väljer populära dagar när priserna peakar. Gör tvärtom i stället. Du sparar mycket pengar på att planera och boka resor i god tid. 

3. Storhandla hela årsbehovet på ett bräde

Vänta inte med att handla förbrukningsvaror tills de är slut. Lista det som företaget köper in löpande och handla allt som går på en och samma gång. Ofta får du mängdrabatt vid storinköp. Du spar också tid på att inte behöva ge dig ut flera gånger. 

4. Tajma inköpen med butikernas utförsäljningar

En klassisk konsumtionsmiss är att köpa på sig säsongsbetonade prylar när priserna är som högst. Adventsljusstakar inhandlas i slutet av november och trädgårdsmöbler på vårkanten. Tänk framåt och satsa på reor när priset är 30–60 procent lägre än normalt. 

5. Dela lokal, företagsbil och maskiner med andra bolag

Delningsekonomin skulle kunna frodas mer företag emellan. Fortfarande köper de flesta in eller hyr det som firman behöver. Skriv ner alla kostnader i ditt företag. Tänk om du kunde dela flera av dem med ett annat bolag? Då skulle ditt företags utgifter minska snabbt.

6. Stå emot köpimpulser 

Spara tusenlappar på att inte kasta dig över dyra inköp som den senaste mobiltelefonen eller datorn. Satsa hellre på förra årets modeller som är mer prisvärda. Den nyaste tekniken på marknaden är sällan avgörande för verksamheten.

För återbruksinspiration kan du snegla på miljardären Warren Buffett. Trots att hans konglomerat Berkshire Hathaway äger 5,5 procent av Apple använder han själv en gammal vik upp-modell från Samsung. 

7. Förhandla i alla lägen

Nöj dig inte med det pris som säljare och leverantörer föreslår. Alla priser och betalningsvillkor kan förhandlas. Pruta på prislappen vid större inköp eller be om att få dela upp betalningen räntefritt. Se också till att förhandla med rätt person i ledet. 

Om du inte vågar förhandla – skicka fram ”pitbullen” i företaget. Men var beredd på vissa eftergifter, som att förbinda dig att köpa in mer från leverantören. 

8. Låt kunderna fixa marknadsföringen

Om en kund är väldigt nöjd sköter sig marknadsföringsbiten automatiskt. Tryck inte på för mycket, men ge tydliga möjligheter att lämna feedback. Till exempel genom ett ratingsystem på Facebook. 

9. Satsa på belönande bonusar

Personalförmåner kan bli en belastning om det börjar gå sämre för bolaget – och att dra tillbaka en förmån ska man vara försiktig med. Samtidigt är det förstås nödvändigt att vara en attraktiv arbetsgivare. 

En lösning kan vara att skippa löpande förmånskostnader som massage, och i stället satsa på belöningar i form av bonus, extra ledighet eller mer friskvård när firman tuffar på framåt. 

10. Undvik dumsnåla besparingar

Blir man alltför ivrig att skära på kostnadssidan finns risk för bakslag. Ett klassiskt misstag är att spara in på småkostnader som har betydelse för medarbetarna, till exempel fruktkorgen. Att ta bort den sänder signaler om att det går utför för bolaget och att större neddragningar är på gång. /Linnea Bolter, expert på företagande

Hej! Om du är medlem i Sveriges Byggindustrier behöver du förnya din prenumeration vilket du enkelt gör här och därefter kan du fortsätta att läsa alla artiklar.

Linnea Bolter, journalist och expert på företagande, på Dagens industri, svarar på läsarnas frågor om företagande.

Har du också en fråga till våra experter?
Mejla din fråga till expertsvar@byggindustrin.se.

Senaste frågorna

Företagande
Hej! Hur kommer brexit att påverka oss som driver företag? /Oddvar
Företagande
Linnea! Har du något tips för hur man bygger välfungerande team i ett företag? /Karolina
Företagande
Hej Linnea! Jag är chef i ett medelstort företag. Ibland saknar jag någon att bolla yrkesmässiga frågor med. Har du något tips för hur man kan komma vidare i sin ledarroll och sitt företagande? /Per-Albin
Företagande
Hej Linnea! Jag vet att man kan söka bidrag till sin verksamhet exempelvis från EU. Gäller det även byggföretag? Vilka andra bidrag finns? / Vigdis
Företagande
Hej! Finns det något vi kan göra för att lotsa vårt företag genom en eventuell lågkonjunktur? /Cyndi
Företagande
Hej! Jag skulle vilja få bättre koll på vårt företags kostnader? Hur skapar man bättre överblick? /Alma
Företagande
Hej! Jag funderar på att starta mitt eget bolag. Vilken bolagsform är egentligen bäst? Hur skiljer de olika formerna sig åt? /Balder
Företagande
Hej! Är det lagligt att driva upp ett nytt eget företag genom ett annat upparbetat företags namn och otillåtet köra sin fakturering genom någon annans företagsnamn för att få kund att tro att det ingår i samma företag? Är det okej att sakta men säkert flytta över kund- och leverantörsregister, allt eftersom jobben kommer in? Man är alltså inte anställd i företaget men har fått förtroende att färdigställa de projekt som man påbörjat innan man sagt upp sig. Vad gäller och hur går man vidare? /Mia
Företagande
Jag har nyligen startat en egen firma inom byggverksamhet. Borde jag teckna en tjänste­pensionsförsäkring? Hur pensionssparar jag smartast som egen­företagare?

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter och cookies. Här hittar du mer information om GDPR.